ΚΟΣΜΟΣ

Thomas Cook: «Μαύρη τρύπα» πάνω από 3,1 δισ. λίρες στον ισολογισμό της εταιρίας

Thomas Cook: «Μαύρη τρύπα» πάνω από 3,1 δισ. λίρες στον ισολογισμό της εταιρίας
H Thomas Cook είχε «μαύρη τρύπα» στον οικονομικό της ισολογισμό
AP Photos

H Thomas Cook, τέθηκε σε καθεστώς υποχρεωτικής ρευστοποίησης με αίτημα που κατέθεσε η εταιρία στο ανώτατο δικαστήριο, μετά την ανακοίνωση της κατάρρευσής της και η κυβέρνηση δρομολόγησε με επείγουσες διαδικασίες προς την υπηρεσία Πτωχεύσεων του υπουργείου Επιχειρήσεων, την έρευνα για τα αίτια που την οδήγησαν στην πτώχευση.

Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν την ημέρα της ανακοίνωσης της πτώχευσης, η εταιρία φαινόταν να έχει οφειλές ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων λιρών.

Σύμφωνα με δημοσίευση της εφημερίδας Guardian o CEO της Thomas Cook αποκάλυψε στο δικαστήριο ότι εκτός από την «μαύρη τρύπα» στον ισολογισμό, η εταιρία είχε λάβει εφτά μη δεσμευτικές προσφορές για κάποια κομμάτια του συνολικού της έργου, τα οποία απορρίφθηκαν από το συμβούλιο και τους πιστωτές της Thomas Cook, επειδή δεν κρίθηκαν εμπορικά δικαιολογημένες.

Στην επισφαλή οικονομική κατάσταση της εταιρίας προστίθενται και έξοδα που αποκαλύφθηκαν, όπως πάνω από 380 εκατομμύρια προς συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και πάνω από 270 εκατομμύρια σε άλλους εξωτερικούς προμηθευτές. Και καθώς επιδεινωνόταν η κατάσταση της εταιρίας, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα, όπως ακυρώσεις πληρωμών, προκειμένου να προστατευτούν από απώλειες, επηρεάζοντας περαιτέρω τη ρευστότητα και την οικονομική κατάσταση του τουριστικού ομίλου.

ΥΠΟΙΚ: Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα για τις επιχειρήσεις που έπληξε το «κανόνι» της Thomas Cook

Προ των πυλών είναι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για την εφαρμογή των πρώτων μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων που επλήγησαν στη χώρα μας από τη χρεοκοπία της Thomas Cook.

Μέσω αυτής, αναστέλλεται η απόδοση του τέλους διαμονής για τις επιχειρήσεις που είχαν σύμβαση με την Thomas Cook. Η αναστολή τίθεται σε ισχύ από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 10 Οκτωβρίου.

Από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι όταν συγκεντρωθούν ακριβή στοιχεία και διαπιστωθεί τι κάνουν άλλες χώρες, όπως η Ισπανία που αντιμετωπίζει πιο μεγάλο πρόβλημα μετά το «κανόνι» της Τhomas Cook, τότε θα υπάρξει δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ενδεικτικά, τα αιτήματα που υποβλήθηκαν τη Δευτέρα από ξενοδόχους προς το οικονομικό επιτελείο, μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας της Thomas Cook, υπολογίζεται ότι έχουν κόστος 300 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Thomas Cook: Δεν φαίνεται να υπάρχουν Έλληνες με πρόβλημα επιστροφής

Ρoή Ειδήσεων