ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Το Κοινοβούλιο χαρακτηρίζει «προδοσία» το αίτημα για τουρκική στρατιωτική επέμβαση

Λιβύη: Το Κοινοβούλιο χαρακτηρίζει «προδοσία» το αίτημα για τουρκική στρατιωτική επέμβαση

Ένας αντιπρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου καταδίκασε σήμερα (02/01) ως «εσχάτη προδοσία» κάθε πιθανή τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) που έχει έδρα την Τρίπολη.

Στη Λιβύη διαγκωνίζονται δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: η GNA του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, που στηρίζεται από τον ΟΗΕ και, στα ανατολικά, εκείνη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο μια επιχείρηση για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου έχει την έδρα της η GNA.

«(Ο Φάγιεζ) αλ Σάρατζ (επικεφαλής της GNA) και εκείνοι που είναι μαζί του ζήτησαν ξένη επέμβαση στη Λιβύη, ένα αίτημα που χαρακτηρίζουμε εσχάτη προδοσία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμχαγιέντ Χούμα, δεύτερος αντιπρόεδρος της Βουλής που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Μια «επείγουσα συνεδρίαση» του κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Βεγγάζη (ανατολικά) «για να εξετάσει τις επιπτώσεις της κατάφωρης παρέμβασης της Τουρκίας» στις υποθέσεις της Λιβύης, πρόσθεσε.

«Η απερίσκεπτη κίνηση του (Τούρκου προέδρου Ταγίπ) Ερντογάν, στην οποία έσυρε το κοινοβούλιο της χώρας του, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή», σημείωσε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της GNA Φάτι Μπασάγα ανέφερε ότι «η GNA έχει το πλήρες δικαίωμα να υπερασπιστεί τη νομιμότητά της και να προστατεύσει τους πολίτες της που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επιθετικότητα μιας ορδής πραξικοπηματιών που υποστηρίζονται από ξένα μέρη», αναφερόμενος στις δυνάμεις που πρόσκειται στον Χάφταρ.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε ότι οι δύο συμφωνίες με την Τουρκία έγιναν «νομικά και δημόσια», κατηγορώντας τις αντίπαλες δυνάμεις για στρατολόγηση «μισθοφόρων (...)».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΤΩΡΑ: Βρέθηκε ζωντανή η Κυρά-Ρηνιώ της Κινάρου

Σχετικές ειδήσεις