ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική έκθεση για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ

Ρωσική έκθεση για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ

Μια έκθεση που περιέχει κατηγορίες για παραβιάσεις, βασανισμούς και τηλεφωνικές υποκλοπές από τη μεριά των ΗΠΑ δημοσίευσε η Ρωσία, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει το κύρος της Αμερικής ως παγκόσμιου θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Μόσχα αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέτυχε να κλείσει τη στρατιωτική φυλακή στο Γκουαντάναμο, ενώ κατηγορεί τον Λευκό Οίκο ότι προστατεύει από τη δικαιοσύνη πράκτορες της CIA και άλλους αξιωματούχους.

Η έκθεση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έχει τίτλο «Σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μία σειρά κρατών» και ακολουθεί το παράδειγμα της Κίνας, επισημαίνοντας τις αδυναμίες των ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να απαντήσει στις επικρίσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Ρωσία.

«Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που διακηρύσσει η Ουάσινγκτον», επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο στην έκθεση των 63 σελίδων. «Το βασικό πρόβλημα που παραμένει άλυτο είναι η επαχθής φυλακή του Γκουαντάναμο».

«Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Δικαιοσύνης προστατεύουν από τη δικαιοσύνη πράκτορες της CIA και υψηλόβαθμους αξιωματούχους που ευθύνονται για μαζικές και κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογραμμίζει η έκθεση.

Κάθε χρόνο από το 1976 το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιεύει μία λεπτομερή έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, στην οποία επικρίνει κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα.

Στην έκθεσή της η Ρωσία επέκρινε επίσης και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως και τη Βρετανία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της καταστολής των επεισοδίων του Αυγούστου.