ΚΟΣΜΟΣ

Bίντεο - ντοκουμέντο από την επιχείρηση «εξουδετέρωσης» του αλ Μπαγκντάντι

Bίντεο - ντοκουμέντο από την επιχείρηση «εξουδετέρωσης» του αλ Μπαγκντάντι
ap

Βίντεο και φωτογραφίες από την επιχείρηση των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε o ηγέτης του ISIS Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, έδωσε στη δημοσιότητα ο αμερικανικός στρατός.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής των κεντρική διοίκησης (US Central Command), Φρανκ ΜαΚένζι, έδωσε πληροφορίες για την πρόσφατη επιχείρηση στη βόρεια Συρία, στην οποία «εξουδετερώθηκε» ο μέχρι πρότινος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους.

Στις εικόνες που ανέλυσε ο ΜακΚένζι διακρίνεται αρχικά η αεροπορική επιδρομή στην περιοχή και στη συνέχεια η έφοδος κομάντος.

Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση στην παρακάτω Gallery:

Αποκάλυψε δε, ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκαν αρκετά παιδιά και τέσσερις γυναίκες, όπως και δύο άνδρες.

«Ο ηγέτης του ISIS υποχώρησε σ’ ένα τούνελ μαζί με δύο παιδιά. Εκεί ενεργοποίησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά, από το οποίο σκοτώθηκαν και οι τρεις».

«Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε άριστα, υποδηλώνοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ για την καταστροφή του ISIS» συνέχισε ο ΜαΚέντζι.

Και πρόσθεσε: «Όσοι σχεδίασαν και εκτέλεσαν την επιχείρηση είναι επαγγελματίες και εστιάζουν στην αποστολή τους, πέραν της δόξας και της αναγνώρισης».

«Προσηλωμένοι άνθρωποι έκαναν μια σκληρή, επικίνδυνη δουλειά. Και την έκαναν καλά» κατέληξε ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού.

Ο πληροφοριοδότης που βοήθησε στον εντοπισμό του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, χάρη στις πληροφορίες που έδωσε, θα πάρει το σύνολο ή ένα μέρος της αποζημίωσης των 25 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχαν υποσχεθεί οι αμερικανικές Αρχές σε οποιονδήποτε έδινε κρίσιμες πληροφορίες για τον αρχηγό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, γράφει σήμερα η Washington Post.

Σύμφωνα με τη Washington Post, ο πληροφοριοδότης, ο οποίος ήταν «παρών» την ώρα της επιδρομής, διέφυγε δύο ημέρες αργότερα μαζί με την οικογένειά του.

Οι ΗΠΑ προσέφεραν έως και 25 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για πληροφορίες σχετικά με τον αυτοαποκαλούμενο «χαλίφη» του Ισλαμικού Κράτους.

Νέος ηγέτης του ISIS

Το Ισλαμικό Κράτος θα ανακοινώσει πιθανότατα τον νέο ηγέτη του μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα καλέσει τους υποστηρικτές του να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις εναντίον δυτικών συμφερόντων, μετά την εξόντωση του Άμπου Μπαρκ αλ Μπαγκντάντι, προειδοποίησε σήμερα ο ασκών χρέη διευθυντή του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (NCTC) των ΗΠΑ.

Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Ράσελ Τράβερς είπε ότι εκτιμά πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από την τζιχαντιστική οργάνωση «ένας νέος ηγέτης, ένας χαλίφης».

Ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αφού ανατινάχθηκε, κυνηγημένος από τους Αμερικανούς στρατιώτες που επέδραμαν στο κρησφύγετό του, στη βόρεια Συρία. Ο Άμπου Χάσαν αλ Μουχάτζιρ, ο εκπρόσωπός του, ήταν ο πιθανότερος διάδοχός του, όμως και αυτός σκοτώθηκε πρόσφατα σε άλλη περιοχή της βόρειας Συρίας, όπως είπε ο Τράβερς.

Μια πιθανή επιλογή της οργάνωσης είναι ο Χάτζι Αμπντάλα, ένας Ιρακινός ιερωμένος. Το NCTC αναμένει ότι ο νέος ηγέτης, όποιος και αν είναι αυτός, θα καλέσει τα παρακλάδια του ΙΚ να ορκιστούν πίστη στο πρόσωπό του.

Σύμφωνα με τον Τράβερς, σήμερα στο Ιράκ και τη Συρία δρουν τουλάχιστον 14.000 μαχητές του ΙΚ. «Είναι μεγάλος ο αριθμός επειδή πριν από πέντε-έξι χρόνια, όταν το ΙΚ ήταν στο χαμηλότερο σημείο του, (οι μαχητές) ήταν λιγότεροι από χίλιοι», επισήμανε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι η οργάνωση έχει περίπου 20 παρακλάδια σε όλον τον κόσμο, σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν απ’ όπου πιστεύεται ότι έχει στρατολογήσει χιλιάδες μέλη.

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι προειδοποίησε επίσης ότι οι τρομοκράτες παραμένουν απειλή για τις ΗΠΑ παρά το θάνατο του Μπαγκντάντι. «Ξέρουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση εναντίον της απειλής αυτής, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό», τόνισε ο Ρέι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τέλη κυκλοφορίας 2020: «Βόμβα» Σταϊκούρα - Έρχονται αλλαγές

Χαμός σε γάμο: Μέσα στα αίματα οι καλεσμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο – Δείτε τι συνέβη (pics)