ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Δεν μίλησα ποτέ με τον Τσαβούσογλου για την επιστροφή των 8 αξιωματικών

Κοτζιάς: Δεν μίλησα ποτέ με τον Τσαβούσογλου για την επιστροφή των 8 αξιωματικών
INTIME NEWS

Την ενόχληση του Νίκου Κοτζιά προκάλεσε η αναδημοσίευση θέματος της ιστοσελίδας Nordic Monitor από μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών να μιλάει για «ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη από το καλοκαίρι του 2016».

Το εν λόγω δημοσίευμα έκανε λόγο για «απόρρητο σχέδιο της Άγκυρας» με στόχο την επιστροφή των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατηγορούνται για το πραξικόπημα του 2016 και η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί πως δεν πρέπει να εκδοθούν στη γειτονική χώρα.

«Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016; που το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; Μάλλον ομολογούν ότι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και Προσφυγικό» έγραψε ο κ. Κοτζιάς.

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας υποστηρίζει πως το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διαβίβασε την επομένη του πραξικοπήματος εντολές στις Διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και στην Αεροπορία, προκειμένου να εκτελέσουν ένα σχέδιο για να φέρουν πίσω το ελικόπτερο με τους «οκτώ».

Υπενθυμίζεται ότι το Nordic Monitor, επικαλούμενο απόρρητα έγγραφα, ανέφερε ότι η Τουρκία είχε σχεδιάσει στρατιωτική επιχείρηση για να πάρει πίσω τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που φέρονται να εμπλέκονταν στο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν στις 15 Ιουλίου του 2016.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (13/11), αν επιβεβαιωθεί αναμένεται να προκαλέσει πολιτική θύελλα, αποκαλύπτει ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε δώσει τη συγκατάθεσή της!

Τελικά το σχέδιο απέτυχε, αφού οι ελληνικές δικαστικές Αρχές έκριναν πως με την πιθανή επιστροφή των «8» στην Τουρκία, κινδύνευε η ζωή τους και έτσι παρέμειναν στην Ελλάδα αιτούμενοι άσυλο.

Το χρονικό

Οι οχτώ Τούρκοι αξιωματικοί έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο, μία ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Nordic Monitor, η Τουρκία είχε σχεδιάσει στρατιωτική επιχείρηση για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα και μάλιστα παραθέτει και απόρρητα έγγραφα.

4.png
Το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 16.15 της 16ης Ιουλίου 2016, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διαβίβασε εντολές στις Διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και στην Αεροπορία, προκειμένου να εκτελέσουν ένα σχέδιο για να φέρουν πίσω το ελικόπτερο με τους «οχτώ».

«Για το σχέδιο, ήταν ενήμερη και η πρεσβεία στην Αθήνα, καθώς οι ελληνικές αρχές είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο, αλλά και τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ, που επικαλείται την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον τότε ομόλογο του Νίκο Κοτζιά.

Όπως τονίζεται, παρόλο που αρχικά φάνηκε να υπήρξε μία πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους, στη συνέχεια το τουρκικό στρατιωτικό σχέδιο… μπλόκαρε, όταν η ελληνική δικαιοσύνη κατέγραψε τις αιτήσεις ασύλου.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η στρατιωτική επιχείρηση ονομαζόταν «Harekat Yıldırım» (Επιχείρηση Αστραπή), καθώς θα έπρεπε να ξεκινήσει εντός 10 λεπτών, από τη στιγμή που θα δινόταν η διαταγή.

Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διέταξε να πετάξει ένα ελικόπτερο με δεκαμελές πλήρωμα για την Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, το 2ο Τάγμα Ειδικής Προστασίας που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση στην Άγκυρα διατάχθηκε να εκχωρήσει αρκετά στρατεύματα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των οκτώ αξιωματικών.

Η επιχείρηση συντονίστηκε από το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων Ένοπλων Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου (SKKHM) και το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής Διοίκησης.

Η εντολή γράφτηκε από τον επιθεωρητή Caner Acar, αξιωματικό πληροφοριών, και εγκρίθηκε από τον Armagan Ustael, τον τότε επικεφαλής της υπηρεσιακής μετατόπισης του SKKHM.

Δείτε τα απόρρητα έγγραφα:

Το Nordic Monitor αποτελεί πύλη ενημέρωσης και αναλύσεων και ανήκει στο δίκτυο Nordic Research and Monitoring που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: Σoβαρά προβλήματα στην Κεφαλονιά - Σπίτια καταπλακώθηκαν από τις λάσπες (pics)

Μίκαελ Σουμάχερ: Οι αποκαλύψεις που «καίνε» τη σύζυγό του – «Θρίλερ» με την κατάσταση της υγείας του

Σχετικές ειδήσεις