ΚΟΣΜΟΣ

Η Μοσάντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Η Μοσάντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Ένα Ιράν με πυρηνικό οπλοστάσιο δεν αποτελεί «αναγκαστικά μια υπαρξιακή απειλή» για το Ισραήλ, δήλωσε ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ταμίρ Πάρντο.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, στην ετήσια διάσκεψη των ισραηλινών πρεσβευτών, ανέφερε:

«Αντιπροσωπεύει άραγε το Ιράν μια απειλή για το Ισραήλ; Οπωσδήποτε. Αλλά αν κάποιος πει ότι μια πυρηνική βόμβα στα χέρια του Ιράν αντιπροσωπεύει μια υπαρξιακή απειλή (για το Ισραήλ), αυτό θα σήμαινε ότι δεν έχουμε παρά να κλείσουμε το μαγαζί και να πάμε σπίτι μας. Δεν έχουν όμως έτσι τα πράγματα. Ο όρος 'υπαρξιακή απειλή' χρησιμοποιείται πολύ εύκολα», εκτίμησε ο Πάρντο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, στη διάσκεψη των πρεσβευτών υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει τις «απαντήσεις» για την ιρανική πυρηνική απειλή, επιβεβαιώνοντας ότι αντιπροσωπεύει «πρόβλημα για όλον τον κόσμο» και όχι μόνο για το εβραϊκό κράτος.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε δηλώσει πριν από δύο μήνες στην ισραηλινή βουλή ότι «ένα πυρηνικό Ιράν θα αποτελούσε μια τρομερή απειλή για τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο όλο. Και βέβαια, αντιπροσωπεύει μια απειλή άμεση και σοβαρή και για μας επίσης».

Ο πρόεδρος Πέρες, όπως και άλλοι ισραηλινοί ηγέτες, πρόσφατα, άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ δεν αποκλείει τη στρατιωτική επιλογή κατά του Ιράν.