ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Διορία τριών ημερών δίνουν οι ισλαμιστές στους χριστιανούς

Νιγηρία: Διορία τριών ημερών δίνουν οι ισλαμιστές στους χριστιανούς

Διορία τριών ημερών για να αποχωρήσουν από τη Βόρεια Νιγηρία έδωσε στους χριστιανούς η ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Την ίδια στιγμή η οργάνωση απείλησε ότι θα πολεμήσει τις κυβερνητικές δυνάμεις στις περιοχές όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Αμπουλ Κάκα, που έχει και στο παρελθόν μιλήσει ως εκπρόσωπος της οργάνωσης, δήλωσε ότι η Μπόκο Χαράμ δίνει «διορία τριών ημερών στους χριστιανούς για να φύγουν από τη βόρεια Νιγηρία».

«Θέλουμε επίσης να καλέσουμε τους μουσουλμάνους αδελφούς μας του νότου (όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι χριστιανοί) να επιστρέψουν στο βορρά διότι έχουμε πληροφορίες ότι θα δεχθούν επιθέσεις», πρόσθεσε ο Κάκα.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν κήρυξε το Σάββατο κάποιες πολιτείες της χώρας, κυρίως στο βορρά, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ πρόσθεσε ότι στις περιοχές αυτές θα κλείσουν τα σύνορα. Η απόφασή του έρχεται μετά τις αιματηρές επιθέσεις των Χριστουγέννων, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η Μπόκο Χαράμ, και στις οποίες έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 50 άνθρωποι.

«Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι οι στρατιώτες σκοτώνουν μόνο μουσουλμάνους στις περιοχές όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επεσήμανε ο Αμπουλ Κάκα. «Θα τους αντιμετωπίσουμε για να προστατεύσουμε τους αδελφούς μας», υπογράμμισε.

Η οργάνωση τους τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιήσει μία σειρά από ανθρωποκτονίες και ένοπλες επιθέσεις, κυρίως στη βοριεοανατολική Νιγηρία, μεταξύ αυτών και η επίθεση αυτοκτονίας τον Αύγουστο του 2011 εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ στην Αμπούζα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι.