ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Δύο ακόμα κρούσματα στη Γερμανία-Στη Γαλλία Έλληνας που επιστρέφει με πτήση από την Κίνα

Κοροναϊός: Δύο ακόμα κρούσματα στη Γερμανία-Στη Γαλλία Έλληνας που επιστρέφει με πτήση από την Κίνα
ASSOCIATED PRESS

Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα του κοροναϊού.

Θετικά στον νέο κινεζικό κοροναϊό βρέθηκαν δύο από τα 124 άτομα που επαναπατρίσθηκαν χθες (01/02) το βράδυ, από την Ουχάν στην Φρανκφούρτη.

Οι επιβάτες του αεροσκάφους της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας οδηγήθηκαν άμεσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στρατοπέδου, όπου θα παραμείνουν για 14 ημέρες, ενώ έντεκα εξ αυτών μεταφέρθηκαν κατευθείαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, με ύποπτα συμπτώματα. Τα δύο νέα κρούσματα ωστόσο δεν βρίσκονται μεταξύ αυτών των ατόμων, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Έσσης, Κάι Κλόζε.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο αεροσκάφος που προσγειώθηκε χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης επέβαιναν 100 Γερμανοί, 22 Κινέζοι, ένας πολίτης ΗΠΑ και ένας Ρουμανίας.

Με τα νέα κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των ασθενών στην Γερμανία ανέρχεται στους δέκα, με τους οκτώ να βρίσκονται στην Βαυαρία και να συνδέονται με την εταιρία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Webasto, την οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισκεφθεί συνεργάτιδα της εταιρίας από την Κίνα, θετική, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, στον κοροναϊό.

Έλληνας στην πτήση από Κίνα προς Γαλλία

Αεροπλάνο που μεταφέρει 250 Γάλλους και Ευρωπαίους πολίτες από την κινεζική πόλη Ουχάν, επίκεντρο του ξεσπάσματος ενός νέου κορωναϊού, προσγειώθηκε σήμερα (02/02) σε στρατιωτική αεροπορική βάση στην Ιστρ, στη νότια Γαλλία.

Στο αεροπλάνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, επιβαίνει και ένας Έλληνας πολίτης, που έρχεται από την Ουχάν. Αρχικά θα υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία επαναπατρισμού του.

Περίπου 65 Γάλλοι θα μπουν σε καραντίνα σε ένα θέρετρο στο Καρί Λε-Ρουέ, στη νότια Γαλλία, ή σε ένα κέντρο εκπαίδευσης πυροσβεστών κοντά στην Εξ-αν-Προβάνς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Παιδικής Προστασίας Αντριέν Τακέ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε πως το αεροπλάνο μεταφέρει υπηκόους 30 χωρών και πως οι περισσότεροι μη Γάλλοι θα συνεχίσουν για τις πατρίδες τους.

Η Τσεχική Δημοκρατία δήλωσε ότι πέντε πολίτες της επιβαίνουν στο αεροσκάφος και ότι θα μεταβούν αεροπορικώς στις Βρυξέλλες απ΄όπου θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους με τσεχικό αεροπλάνο.

Η Σουηδία ανέφερε πως περίπου 10 πολίτες της επιβαίνουν στο γαλλικό αεροπλάνο και θα μεταφερθούν στη συνέχεια στη Σουηδία.

Στη γαλλική πτήση επιβαίνουν και Βρετανοί πολίτες.

Πρόκειται για τη δεύτερη πτήση τσάρτερ προς τη Γαλλία. Το πρώτο αεροσκάφος με Ευρωπαίους από την Κίνα προσγειώθηκε την Παρασκευή κοντά στη Μασσαλία.

Υπενθυμίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Χουμπέι υπάρχουν τρεις Έλληνες πολίτες, που είχαν βρεθεί σε κατάσταση καραντίνας.

Στο μεταξύ, πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη θα απομακρύνουν Ρώσους πολίτες από την Κίνα μετά το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού, ανέφεραν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία επικαλούνται το υπουργείο Άμυνας.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως περίπου 130 Ρώσοι είναι έτοιμοι να φύγουν από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας.

Διαβάστε επίσης: Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο νέος επίσημος απολογισμός των υγειονομικών αρχών της Κίνας από τον κοροναϊό ανεβάζει τους νεκρούς στους 305, ενώ το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ως το βράδυ του Σαββάτου έφθανε τα 14.380.

Κρούσματα της επιδημίας έχουν επιβεβαιωθεί και εκτός Κίνας, γεγονός που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί είκοσι πέντε κρούσματα – δέκα στη Γερμανία, έξι στη Γαλλία, δύο στην Μεγάλη Βρετανία, δύο στην Ιταλία, δύο στη Ρωσία, ένα στη Σουηδία, ένα στην Ισπανία και ένα στη Φινλανδία-, θέτοντας σε επιφυλακή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν στον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών. Συνολικά, στην Αμερική, έχουν καταγραφεί έντεκα επιβεβαιωμένα κρούσματα, επτά στις ΗΠΑ και τέσσερα στον Καναδά.

Εν τω μεταξύ, καταγράφηκε και το πρώτο θύμα εκτός Κίνας. Πρόκειται για έναν 44χρονο Κινέζο πολίτη από την πόλη Ουχάν. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων, εμφάνισε πνευμονία και τελικά υπέκυψε.

Απομονώθηκε ο γενετικός κώδικας του κοροναϊού

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα του κοροναϊού.

Όπως τόνισε ο Ιταλός υπουργός υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, "με τον τρόπο αυτό ανοίγονται νέοι δρόμοι για την μελέτη, την διάγνωση και την θεραπεία του ιού".

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η χώρα του γίνεται σημείο αναφοράς για την διεθνή έρευνα επί του κοροναϊού και ότι πρόκειται να θέσει όλα τα σχετικά στοιχεία στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Προσοχή: Τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπισή του

Κραυγή αγωνίας από Έλληνα «εγκλωβισμένο» στην Κίνα

«Εγκλωβισμένος» στην Κίνα λόγω της επιδημίας βρίσκεται και o Γιάννης Μερσινιάς που περιγράφει σαν «κινηματογραφική ταινία» την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει, δεν υπάρχουν τρένα, δεν υπάρχουν λεωφορεία, δεν υπάρχουν αεροπλάνα. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Εστιατόρια δεν δουλεύουν, ξενοδοχεία δε λειτουργούν. Πρόκειται για μία άδεια πόλη» δήλωσε ο κ. Μερσινιάς, μιλώντας στον «Alpha».

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Ο Γιάννης Μερσινιάς βρίσκεται σε μία πόλη, η οποία απέχει περίπου 330 χιλιόμετρα από την Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κοροναϊός. Η επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται ο Έλληνας υπήκοος, αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, καθώς στην περιοχή έχει καταγραφεί η πλειοψηφία των κρουσμάτων.

«Ήμουν για αναψυχή και εργασία, παράλληλα. Και δυστυχώς μπλέχτηκα εδώ» πρόσθεσε ο κ. Μερσινιάς, σημειώνοντας ακόμη ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής «φορούν μάσκες και πλένουν τα χέρια τους».

«Η ενημέρωση είναι δύσκολη, γιατί δεν μιλάω καλά κινεζικά, ενώ οι αρχές δεν μιλούν αγγλικά», τόνισε. Διαβεβαίωσε πάντως, ότι η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να καταφέρει να αποχωρήσει από την Κίνα και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Πόλη - «φάντασμα» η Ουχάν – Το βραδινό ραντεβού των κατοίκων της που συγκλονίζει

Περιορισμός στις κινήσεις των πολιτών

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο της ασθένειας, την Κίνα, οι αρχές της πόλης Ουέντζου στην ανατολική Κίνα, μιας από αυτές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, επέβαλε σήμερα περιορισμούς στις κινήσεις των 9 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών της, ειδικά στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Η Ουέντζου βρίσκεται σε απόσταση 800 χιλιομέτρων και πλέον από την Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός τον Δεκέμβριο. Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, μεγαλούπολη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει πρακτικά τεθεί σε καραντίνα από την 23η Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Ο πρώτος νεκρός εκτός Κίνας – Κλείνουν τα σύνορα για τους Κινέζους

Ιράκ και Ινδονησία απαγόρευσαν την είσοδο επισκεπτών από την Κίνα

Το Ιράκ απαγόρευσε την είσοδο όλων των αλλοδαπών που έρχονται από την Κίνα λόγω των φόβων για το ξέσπασμα του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Εσωτερικών. Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου της Κίνας (China National Petroleum Corp -- CNPC) είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο ιρακινό πετρέλαιο ενώ η κινεζική κρατική CNOOC Ltd εργάζεται στο κοίτασμα Μέισαν στο νοτιοανατολικό Ιράκ.

Στο μεταξύ, η Ινδονησία απαγόρευσε την είσοδο σε επισκέπτες που βρίσκονταν στην Κίνα για 14 μέρες λόγω των ανησυχιών για τον νέο κοροναϊό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωναϊού στην Ινδονησία, ωστόσο οι γειτονικές Φιλιππίνες κατέγραψαν σήμερα τον πρώτο θάνατο από τον ιό εκτός Κίνας. Η Ινδονησία θα σταματήσει επίσης προσωρινά τις πτήσεις προς και από την ηπειρωτική Κίνα από την ερχόμενη Τετάρτη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Το ήξερες; Γιατί η σημερινή Κυριακή είναι η πιο ξεχωριστή μέρα του 21ου αιώνα (photos)

Πρέβεζα: Νεκρός 40χρονος σε φρικτό τροχαίο - Εικόνες ΣΟΚ από το διαλυμένο αυτοκίνητο

Σχετικές ειδήσεις