ΚΟΣΜΟΣ

«Η Μέρκελ δεν ζήτησε την παραίτηση Μπερλουσκόνι»

«Η Μέρκελ δεν ζήτησε την παραίτηση Μπερλουσκόνι»

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν απαίτησε την παραίτηση Μπερλουσκόνι ούτε υπήρξε «μυστική» σχετική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ιταλίας, δήλωσαν σήμερα Ιταλοί αξιωματούχοι.

Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» για τα γεγονότα που περιβάλλουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αναφέρει ότι η Μέρκελ στο νυχτερινό της τηλεφώνημα προς τον 86χρονο Ναπολιτάνο «βάδισε σε ευαίσθητο έδαφος για μια Γερμανίδα καγκελάριο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν έναν άγραφο κανόνα, να μην παρεμβαίνει ο ένας στην εσωτερική πολιτική του άλλου. Αλλά η Μέρκελ "έσπρωξε" με ήπιο τρόπο την Ιταλία να αλλάξει τον πρωθυπουργό της, αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα μπορούσε να αλλάξει την Ιταλία».

Το γραφείο του Ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει την πληροφορία αυτή.

«Σχετικά με κάποιες πληροφορίες του Τύπου -διεθνούς και ιταλικού- περί του ότι στο τηλεφώνημα, που δεν ήταν καθόλου μυστικό, της 20ής Οκτωβρίου του 2011, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, δεν έθεσε ερωτήσεις σχετικά με ιταλική εσωτερική πολιτική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η καγκελάριος μάλιστα δεν υπέβαλε κανένα αίτημα για "αλλαγή πρωθυπουργού"», τονίζει η ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας.