ΚΟΣΜΟΣ

Επέστρεψε ο τρόμος στην Ευρώπη: Καταδικασμένος για τρομοκρατία ο δράστης του φονικού στο Λονδίνο

Επέστρεψε ο τρόμος στην Ευρώπη: Καταδικασμένος για τρομοκρατία ο δράστης του φονικού στο Λονδίνο
ASSOCIATED PRESS

Εφιάλτης στο Λονδίνο με δύο νεκρούς στη London Bridge - Επίθεση με μαχαίρι και στη Χάγη - Για τι προειδοποιεί η αμερικανική πρεσβεία

Ο 28χρονος Ουσμάν Καν είναι ο δράστης της τρομοκρατικής - σύμφωνα με τις Αρχές - επίθεσης που σημειώθηκε χθες στη Γέφυρα του Λονδίνου, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία που ταυτοποίησε τον άνδρα που σκότωσε με μαχαίρι δύο ανθρώπους, πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Ο Καν είχε καταδικαστεί για τρομοκρατικά αδικήματα και αποφυλακίστηκε πέρσι.

«Το άτομο αυτό ήταν γνωστό στις αρχές και είχε καταδικαστεί το 2012 για τρομοκρατικά αδικήματα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Νιλ Μπάσου.

«Αποφυλακίστηκε υπό όρους τον Δεκέμβριο του 2018 και το βασικό σημείο της έρευνας τώρα είναι να διαπιστώσουμε πως κατόρθωσε να διαπράξει αυτή την επίθεση», τόνισε, συμπληρώνοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε μια τοποθεσία στην κομητεία του Στάφορντσιρ στην κεντρική Αγγλία.

Δείτε τον δράστη στη gallery που ακολουθεί:

Το χρονικό του τρόμου

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι, που χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια, είναι νεκρός, καθώς πυροβολήθηκε από αστυνομικούς. Πριν σκοτωθεί είχε τραυματίσει τουλάχιστον πέντε άτομα.

Οι βρετανικές αστυνομικές αρχές επιβεβαίωσαν αργότερα ότι δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση.

«Με βαριά καρδιά οφείλω να σας ενημερώσω ότι εκτός από τον ύποπτο, που σκοτώθηκε από αστυνομικούς, δύο από τους τραυματίες στην επίθεση δυστυχώς υπέκυψαν» στο νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί, ανακοίνωσε η αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Κρεσίντα Ντικ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, άλλοι τρεις τραυματίες παραμένουν για νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Δείτε το βίντεο:

Σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, ο δράστης φορούσε ψεύτικα εκρηκτικά.

Ο δράστης της επίθεσηςskynews

Δείτε το βίντεο:

«Λόγω των αναφορών ότι ο ύποπτος μπορεί να είχε στην κατοχή του έναν εκρηκτικό μηχανισμό, αναπτύχθηκαν στο σημείο πυροτεχνουργοί (της αντιτρομοκρατικής) και αποκλείστηκε μια μεγάλη περιοχή ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει κανένας περαιτέρω κίνδυνος για τους πολίτες», είπε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Νιλ Μπάσου.

«Ωστόσο, μπορώ να επιβεβαιώσω σε αυτό το σημείο ότι πιστεύουμε πως η συσκευή που ήταν δεμένη στο σώμα του υπόπτου ήταν ψεύτικη», πρόσθεσε.

Ο Μπάσου είπε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε να ενημερωθεί προσωπικά για το συμβάν και για τον σκοπό αυτό ο ίδιος θα πάει στην Ντάουνινγκ Στριτ μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Δείτε το βίντεο:

Ο Μπάσου σημείωσε επίσης ότι η αστυνομία θα εντείνει τις περιπολίες της στο Λονδίνο λόγω του συμβάντος αυτού.

Βίντεο - σοκ: Η στιγμή που οι αστυνομικοί πυροβολούν τον δράστη

Σοκαριστικό είναι το βίντεο που δείχνει την αστυνομία να αφοπλίζει και εν τέλει να πυροβολεί έναν άνδρα, προφανώς τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι, στη London Bridge.

Ακόμη ένα ερασιτεχνικό βίντεο δείχνει κάποιους να πέφτουν πάνω σε έναν άνδρα, προφανώς τον δράστη, ενώ λίγο αργότερα, ένας από τους παριστάμενους, που φορά κοστούμι, απομακρύνεται με ένα μαχαίρι.

Προσοχή! Πολύ σκληρές εικόνες:

Τζόνσον: Δεν θα τρομοκρατηθούμε

Η Βρετανία «ποτέ δεν θα εκφοβηθεί, δεν θα διαιρεθεί, δεν θα τρομοκρατηθεί από τέτοιου είδους επιθέσεις και οι βρετανικές αξίες θα επικρατήσουν» δήλωσε από τη Ντάουνινγκ Στριτ ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι όσοι εμπλέκονται στο έγκλημα και στην επίθεση θα κυνηγηθούν και θα δικαστούν, ενώ εξήρε την «γενναιότητα» των υπηρεσιών άμεσης επέμβασης και πολιτών που παρενέβησαν άμεσα.

Ο πρωθυπουργός, που ενημερώθηκε από τις αστυνομικές αρχές για την κατάσταση, δήλωσε αμέσως μετά ότι «από ότι γνωρίζουμε το περιστατικό έχει περιοριστεί», αλλά προέτρεψε όλους να είναι σε εγρήγορση καθώς «δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τι συνέβη το 2017 στο ίδιο σημείο της πόλης» και εξέφρασε την ελπίδα όλοι να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Εξέφρασε τη συμπαράστασή του και στα θύματα αλλά και στις οικογένειές τους.

Εικόνες από τη στιγμή της επίθεσης:

Σημειώνεται πως η Γέφυρα του Λονδίνου ήταν το σημείο τρομοκρατικής επίθεσης τον Ιούνιο του 2017, όταν τρεις τζιχαντιστές έπεσαν με το φορτηγάκι τους πάνω σε πεζούς και στη συνέχεια επιτέθηκαν στους περαστικούς στη γύρω περιοχή σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους.

Τον Μάρτιο του 2017, ένας άλλος δράστης τραυμάτισε θανάσιμα με αυτοκίνητο τέσσερις ανθρώπους στη γειτονική Γέφυρα του Γουέστμινστερ, στη συνέχεια σκότωσε με μαχαίρι έναν αστυνομικό προτού οι δυνάμεις ασφαλείας τον πυροβολήσουν θανάσιμα σε μια αυλή έξω από το Κοινοβούλιο.

Συναγερμός στην Χάγη: Επίθεση με μαχαίρι σε κεντρικό εμπορικό δρόμο

Τρεις είναι οι τραυματίες από την επίθεση με μαχαίρι που εξαπέλυσε ένας άνδρας το βράδυ της Παρασκευής σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της Χάγης, όπως ανέφερε η αστυνομία.

Σε εξέλιξη είναι το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του υπόπτου.

Σύμφωνα με ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε γύρω στις 19.45, τοπική ώρα. Ο δράστης έβαλε στο στόχαστρο συγκεκριμένα πρόσωπα και για αυτό έχει αποκλειστεί η πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης. Οι αστυνομικές αρχές ωστόσο δεν έχουν διευκρινίσει μέχρι στιγμής αν αντιμετωπίζουν την επίθεση ως έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου

«Επεισόδιο με μαχαίρωμα με πολλούς τραυματίες στην οδό Γκρότε Μαρκτ της Χάγης. Οι υπηρεσίες επειγόντων βρίσκονται επί τόπου», ανέφερε στο Twitter η αστυνομία. Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται ασθενοφόρα και περιπολικά, ενώ αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή και απομακρύνουν τους περαστικούς.

Η αστυνομία της Χάγης αναζητά έναν άνδρα ηλικίας 45-50 ετών τον οποίο, στην ανακοίνωσή της περιγράφει με μια ολλανδική λέξη με την οποία χαρακτηρίζονται τα πρόσωπα που κατάγονται από τη Βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας αυτός φοράει κασκόλ και γκρίζα αθλητική φόρμα.

Νωρίτερα, ολλανδικοί ενημερωτικοί ιστότοποι ανέφεραν ότι ο ύποπτος για την επίθεση με μαχαίρι στη Χάγη συνελήφθη. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.

Η αμερικανική πρεσβεία φοβάται για τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα

Το φόβο της για τον κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων εξέφρασε η αμερικανική πρεσβεία.

Στην φετινή της ανακοίνωσή, όπως συνηθίζει κάθε χρόνο, η αμερικανική πρεσβεία ενημερώνει τους Αμερικανούς πολίτες πως τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα παραμένουν αυξημένα εξαιτίας των συνεχιζόμενων απειλών που προκαλούν οι διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις και συνιστά σε όσους ταξιδέψουν στην Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Προειδοποιεί μάλιστα σε ένα γενικότερο πλαίσιο ότι βίαιοι εξτρεμιστές συνεχίζουν να επικεντρώνονται σε τοποθεσίες όπως οι αγορές Χριστουγέννων, τα εμπορικά κέντρα, τα αεροδρόμια, τα κλαμπ, τα εστιατόρια, οι χώροι λατρείας και άλλοι στόχοι που επισκέπτονται οι τουρίστες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας

«Τοποθεσία: Ελλάδα – Σε ολόκληρη τη χώρα

Συμβάν: Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων απειλών που παρουσιάζουν διεθνικές τρομοκρατικές οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα τα οποία εμπνέονται από βίαιη εξτρεμιστική ιδεολογία, σε όλη την Ευρώπη.

Οι βίαιοι εξτρεμιστές, συνεχίζουν να εστιάζουν σε τοποθεσίες όπως χριστουγεννιάτικες αγορές, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, νυκτερινά καταστήματα διασκέδασης, τοποθεσίες (θρησκευτικής) λατρείας, κόμβους μεταφορών και άλλους μαλακούς στόχους στους οποίους συχνάζουν τουρίστες.»

Στη συνέχεια δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες

«Να είστε σε συνεχή επαγρύπνηση σε εορταστικά δρώμενα και φεστιβάλ, σε χώρους θρησκευτικής λατρείας και σε πολυσύχναστα μέρη.

Αναθεωρήστε τα δικά σας προσωπικά μέτρα ασφάλειας.

Να επιθεωρείτε συχνά τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο κινείστε.

Να ενημερώνεστε από τα τοπικά ΜΜΕ για τυχόν εξελίξεις».

Διαβάστε επίσης:

«Κλείδωσε» το Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε θα πληρωθεί - Αυτοί θα το πάρουν

Συντάξεις Ιανουαρίου 2020: Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στους συνταξιούχους

Σχετικές ειδήσεις