ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον: Δεν θα διαπραγματευτώ παράταση του Brexit με την ΕE

Τζόνσον: Δεν θα διαπραγματευτώ παράταση του Brexit με την ΕE

Επιστολή προς τους βουλευτές του απέστειλε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, μετά την ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων τροπολογίας, η οποία του επιβάλλει να ζητήσει νέα παράταση του Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θεωρεί πως η περαιτέρω καθυστέρηση δεν αποτελεί λύση και – όπως σημειώνει στην επιστολή - η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να απορρίψει το αίτημα για νέα αναβολή της ημερομηνίας του «διαζυγίου».

«Δεν θα διαπραγματευτώ μία καθυστέρηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο Τζόνσον, σύμφωνα με το Sky News.

«Θα πω στην ΕΕ ό,τι λέω στον βρετανικό λαό κατά τις 88 ημέρες μου ως πρωθυπουργός: ότι η περαιτέρω καθυστέρηση δεν είναι λύση», προσθέτει.

«Είναι πολύ πιθανό οι φίλοι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απορρίψουν το αίτημα του κοινοβουλίου για περαιτέρω καθυστέρηση (ή να μην λάβουν μια απόφαση γρήγορα)».

Εν αναμονή της επιστολής Τζόνσον ο Τουσκ

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι μίλησε με τον Τζόνσον και τώρα περιμένει την επιστολή του με την οποία θα αιτηθεί την εκ νέου αναβολή του Brexit.

«Περιμένω την επιστολή» έγραψε στο Twitter ο Τουσκ. «Μόλις μίλησα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για την κατάσταση μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων», πρόσθεσε.

Αφού παραλάβει την επιστολή «ο Τουσκ θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της ΕΕ για το πώς θα αντιδράσουν. Αυτό μπορεί να πάρει μερικές ημέρες», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Να υπενθυμίσουμε πως η τροπολογία Λέτουιν, που υπερψηφίστηκε το Σάββατο, ζητά την ενεργοποίηση της αποχώρησης μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για την έξοδο από την Ε.Ε.

Οι αντιδράσεις και τα σενάρια για την παράταση

Οι αντιδράσεις στους κόλπους της Ένωσης είναι ποικίλες. Χαρακτηριστική είναι η θέση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζήτησε από τον Τζόνσον να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Παράλληλα, η γαλλική προεδρία εκτίμησε ότι μια νέα καθυστέρηση «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

«Διαπραγματευτήκαμε μια συμφωνία, επαφίεται πλέον στο βρετανικό Κοινοβούλιο να πει αν την εγκρίνει ή την απορρίπτει», ανέφερε το Ελιζέ.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, από την πλευρά του σημείωσε ότι η Βρετανία δεν έχει προς το παρόν υποβάλει κανένα αίτημα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Αν συμβεί αυτό (...) η παράταση μπορεί να δοθεί μόνο με ομοφωνία», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια πιθανή απόφαση των υπόλοιπων 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται μετά την νέα ήττα της κυβέρνησης είναι να δοθεί από τους «27» μια «τεχνική παράταση» ενός μηνός -και όχι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου- ώστε να υπάρξει χρόνος τόσο στη Βρετανία όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επικυρώσουν τη συμφωνία, όπως είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Δεν τους βλέπω να αρνιούνται» είπε ο Άναντ Μένον, καθηγητής πολιτικών επιστημών και ευρωπαϊκών σπουδών και διευθυντής του «Ηνωμένου Βασιλείου σε μια Μεταβαλλόμενη Ευρώπη» (UK in a Changing Europe).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Άγρια επίθεση κατά του Τσίπρα μέσα στο αεροπλάνο: «Είσαι προδότης» - Δείτε το βίντεο

Άστατος ο καιρός το Σαββατοκύριακο - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει (χάρτες)

Σχετικές ειδήσεις