ΚΟΣΜΟΣ

«Τορπίλη» Τραμπ: «Η έσχατη επιλογή είναι να πάμε σε πόλεμο με το Ιράν»

«Τορπίλη» Τραμπ: «Η έσχατη επιλογή είναι να πάμε σε πόλεμο με το Ιράν»
Διεθνής έρευνα από τον ΟΗΕ για τις επιθέσεις στην Aramco
Associated Press

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco, εγείρουν φόβους για στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σήμερα, Τετάρτη (18/09) ότι διαθέτει «πολλές επιλογές» για να απαντήσει στην Τεχεράνη, μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου (14/09) στη Σαουδική Αραβία. H Ουάσιγκτον κατηγορεί ανοιχτά την Τεχεράνη για τις επιθέσεις και μάλιστα νωρίτερα σήμερα (18/09) ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρους του Ιράν. Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης το Ριάντ παρουσίασε συντρίμμια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσειςΤην ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο ΟΗΕ στέλνει εμπειρογνώμονες για την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

«Υπάρχουν πολλές επιλογές. Υπάρχει η έσχατη επιλογή και υπάρχουν και επιλογές πολύ μικρότερες από αυτό. Και θα δούμε» απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους από το Λος Άντζελες, αναφερόμενος σε μια πιθανή στρατιωτική απάντηση στο Ιράν.

«Λέω ότι η έσχατη επιλογή σημαίνει το να πάμε σε... πόλεμο», σημείωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε επίσης ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα διευκρινιστούν «στις επόμενες 48 ώρες».

«Πράξη πολέμου» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο, την επίθεση εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco. «Επρόκειτο για ιρανική επίθεση», είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, λίγη ώρα μετά την άφιξή του στη Σαουδική Αραβία. Πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή «φέρει τα δακτυλικά αποτυπώματα του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ», του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν.

Το απόγευμα της Τετάρτης (18/09) το Ριάντ παρουσίασε τα συντρίμμια των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκάφων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco.

Δείτε στην gallery τα συντρίμμια που παρουσίασε η Σαουδική Αραβία:

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι η επίθεση προήλθε από τον βορρά και «αδιαμφισβήτητα υποστηρίχθηκε από το Ιράν». Ο Τούρκι αλ Μάλικι είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά πύραυλοι Κρουζ, που δεν εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη, στα νότια.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος πάντως δεν κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για τις εκτοξεύσεις αυτές, λέγοντας μόνο ότι έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του βασιλείου, ότι από την έρευνα που είναι σε εξέλιξη θα βρεθεί το ακριβές σημείο της εκτόξευσης.

Εμπειρογνώμονες στέλνει ο ΟΗΕ

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη (18/09) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες είπε ότι οι ειδικοί έχουν ήδη αναχωρήσει, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα από διπλωματικές πηγές στον Οργανισμό.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτού του είδους την κλιμάκωση», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Σημειώνεται ότι απόφαση 2231 του ΟΗΕ, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το 2015, επιτρέπει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας από τον Οργανισμό. Προβλέπει μεταξύ άλλων την αποστολή ειδικών εφόσον βρεθούν σε κάποια χώρα οπλικά συστήματα κατασκευασμένα στο Ιράν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στους εμπειρογνώμονες περιλαμβάνονται και ειδικοί στους οποίους έχει ανατεθεί να ελέγχουν το εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Υεμένη, το οποίο ισχύει επίσης από το 2015.

Οι φωτογραφίες των ΗΠΑ που «δείχνουν» ιρανική εμπλοκή

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει ανοιχτά το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για κάνει λόγο για «εξαπάτηση» από πλευράς της Ουάσινγκτον.

Την περασμένη Δευτέρα (16/09) η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες από τις επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύουν την εμπλοκή της Τεχεράνης.

Δείτε τις φωτογραφίες στην παρακάτω Gallery:

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές ανά τον κόσμο αμφισβητούν ότι οι Χούτι διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία για να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο χτύπημα.

Οι νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη (18/09) μια «σημαντική» αύξηση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, έπειτα από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε ανοιχτά την Τεχεράνη.

«Μόλις έδωσα οδηγίες στον υπουργό Οικονομικών να αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Twitter, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Οι κυρώσεις, η φύση των οποίων μένει να διευκρινιστεί, προστίθενται στα πρωτοφανή τιμωρητικά μέτρα που έχει επιβάλει ήδη η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη αφότου ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος απέσυρε τη χώρα του τον Μάιο του 2018 από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ δεν αρκεί για να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία από το να αποκτήσει ατομική βόμβα και να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος εμφανίστηκε λιγότερο κατηγορηματικός από τους υπουργούς του τις τελευταίες ημέρες ως προς την ευθύνη του Ιράν στις επιθέσεις του Σαββάτου -αν και είχε δηλώσει ότι πρόκειται για τον κύριο ύποπτο- είχε διαβεβαιώσει την Κυριακή πως είναι έτοιμος να «ανταποδώσει» και πως διαθέτει πολλές «επιλογές».

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποκλείει στρατιωτικά αντίποινα έπειτα από αυτό που χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου επίθεση» εναντίον του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου.

Ριάντ και Νετανιάχου ευχαριστούν τις ΗΠΑ

Ο υφυπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ευχαρίστησε σήμερα, Τετάρτη (18/09) τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον «άνευ προηγουμένου» τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το Ιράν και επειδή υπερασπίζονται τους συμμάχους τους στην περιοχή απέναντι στις απρόκλητες επιθέσεις, όπως τις χαρακτήρισε.

«Η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ αντιμετώπισε το ιρανικό καθεστώς και την επιθετικότητα των τρομοκρατικών οργανώσεων με πρωτοφανή τρόπο. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο για τη στάση του, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον των δυνάμεων του κακού και της παράλογης επιθετικότητας» ανέφερε ο υφυπουργός Άμυνας, πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Την ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν χαιρέτισε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Η επιθετικότητα του Ιράν εντάθηκε πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του Κόλπου, και είναι ακριβώς η στιγμή να ενισχυθούν οι πιέσεις και οι κυρώσεις. Είμαι ευτυχής που ο πρόεδρος Τραμπ έκανε ακριβώς αυτό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της η «Κιμ Καρντάσιαν των ναρκωτικών» (pics)

ΣΟΚ: Θανατηφόρα αμοιβάδα «έφαγε» τον εγκέφαλό 10χρονης

Σχετικές ειδήσεις