ΚΟΣΜΟΣ

Από τη Νότια στη Βόρεια Κορέα για να θρηνήσουν τον Κιμ

Από τη Νότια στη Βόρεια Κορέα για να θρηνήσουν τον Κιμ

Στην Πιονγκγιάνγκ βρέθηκαν δύο εξέχουσες προσωπικότητες της Νότιας Κορέας, που τους επετράπη από το καθεστώς να αποτίσουν φόρο τιμής στον Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Η σύζυγος του πρώην ηγέτη της Νότιας Κορέας Λι Χι-Χο και η επικεφαλής της Hyundai, Χιουν Γιουνγκ-Εούν, βρίσκονται για ένα διήμερο στη Βόρεια Κορέα, εξασφαλίζοντας άδεια από το καθεστώς.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας Rodong Sinmun κάλεσε το νέο ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ-Ουν να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Στην εφημερίδα, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν περιγράφεται ως ο επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, κάτι που σημαίνει ότι ανέλαβε την ηγεσία του συγκεκριμένου οργάνου, που είναι κορυφαίο στη λήψη αποφάσεων.

Πέρασαν τα σύνορα

Περνώντας τα σύνορα, η πρώην πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας εξέφρασε την ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο γυναίκες, που διέσχισαν τα σύνορα το πρωί της Δευτέρας, διατηρούσαν στενούς δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα. Ο πρώην Πρόεδρος Κιμ Ντε-Γιουνγκ παρευρέθη στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ-Ιλ το 2000, ενώ η Huyndai είναι βασικός οικονομικός επενδυτής στην Πιονγκγιάνγκ.

Σε κάθε περίπτωση, η Σεούλ ξεκαθάρισε ότι οι επισκέψεις είναι αυστηρά προσωπικές.

Οι δύο γυναίκες θα επιστρέψουν στη Νότια Κορέα μία ημέρα πριν την κηδεία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ.