ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ με την πτώση του αεροπλάνου στο Ιράν: Γιατί δεν εξέπεμψε SOS - Νεκροί και οι 176 επιβαίνοντες

Θρίλερ με την πτώση του αεροπλάνου στο Ιράν: Γιατί δεν εξέπεμψε SOS - Νεκροί και οι 176 επιβαίνοντες
Το σημείο όπου συνετρίβη το μοιραίο αεροσκάφος.
ASSOCIATED PRESS

Φρικτό αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/01), με ουκρανικό αεροσκάφος να συντρίβεται στο έδαφος παρασύροντας στο θάνατο 176 ανθρώπους.

Το Boeing 737 της εταιρείας Ukraine International Airlines που συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί, δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αξιωματούχο της ιρανικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Χασάν Ρεζαεΐφάρ, γενικός διευθυντής της επιτροπής της υπηρεσίας που ερευνά τα αεροπορικά δυστυχήματα.

Δείτε το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη συντριβή του μοιραίου Boeing:

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση και τον Ουκρανό πρωθυπουργό, στο ουκρανικό αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 176 άνθρωποι -167 επιβάτες και εννέα μέλη πληρώματος- εκ των οποίων 32 αλλοδαποί.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Βαντίμ Πριστάικο έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter, τη λίστα με τις εθνικότητες των επιβατών του αεροσκάφους: από τους 176 συνολικά επιβαίνοντες -167 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα- 82 ήταν Ιρανοί, 63 Καναδοί, 11 Ουκρανοί (οι 9 ήταν μέλη του πληρώματος), 10 Σουηδοί, 4 Αφγανοί, 3 Γερμανοί και 3 Βρετανοί.

Η Ukraine International Airlines ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι από τους επιβάτες ταξίδευαν transit και επρόκειτο να επιβιβαστούν σε άλλες πτήσεις κατά την άφιξή τους στην Ουκρανία. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι το αεροσκάφος που κατέπεσε δεν είχε κανένα πρόβλημα, ήταν ένα από τα καλύτερα του στόλου της με εξαιρετικό πλήρωμα. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει την θεωρία που υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Επίσης ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις της προς την Τεχεράνη επ΄αόριστον και ότι το μοιραίο αεροσκάφος είχε περάσει τον τελευταίο έλεγχο ρουτίνας την Δευτέρα.

Η εταιρεία κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσα από τη σελίδα του στο Facebook, κάλεσε την διεθνή κοινότητα να μην προβαίνει σε εικασίες ως προς τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου.

Ο πρόεδρος είπε ακόμη ότι ζήτησε από τον εισαγγελέα να ξεκινήσει ποινική έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος και πρόσθεσε ότι ολόκληρος ο ουκρανικός στόλος αεροσκαφών της Πολιτικής Αεροπορίας θα περάσει από επιθεώρηση.

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική πρεσβεία στο Ιράν ανέφερε ως αιτία του δυστυχήματος τεχνικό πρόβλημα διευκρινίζοντας ότι «προς το παρόν αποκλείεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης».

Δείτε συγκλονιστικές πρώτες εικόνες από το σημείο της συντριβής στο βίντεο που ακολουθεί:

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο «Ιμάμ Χομεϊνί» με προορισμό την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, όταν ένας από τους κινητήρες του έπιασε φωτιά, ανέφερε ο Κασέμ Μπινιάζ, εκρόσωπος του υπουργείου Δρόμων και Συγκοινωνιών του Ιράν.

Ο πιλότος έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη στο έδαφος, προσέθεσε ο Μπινιάζ, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

Τα πρώτα στοιχεία πτήσης από το αεροδρόμιο, έδειξαν ότι το ουκρανικό 737-800 σταμάτησε να στέλνει στοιχεία σχεδόν αμέσως μετά την απογείωσή του, ανέφερε η εξειδικευμένη ιστοσελίδα FlightRadar24. Η αεροπορική εταιρεία δεν έχει ακόμα σχολιάσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα.

Δείτε εικόνες από το σημείο της συντριβής στη gallery που ακολουθεί:

Βρέθηκε το μαύρο κουτί

Ιρανοί διασώστες βρήκαν σήμερα ένα μαύρο κουτί από το μοιραίο αεροσκάφος της Ukraine International Airlines που συνετρίβη νωρίτερα το πρωί.

Προς το παρόν η Ukraine International Airlines (UIA) δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση για το συμβάν, το οποίο είναι το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα για την εταιρεία.

Δείτε περισσότερες εικόνες από το σημείο της συντριβής στη gallery που ακολουθεί:

Κατά τον ιστότοπο FlightRadar24, το αεροσκάφος είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από μόλις τρία χρόνια και ήταν 737-NG.

«Όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος» του Μπόινγκ «είναι νεκροί», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος τις «πρώτες πληροφορίες». Ανακοίνωσε ακόμη ότι διακόπτει το ταξίδι του στο Ομάν και επιστρέφει εσπευσμένα στο Κίεβο.

«Η πρεσβεία μας βρίσκεται στη διαδικασία να διευκρινίσει τις συνθήκες αυτής της τραγωδίας και τον κατάλογο των ονομάτων των νεκρών», πρόσθεσε ο Ζελένσκι μέσω Facebook.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κλειστά σχολεία: Δείτε ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Τετάρτη (08/01)

Εφορία: Σε ποιους θα διαγραφούν τα χρέη

Σχετικές ειδήσεις