ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ο Άσαντ συμφώνησε με τους Κούρδους - Στέλνει στρατό για να αναχαιτίσει την Τουρκία (pics)

Συρία: Ο Άσαντ συμφώνησε με τους Κούρδους - Στέλνει στρατό για να αναχαιτίσει την Τουρκία (pics)
Associated Press

Τούρκοι χτύπησαν κομβόι αμάχων και ξένων δημοσιογράφων - Για «δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες» προειδοποιεί το Παρίσι

Ανεβαίνει η ένταση στη Συρία καθώς ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας «για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση» στο συριακό έδαφος.

Στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσαν τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό.

Οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο αυτόν χθες Κυριακή. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισε σήμερα ότι η «προκαταρκτική στρατιωτική» συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών Αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

AP_19286388764432.jpg
Για «δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες» προειδοποιεί το Παρίσιap

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δήλωσε στο Reuters ο Μπάντραν Τζία Κουρντ.

Οι κουρδικές Αρχές της Συρίας αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για την προστασία της περιοχής την περιοχή μετά «το πράσινο φως που έδωσαν» οι ΗΠΑ για την τουρκική επίθεση σε αυτήν.

AP_19286362177988.jpg
Τούρκοι χτύπησαν κομβόι αμάχων και ξένων δημοσιογράφωνap

Μακρόν και Μέρκελ καλούν την Τουρκία να τερματίσει την επίθεση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζήτησαν από κοινού από την Τουρκία να τερματίσει την πολεμική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, που «κινδυνεύει να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους».

«Συνομιλήσαμε, ο ένας με τον πρόεδρο Τραμπ, ο άλλος με τον πρόεδρο Ερντογάν και περάσαμε το ξεκάθαρο μήνυμα της κοινής μας βούλησης για τον τερματισμό αυτής της επίθεσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας πριν από το δείπνο με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Πεποίθησή και των δύο μας είναι ότι αυτή η επίθεση δημιουργεί τον κίνδυνο από τη μία πλευρά, και το διαπιστώνουμε ήδη επί του πεδίου, να δημιουργηθεί μία μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και, από την άλλη πλευρά, να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος συγκαλεί απόψε έκτακτο αμυντικό συμβούλιο.

«Μίλησα επί μία ώρα με τον πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας. Αλλά πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την τουρκική επέμβαση διότι υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι και δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτήν την κατάσταση κατά των Κούρδων», πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, θα παραμείνουμε σε συντονισμό, όπως κάναμε για να γνωστοποιήσουμε στους Τούρκους τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων, αλλά επίσης και στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε τις επόμενες ώρες και ημέρες», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Κάλεσε επίσης του Ευρωπαίους να ενωθούν «σε αυτήν την ευρωπαϊκή και διεθνή δύσκολη, αλλά και ανησυχητική συγκυρία».

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει την πολυτέλεια των μάταιων καυγάδων, των μικρών τσακωμών ή την επισώρευσης εσωτερικών κρίσεων στις εντάσεις του κόσμου που ήδη μάς επηρεάζουν», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει ούτε τυφλότητα ούτε αδυναμία.

Λουτρό αίματος

Την Κυριακή (13/10) το λιβανικό ειδησεογραφικό δίκτυο al-Mayadeen μετέδωσε την πληροφορία ότι ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί εντός των προσεχών 48 ωρών στην πόλη του Κομπάνι, που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και στην γειτονική πόλη Μανμπίζ, που ελέγχεται από τις SDF και συμμαχικές τους δυνάμεις.

Οι δύο πόλεις βρίσκονται στην ζώνη της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές δυνάμεις, που αποτελούν στόχο της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Τουρκία και οι συμμαχικές της ανταρτικές δυνάμεις στην Συρία.

Τις τελευταίες πέντε μέρες, τουλάχιστον 104 Κούρδοι μαχητές, καθώς και περί τους εξήντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί κατά τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει την έξοδο 130.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για έναν νεκρό δημοσιογράφο, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για την ταυτότητα ή την εθνικότητά του.

Χτύπησαν κομβόι αμάχων και δημοσιογράφων

Στην περιοχή Ρας αλ-Άιν της τουρκοσυριακής μεθορίου, τουλάχιστον δέκα πολίτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επιδρομής της τουρκικής αεροπορίας, η οποία έπληξε κομβόι αμάχων και δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Βρισκόμασταν στην φάλαγγα κούρδων αμάχων που στόχευσαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στο Ρας αλ-Άιν. Η ομάδα μας είναι καλά, αλλά συνάδελφοί μας είναι νεκροί», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Στεφανί Περές, δημοσιογράφος της France Télévisions χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Ερντογάν: Θα πάμε μέχρι τέλους

Τον μέχρι τώρα απολογισμό της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» που πραγματοποιείται στη Συρία παρουσίασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον οποίο έχουν «εξουδετερωθεί» 440 «τρομοκράτες» και έχουν χάσει τη ζωή τους 18 Τούρκοι πολίτες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έκανε ξεκάθαρη την πρόθεση της Άγκυρας να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει από την Τετάρτη στην βορειανατολική Συρία. «Θα πάμε μέχρι τέλους» δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Habeler» ο πρόεδρος της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας.

Μέχρι στιγμής οι τουρκικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 440 τρομοκράτες, 24 έχουν συλληφθεί και 26 παραδόθηκαν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα – πέμπτη μέρα των επιχειρήσεων – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης 18 Τούρκοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πολλά από τα θύματα είναι παιδιά. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου τη ζωή τους έχουν χάσεις επίσης δύο Τούρκοι στρατιώτες και δεκαέξι μέλη του Συριακού Εθνικού Στρατού που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

«Η επιχείρησή μας δεν έχει στόχο τους Κούρδους. Τη μεγαλύτερη υποστήριξη την λαμβάνουμε από τους Κούρδους της Συρίας», υποστήριξε στη «Sabah» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν επιτρέπουμε, ούτε θα επιτρέψουμε ένα κράτος τρομοκρατίας στα βόρεια της Συρίας», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε επίσης ότι «αντιμετωπίζουμε όσους απειλούν τη χώρα μας με κυρώσεις. Έκαναν λάθος όσοι νόμισαν ότι θα κάνουν την Τουρκία να λοξοδρομήσει από τους στόχους της».

Δείτε βίντεο από τους ελέγχους στον αυτοκινητόδρομο:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θλίψη: Πέθανε πασίγνωστος Έλληνας τραγουδιστής