ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ σε Ερντογάν: Τερμάτισε τώρα την εισβολή στη Συρία - Κυρώσεις στην Τουρκία επέβαλαν οι ΗΠΑ

Τραμπ σε Ερντογάν: Τερμάτισε τώρα την εισβολή στη Συρία - Κυρώσεις στην Τουρκία επέβαλαν οι ΗΠΑ
Associated Press

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για κυρώσεις κατά τριών υπουργών (Άμυνας, Εσωτερικών και Ενέργειας) και των υπουργείων τους, με τα πρώτα μέτρα να προβλέπουν την δέσμευση τυχόν πόρων τους, ενώ και οι διεθνείς συναλλαγές τους θα εμποδίζονται από δω και στο εξής.

Με το διάταγμα, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αυξηθούν επίσης κατά 50% οι δασμοί στον χάλυβα, ενώ θα «παγώσει» η εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία.

Το διάταγμα έρχεται ως ένα πρώτο – αυστηρό – πακέτο κυρώσεων, καθώς το Κογκρέσο πιέζει για ακόμη πιο σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας και του Ερντογάν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο Τούρκος ηγέτης δέχτηκε «αυστηρές παρατηρήσεις» από τον Τραμπ σε επικοινωνία που είχαν, για να σταματήσει την επέλαση του τουρκικού στρατού και να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους.

Το τηλεφώνημα Τραμπ σε Ερντογάν για το τέλος της εισβολής

Εκτός από την επιβολή των κυρώσεων ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε στον τηλέφωνο τον Ταγίπ Ερντογάν και απαίτησε να «τερματίσει την εισβολή» των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Aμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους.

Ερντογάν σε Τραμπ: Δεν θα επιτεθούμε στο Κομπάνι

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα εισβάλουν στο Κομπάνι.

«Ο πρόεδρος (Τραμπ) εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι», είπε ο Πενς σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου έδωσε εντολή στον ίδιο και στον υπηρεσιακό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν να ηγηθούν μιας αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να αποπειραθεί να «βάλει τέλος στην αιματοχυσία».

Έτοιμη για κυρώσεις και η Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία και η Γερμανία συνεχίζουν τις πιέσεις στην Τουρκία για να σταματήσει την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

Στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητηθούν κυρώσεις και από τα ευρωπαϊκά κράτη, κάτι που, όπως δήλωσε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, αφήνει αδιάφορη την Τουρκία, ενώ και ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω με την επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Από πλευράς Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν μετά από συνομιλία που είχε με τον Τραμπ, τόνισε πως πρέπει να γίνουν ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση των τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως η επιχείρηση της Τουρκίας έχει ήδη προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 160.000 ανθρώπων.

Ο Γ.Γ. του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, με ανακοίνωση, απηύθυνε έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση» και επανέλαβε τη «μεγάλη ανησυχία του» σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης στη βόρεια Συρία.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του να μείνουν ελεύθεροι μαχητές του Ισλαμικού κράτους, ενώ ζήτησε και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στην Μανμπίτζ στρατός του Ασάντ, άρχισε η μάχη με τους Τούρκους

Στο μέτωπο της επιχείρησης στη Συρία, δυνάμεις της Τουρκίας επιχειρούσαν επιθέσεις στην πόλη Μανμπίτζ όπου είχαν φτάσει από νωρίς.

Μετά τη συμφωνία Κούρδων και Ασάντ για να συμμαχήσουν κατά του τουρκικού στρατού, Σύροι στρατιώτες ξεκίνησαν το ταξίδι ως τη πόλη - θυλάκιο της περιοχής που κυριαρχεί το Κουρδικό στοιχείο και έφτασαν λίγο πριν τη νύχτα.

Πολίτες υποδέχονται τις δυνάμεις του Άσαντ.ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), οι μάχες έχουν ξεκινήσει στη διάρκεια της νύχτας, βορειοδυτικά της πόλης, όπου όπως αναφέρουν, ήδη ένα μέλος των συμμαχικών δυνάμεων έχει χάσει τη ζωή του και άλλο ένα τραυματίστηκε.

Στα χωριά Λαϊλάν και Ταλ Ταλ, 7 χλμ. μακριά από την πόλη, ο τουρκικός στρατός επιτέθηκε από αέρος, με τους κατοίκους να απομακρύνονται.

Η SOHR δημοσίευσε πριν από λίγες ώρες ότι η κατάσταση ήταν ήρεμη στα βορειοανατολικά της Μπανμπίτζ, αναφέροντας πως είναι ψευδείς οι πληροφορίες για επίθεση από αέρος από τους Τούρκους, ενώ επιβεβαίωσε πως υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των φιλοτουρκικών συμμαχιών και των συμμαχικών δυνάμεων.

Παράλληλα, το Παρατηρητήριο σημειώνει πως οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να εμποδίζουν το πέρασμα των δυνάμεων του Συριακού καθεστώτος για να φτάσει στην πόλη Κομπανί, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην πόλη Ρας Αλ Αϊν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μετά το αιματοκύλισμα στην Συρία έρχεται η Κύπρος και το Αιγαίο;

Άγρια νύχτα στη Σάμο: Μαχαιρώματα, ξύλο, φωτιές και τραυματίες - Κλειστά τα σχολεία

Σχετικές ειδήσεις