ΚΟΣΜΟΣ

Διψά για αίμα ο Ερντογαν: Ξαναμπαίνω στη Συρία αν ο Τραμπ δεν τηρήσει τις υποσχέσεις του

Διψά για αίμα ο Ερντογαν: Ξαναμπαίνω στη Συρία αν ο Τραμπ δεν τηρήσει τις υποσχέσεις του

Κάλεσμα στις ΗΠΑ να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να μην χρησιμοποιήσουν τακτικές κωλυσιεργείας μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βορειοανατολική Συρία, έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο «σουλτάνος» επανέλαβε ότι έχει διαμηνύσει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην αμερικανική αντιπροσωπεία, ότι η Άγκυρα θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις της εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

«Αναμένουμε από τους Αμερικανούς συμμάχους μας να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους αυτή τη φορά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, συνολικά 765 «τρομοκράτες», συμπεριλαμβανομένων και υψηλόβαθμων, εξουδετερώθηκαν στο πλαίσιο των τουρκικών επιχειρήσεων ενώ 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους «διασώθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η συμφωνία αυτή έχει γίνει με τις ΗΠΑ και όχι με τους Κούρδους, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν αυτό το γεγονός.

Η Άγκυρα, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, θα θέσει υπό την προστασία της τη ζώνη ασφαλείας στα σύνορα. «Μελετήσαμε καλά, όλα τα σχέδια είναι έτοιμα», είπε.

«Οι Τούρκοι μας χτυπούν με χημικά όπλα και ναπάλμ»

Οι επιθεωρητές χημικών όπλων του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι συλλέγουν πληροφορίες μετά τις κατηγορίες περί χρήσης λευκού φωσφόρου από τις τουρκικές δυνάμεις εναντίον παιδιών στη Συρία, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) δήλωσε το πρωί της Παρασκευής (18/10), ότι είναι ενήμερος για την κατάσταση και πως «συλλέγει πληροφορίες σχετικά με πιθανή χρήση χημικών όπλων».

Η Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για έξι τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο στη Χάσακα, φέρουν εγκαύματα από «άγνωστα όπλα» και πως εργάζεται προκειμένου να αξιολογήσει τι είδους όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί.

«Συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να διερευνήσουμε το θέμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Guardian, ένας Βρετανός εμπειρογνώμονας στον τομέα των χημικών όπλων, έστειλε φωτογραφίες ενός πρώην συναδέλφου του που απεικονίζουν ένα παιδί με άσχημα εγκαύματα στο στήθος μπροστά από ένα νοσοκομείο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να είναι εγκαύματα από χημικά όπλα.

Ο Χαμίς ντε Βρετόν Γκόρντον, πρώην διοικητής της βρετανικής ομάδας χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων δήλωσε:

«Η πιο πιθανή αιτία είναι λευκός φώσφορος. Είναι ένα τρομακτικό όπλο και έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου. Δυστυχώς η χρήση του αυξηθεί αρκετά».

Ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιείται από αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο. Η νόμιμη χρήση του είναι να λειτουργεί ως καπνογόνο την ημέρα ή για να φωτίσει συγκεκριμένες περιοχές κατά τη νύχτα. Απαγορεύεται, όμως, η χρήση του κατά πολιτών διότι προκαλεί σοβαρά εγκαύματα.

Κούρδοι αξιωματούχοι ήδη έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί «αντισυμβατικά όπλα» λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της κατάπαυσης πυρός και κάλεσαν σε διεθνή βοήθεια για τις καταγγελίες.

Η Άγκυρα απορρίπτει τις κατηγορίες

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, κάνει λόγο για «αβάσιμους ισχυρισμούς» σε ό,τι αφορά τη χρήση χημικών όπλων κατά τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης».

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις συκοφαντίες που απορρέουν από την παραπληροφόρηση της τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν χημικά όπλα στην απογραφή των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την Hurriyet.

«Η Τουρκία είναι μέλος της Σύμβασης για την απαγόρευση της ανάπτυξης, αποθήκευσης, παραγωγής και χρήσης χημικών όπλων και την καταστροφή τους, από το 1997», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ακσόι.

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνονται όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις - Δείτε πόσο και από πότε (ΠΙΝΑΚΑΣ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Καιρός: Προσεχώς χειμώνας! Βροχές την 28η Οκτωβρίου, καρέ - καρέ η εξέλιξη μέχρι τις 4 Νοεμβρίου