ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον μετά το «χαστούκι» από το Ανώτατο Δικαστήριο: Θα πρέπει να κάνουμε εκλογές

Τζόνσον μετά το «χαστούκι» από το Ανώτατο Δικαστήριο: Θα πρέπει να κάνουμε εκλογές
Associated Press

Ένα ντόμινο πολιτικών εξελίξεων στην Βρετανία φαίνεται να προκάλεσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απόφασή του Μπόρις Τζόνσον για την αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού Κοινοβουλίου και ζήτησε την εκ νέου σύγκλησή του «το συντομότερο δυνατόν». Η οργισμένη αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε ακόμη ένα ισχυρό «χαστούκι» στον Μπόρις Τζόνσον σήμερα, Τρίτη (24/09), καθώς οι ένδεκα δικαστές αποφάσισαν ομοφώνως ότι η ενέργεια του Βρετανού πρωθυπουργού να ζητήσει από την βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ να αναστείλει την λειτουργία του Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν από το Brexit, ήταν «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη».

Ο Μπόρις Τζόνσον, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από συνάντηση στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι «θα πρέπει να κάνουμε εκλογές». Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εναντίον του πλήττει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία για το Brexit, αλλά σύμφωνα με τον νόμο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωσης στις 31 Οκτωβρίου. «Και, για να είμαι ειλικρινής, αυτή η προσπάθεια δεν διευκολύνεται και πολύ με τέτοια πράγματα από το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια» υπογράμμισε.

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσαν από τη Νέα Υόρκη ότι ο πρωθυπουργός δεν θα παραιτηθεί και ότι θα επιστρέψει στο Λονδίνο μετά την σημερινή του ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη, επισπεύδοντας κατά λίγες ώρες την αναχώρησή του, ώστε να βρίσκεται αύριο το πρωί στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επικοινωνήσει σήμερα τηλεφωνικούς με τους υπουργούς της κυβέρνησής του.

Συνεδριάζει αύριο η Βουλή των Κοινοτήτων

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι το σώμα θα συνέλθει το πρωί της Τετάρτης (25/09). Σημειώνεται ότι προηγουμένως είχε χαιρετίσει την απόφαση του Δικαστηρίου και είχε δηλώσει ότι θα διεξαγάγει επείγουσες διαβουλεύσεις για την άμεση σύγκληση του σώματος.

«Με την απόφασή τους, οι δικαστές υπερασπίσθηκαν το δικαίωμα και το χρέος του κοινοβουλίου να συνεδριάζει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και να καθιστά υπόλογους τους υπουργούς. Ως ενσάρκωση της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, η Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να συνέλθει χωρίς καθυστέρηση. Με τον σκοπό αυτόν, θα διαβουλευθώ τώρα επειγόντως με τους αρχηγούς των κομμάτων», δήλωσε ο Τζον Μπέρκοου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων ανακοίνωσε επίσης ότι το σώμα θα συνέλθει το συντομότερο δυνατόν. «Αναμένω ότι η Βουλή των Λόρδων θα επαναλάβει τις συνεδριάσεις της το συντομότερο δυνατόν και βρίσκομαι σε συζητήσεις με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Μεγαλειότητάς της και τους ηγέτες των άλλων κομμάτων επί της διαδικασίας», δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος Νόρμαν Φάουλερ.

Την παραίτηση του Τζόνσον ζητά η αντιπολίτευση

Ορισμένοι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου, μεταξύ τους και αποπεμφθέντες από τον Μπόρις Τζόνσον βουλευτές των Τόρις λόγω της στάσης τους απέναντι στα σχέδιά του για το Brexit, έχουν δηλώσει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί διότι παραπλάνησε την βασίλισσα Ελισάβετ στην απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό «να αναλογισθεί την θέση του» και να προκηρύξει νέες εκλογές. «Θα έλθω αμέσως σε επαφή με τον πρόεδρο (της Βουλής των Κοινοτήτων) για να ζητήσω την σύγκληση του Κοινοβουλίου, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να θέσουμε ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, να του ζητήσουμε να υπακούσει τον νόμο που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο και να παραδεχθεί ότι το Κοινοβούλιό μας εξελέγη από τον λαό μας για να καθιστά υπόλογη την κυβέρνησή μας...», είπε.

Την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον ζήτησε και η εκπρόσωπος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Τζοάνα Τσέρι. «Ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να σταθεί και θα πρέπει να έχει τα κότσια να παραιτηθεί», είπε.

«Πρέπει να επιστρέψουμε αμέσως στο Κοινοβούλιο...θέλουμε να επιστρέψουμε στην δουλειά μας και ειλικρινά στο τέλος όλου αυτού, ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας στο Ουέστμινστερ Ιαν Μπλάκφορντ.

«Επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη ξέραμε - ο Μπόρις Τζόνσον δεν κάνει για πρωθυπουργός. Παραπλάνησε την Βασίλισσα και την χώρα και παρανόμως φίμωσε τους αντιπροσώπους του λαού. Πηγαίνω για να αναλάβω και πάλι τα καθήκοντά μου και να σταματήσω το Brexit συνολικά», δήλωσε η ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.

«Ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε σαν “δευτεροκλασάτος δικτάτορας”», δήλωσε η σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης του Εργατικού Κόμματος Σάμι Σακραμπάρτι. «Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να σκεφτεί την απόφασή του και να εξετάσει την θέση του».

«Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει αποφασιστικά ότι είμαστε μία χώρα με κράτος δικαίου, νόμους υπεράνω των οποίων δεν μπορεί να βρίσκεται κανείς, ούτε ο πρωθυπουργός», δήλωσε η Τζίνα Μίλερ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βαρύ πένθος για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση: «Ο πόνος είναι αβάστακτος»

Σε δίκη Μητρετώδης και Κούκλατζης στην Τουρκία

Σχετικές ειδήσεις