ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Οι πιο φονικές ηφαιστειακές εκρήξεις της τελευταίας 25ετίας

Οι πιο φονικές ηφαιστειακές εκρήξεις της τελευταίας 25ετίας

Όταν η φύση... βρυχάται!

Ακολουθεί κατάλογος των πιο φονικών ηφαιστειακών εκρήξεων στον κόσμο το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, πριν από αυτή της Δευτέρας στο νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας, στην οποία έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και άλλοι οκτώ παραμένουν επισήμως αγνοούμενοι - θεωρείται βέβαιο πως είναι νεκροί.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου τέμνονται οι τεκτονικές πλάκες της Αυστραλίας και του Ειρηνικού, καταγράφονται έως και 15.000 σεισμικές δονήσεις τον χρόνο και ισχυρή ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Το 1953, η πτώση ξεραμένης λάβας από το όρος Ρουαπέγιου, στο Βόρειο Νησί, είχε εκτροχιάσει τρένο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 151 άνθρωποι.

2018: Ινδονησία

Την 22α Δεκεμβρίου, έκρηξη στο ινδονησιακό ηφαίστειο Άνακ Κρακατόα προκαλεί την πτώση μεγάλου μέρους του κρατήρα στη θάλασσα. Πάνω από 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων και ηφαιστειακής τέφρας πέφτουν στον ωκεανό, δημιουργώντας τσουνάμι που χτυπάει εντελώς απροειδοποίητα τις ακτές της Σουμάτρας και της Ιάβας. Πάνω από 420 άνθρωποι σκοτώνονται, άλλοι 7.200 τραυματίζονται.

2018: Γουατεμάλα

Την 3η Ιουνίου το ηφαίστειο Φουέγο, 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, μπαίνει σε φάση έκρηξης και στέλνει ποτάμια λάβας και ηφαιστειακή τέφρα σε πολλές κοινότητες. Οι πυροκλαστικές ροές και η βροχή καυτής τέφρας, φαινόμενο που παρομοιάστηκε με αυτό που είχε πλήξει την Πομπηία το 79 μ. Χ., σβήνει από τον χάρτη το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Με έντονα φαινόμενα και η Τετάρτη - Αυτές τις περιοχές θα χτυπήσει η «Διδώ»

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Η αίτηση, τα κριτήρια και οι κόφτες - Πότε θα πάρετε 700 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις