ΚΟΣΜΟΣ

Έφυγε από το Παρίσι ο τούρκος πρεσβευτής

Έφυγε από το Παρίσι ο τούρκος πρεσβευτής

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας, μία μέρα μετά την ψήφιση νομοσχεδίου από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διπλωματικής αποστολής της Τουρκίας, ο πρεσβευτής της χώρας στο Παρίσι, Ταχσίν Μπουρτσούογλου αναχώρησε από το Παρίσι, καθώς χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε το «πάγωμα» των γαλλοτουρκικών σχέσεων.

«Ο πρεσβευτής επέστρεψε για διαβουλεύσεις. Μαζί με την οικογένειά του πήρε την πτήση των 07:40 ανακοίνωσε ο Σολάκογλου.

Την Πέμπτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή για αναστολή των διμερών επισκέψεων, ανάκληση του πρεσβευτή της Τουρκίας καθώς και για την ακύρωση όλων των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη Γαλλία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Χθες το βράδυ, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ κάλεσε την Άγκυρα να μην «αντιδρά με υπερβολικό τρόπο» και δήλωσε τη λύπη του για τις αποφάσεις της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, οι γάλλοι βουλευτές ψήφισαν ένα νομοσχέδιο που ποινικοποιεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η Τουρκία αναγνωρίζει ότι έως 500.000 Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους στο περιθώριο των απωλειών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πάντως, για να ισχύσει το νομοσχέδιο, θα πρέπει να το εγκρίνει και η γαλλική Γερουσία, μια διαδικασία που αναμένεται ότι θα κρατήσει για αρκετούς μήνες.