ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Ανερχόμενη δύναμη ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ιλ

Βόρεια Κορέα: Ανερχόμενη δύναμη ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ιλ

Την αυξανόμενη δύναμη που αποκτά ο Τζανγκ Σονγκ-ταέκ στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στη Βόρεια Κορέα μαρτυρούν πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Στα πλάνα που ελήφθησαν το Σάββατο, ο Τζανγκ, θείος του Κιμ Γιονγκ-Ουν και γαμπρός του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, που από το 2009 έχει θέσει στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας, φορώντας στρατιωτική στολή συνοδεύει το διάδοχο της ηγεσίας ενώπιον του στρατιωτικού σώματος.

Πάντως, παρότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν έχει ήδη ανακηρυχθεί ως «Μεγάλος Διάδοχος», ανώτερη πηγή της Βόρειας Κορέας δήλωσε στο Reuter ότι στην Πιονγκγιάνγκ η εξουσία θα περάσει σε μία ομάδα ηγεμόνων, μεταξύ των οποίων ο Τζανγκ Σονγκ-ταέκ.

Ο Τζανκ παντρεύτηκε την κόρη του αυταρχικού ιδρυτή του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ-Σουνγκ, το 1972.

Τα πλάνα που έδειξε η τηλεόραση θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς οι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που ο Τζανκ φορά στρατιωτική στολή σε εμφάνισή του, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη εξασφαλίσει ένα βασικό ρόλο στο νέο καθεστώς.

Μάλιστα, δεν λείπουν αυτοί που αναφέρουν ότι ο Τζανγκ είναι η πραγματική δύναμη πίσω από το «θρόνο» της Βόρειας Κορέας, στην οποία τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν επιδοθεί σε έντονη προπαγάνδα, με στόχο την ομαλή μετάβαση της εξουσίας.