ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ ικανοποιεί νέα αιτήματα εποίκων

Το Ισραήλ ικανοποιεί νέα αιτήματα εποίκων

Η ισραηλινή κυβέρνηση πρόκειται να νομιμοποιήσει έναν αυθαίρετο οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετά από συμφωνία που συνήφθη σήμερα με τους εκπροσώπους των εποίκων στην περιοχή.

Ο αυθαίρετος οικισμός του Ραμάτ Γκιλάτ, που βρίσκεται νότια της παλαιστινιακής πόλης της Ναμπλούς, θα γίνει μια «μόνιμη κοινότητα στους κόλπους του κράτους του Ισραήλ», σε αντάλλαγμα για την μετακίνηση πέντε τροχόσπιτων που σήμερα βρίσκονται σε ιδιόκτητα οικόπεδα Παλαιστινίων, διευκρίνισε το συμβούλιο της Yesha, οργάνωσης που εκπροσωπεί τους Εβραίους έποικους στη Δυτική Όχθη.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με αυτή τη συμφωνία, η οποία εμπόδισε την ανώφελη βία και θα ενισχύσει τον Ραμάτ Γκιλάντ και γενικότερα όλους τους οικισμούς», αναφέρει ο πρόεδρος της Yesha, Ντάνι Νταγιάν, σε ανακοίνωσή του.

Για την διεθνή κοινότητα πάντως, οι «προωθημένοι» ισραηλινοί οικισμοί είναι παράνομοι, είτε έχουν εγκριθεί είτε όχι από τις ισραηλινές αρχές.

Παράλληλα, οι δημοτικές αρχές στην Ιερουσαλήμ ενέκριναν σήμερα την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου τουριστικού συγκροτήματος στην παλαιστινιακή συνοικία της Σιλουάν.

Η Σιλουάν, στην οποία ζουν περισσότεροι από 40.000 Παλαιστίνιοι, βρίσκεται κάτω από την Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και αποτελεί συχνά το επίκεντρο εντάσεων ανάμεσα στους παλαιστίνιους κατοίκους και στους δεκάδες ισραηλινούς εποίκους που έχουν εγκατασταθεί εκεί.

«Οι δημοτικές αρχές ενέκριναν την οικοδόμηση ενός τουριστικού συγκροτήματος που περιλαμβάνει κυρίως 250 θέσεις στάθμευσης, ένα αρχαιολογικό πάρκο, αίθουσες υποδοχής, εστιατόρια και μια βιβλιοθήκη», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Πέπε Αλάλου, μέλος του αριστερού αντιπολιτευόμενου κόμματος Μερέτζ.

Οι δημοτικές αρχές ενέκριναν επίσης την οικοδόμηση τελετουργικών λουτρών για να χρησιμοποιούνται από τους εβραίους επισκέπτες της «Πόλης του Δαυίδ», διευκρίνισε ο Αλάλου.

Τα δύο κατασκευαστικά σχέδια δρομολογεί η εθνικιστική οργάνωση Elad, στόχος της οποίας είναι, όπως ομολογεί η ίδια, η ενίσχυση της εβραϊκής παρουσίας στις αραβικές συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.