ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Ιστορικό λάθος η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Αλβανία

Γιούνκερ: Ιστορικό λάθος η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Αλβανία
Associated Press

Οι ηγέτες των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισαν «βαρύ ιστορικό λάθος» την παρεμπόδιση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία από ορισμένες χώρες - μέλη κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

«Είναι ένα βαρύ ιστορικό λάθος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε, από την πλευρά του, ότι πρόκειται για «λάθος» διότι «μια συντριπτική πλειονότητα χωρών - μελών υποστηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Αν η Ε.Ε. θέλει να τη σέβονται, πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της», προειδοποίησε ο Γιούνκερ.

Θυμίζουμε ότι η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία αρνήθηκαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες.

«Θα επανέλθουμε στο θέμα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Ζάγκρεμπ το Μάιο του 2020», ανακοίνωσε ο Τουσκ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του, εξέφρασε τη στήριξή του στην Κύπρο, λέγοντας πως η Ευρώπη στέκεται δίπλα της για το θέμα της ΑΟΖ. Παράλληλα, καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση Ερντογάν στη βόρεια Συρία, ενώ δήλωσε πως Αλβανία και Σκόπια έχουν δρόμο μεταρρυθμίσεων ακόμη μπροστά τους για να ενταχθούν.

Σημειώνεται πως κατά τη Σύνοδο ο πρόεδρος Μακρόν μπλόκαρε τη διαδικασία ένταξης των δύο χωρών, αφού η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί ομοφωνία των κρατών - μελών.

Για την Αλβανία είπε πως μπορεί να ενταχθεί «όταν θα είμαστε σίγουροι πως είναι μια ασφαλής χώρα. Θα διαβρώσουμε το πνεύμα της Ε.Ε. αν αφήσουμε τα πράγματα χωρίς να μπορούν να εξηγηθούν προς τους ανθρώπους μας, γιατί από την Αλβανία προέρχονται πολλοί άνθρωποι που ζητούν άσυλο στη χώρα μου αλλά και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα μετανάστευσης και πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ζητήματα. Να διευκολύνουμε όσους έχουν δικαίωμα στο άσυλο, αλλά πρέπει όλοι να σέβονται τους κανόνες».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια - Διάγγελμα Ζάεφ

Σύνοδος Κορυφής: Στήριξη σε Κύπρο, καταδίκη για Συρία - Μένει το βέτο σε Σκόπια - Αλβανία

Σχετικές ειδήσεις