ΚΟΣΜΟΣ

Cumhuriyet: Αυτός είναι ο λόγος που αποχωρούν τα τουρκικά γεωτρύπανα από την Ανατολική Μεσόγειο

Cumhuriyet: Αυτός είναι ο λόγος που αποχωρούν τα τουρκικά γεωτρύπανα από την Ανατολική Μεσόγειο
Associated Press

Στους λόγους που τα τουρκικά γεωτρύπανα εγκαταλείπουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται δημοσίευμα της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet» .

Η αποχώρηση του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από την περιοχή που υποτίθεται ότι ερευνούσε, νότια της Καρπασίας, αλλά και η διαρροή της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» ότι ετοιμάζεται να αναχωρήσει και το «Φατίχ» («Πορθητής») με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα δημιούργησαν σειρά ερωτημάτων, με πολλούς να επιχειρούν να εξηγήσουν τις κινήσεις της Άγκυρας.

Το προχθεσινό πρωτοσέλιδο της αντιπολιτευόμενης «Cumhuriyet», αναφέρεται σε ένα άτυπο εμπάργκο που έχουν επιβάλει ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία απέναντι στην Τουρκία, όσον αφορά την προμήθεια υλικών και εξοπλισμού για τα γεωτρύπανά της. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι αυτός είναι και ο λόγος που υποχρεώνει την Άγκυρα να αποσύρει σταδιακά τα γεωτρύπανα της από τα ανοιχτά της Κύπρου και να τα σταθμεύσει στη Μερσίνα, επικαλούμενη «ανεφοδιασμό».

Το εν λόγω ρεπορτάζ υπογράφεται από τον δημοσιογράφο και πολιτικό του CHP Μουσταφά Μπαλμπάι, με καταδίκες και φυλακίσεις στο ιστορικό του, ο οποίος καταγγέλλει την πολιτική του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζοντας ειρωνικά ακόμη και τα ιστορικά ονόματα των τουρκικών ερευνητικών, που έχουν άμεση αναφορά στην Οθωμανική περίοδο («Πορθητής», «Γιαβούζ», «Μπαρμπαρός», «Ορούτς Ρέις») και αν και διεξάγουν εξαιρετικά δαπανηρές έρευνες, δεν φαίνεται να οδηγούν σε αποτελέσματα. Στο άρθρο του ο Μουσταφά Μπαλμπάι τονίζει δε ότι μια σειρά από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο, καθώς και ενεργειακοί κολοσσοί, όπως οι Exxon, Noble, Total, Eni, Kogas και Delek Drillinig Group, ενώ η Τουρκία «δεν υπάρχει πουθενά», καθώς έχει αργήσει πολύ έχοντας μείνει μόνη της, παρότι προσπαθεί να δηλώσει παρούσα.

Το κόστος κάθε τουρκικού γεωτρύπανου, σύμφωνα με την «Cumhuriyet», ανέρχεται στα 300.000 δολάρια ημερησίως, λόγω των υλικών που απαιτούνται για τη διενέργεια των γεωτρήσεων καθώς και το μονοπώλιο των προμηθευτών-εταιρειών, με έδρα τις ΗΠΑ και συνεργάτες στη Βρετανία και στη Γαλλία. Το εμπάργκο ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας προς την Άγκυρα σε υλικά φέρεται να μετράει περίπου δύο μήνες, με τις εταιρείες να ακυρώνουν τις συμφωνίες όσον αφορά τις έρευνες γύρω από την Κύπρο. Έστω και αν η Τουρκία απευθύνθηκε στην Κίνα για αντίστοιχα υλικά, η ποιότητά τους δεν βρήκε εφαρμογή στη συγκεκριμένη περιοχή και δημιουργούν δυσκολίες στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: Συναγερμός με πλαστά χαρτονομίσματα

Θρήνος: Πέθανε ο Γιώργος Πεσματζόγλου

Σχετικές ειδήσεις