ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Ο πρώτος νεκρός εκτός Κίνας – Κλείνουν τα σύνορα για τους Κινέζους

Κοροναϊός: Ο πρώτος νεκρός εκτός Κίνας – Κλείνουν τα σύνορα για τους Κινέζους

Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα καθώς ο νέος κοροναϊός -που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα- εξαπλώνεται ραγδαία, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας να φθάνει τους 305.

Στον νεότερο απολογισμό της επιτροπή υγείας της επαρχίας Χουμπέι, αναφέρονται 1.921 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο κεντρικό τμήμα της Κίνας. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου ανήλθε σε 2.590. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού ήταν 14.380 ως χθες το βράδυ. Άλλα περίπου 150 κρούσματα της επιδημίας έχουν επιβεβαιωθεί εκτός Κίνας.

Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί είκοσι δύο κρούσματα – επτά στη Γερμανία, έξι στη Γαλλία, δύο στην Μεγάλη Βρετανία, δύο στην Ιταλία, δύο στη Ρωσία, ένα στη Σουηδία, ένα στην Ισπανία και ένα στη Φινλανδία-, θέτοντας σε επιφυλακή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν στον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών. Συνολικά, στην Αμερική, έχουν καταγραφεί έντεκα επιβεβαιωμένα κρούσματα, επτά στις ΗΠΑ και τέσσερα στον Καναδά.

Διαβάστε επίσης: Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο πρώτος νεκρός εκτός Κίνας

Οι Φιλιππίνες ενημέρωσαν την Παρασκευή ότι κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο εκτός Κίνας ενός ανθρώπου που είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό ο οποίος ενοχοποιείται για 304 θανάτους στην κινεζική επικράτεια και έχει εξαπλωθεί σε περίπου είκοσι χώρες του εξωτερικού, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το θύμα είναι ένας Κινέζος πολίτης από την πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων, εμφάνισε πνευμονία και τελικά υπέκυψε.

Κατά το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων, έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον άλλο ένα κρούσμα του 2019-nCoV στη χώρα, εκτός του θανόντος.

Ο πρώτος συναγερμός

Ο πρώτος συναγερμός φθάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) την 31η Δεκεμβρίου. Οι κινεζικές αρχές προειδοποιούν για την εμφάνιση στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, ενός κρούσματος πνευμονίας από άγνωστη αιτία.

Πολλοί ασθενείς είχαν πάει σε μια χονδρική αγορά διατροφικών ειδών, που οι αρχές κλείνουν την 1η Ιανουαρίου.

Την 7η Ιανουαρίου, οι πρώτες κινεζικές αναλύσεις επιτρέπουν τον εντοπισμό του νέου κοροναϊού.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Τρεις Έλληνες σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι

Πρώτος νεκρός και πρώτο κρούσμα στο εξωτερικό

Την 11η Ιανουαρίου, οι αρχές ανακοινώνουν τον πρώτο θάνατο. Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης εκτός της επικράτειας της Κίνας, στην Ταϊλάνδη, καταγράφεται δύο ημέρες αργότερα, πριν από άλλα σε κράτη της Ασίας.

Αρχίζουν έλεγχοι και εξετάσεις επιβατών σε μεγάλα διεθνή αεροδρόμια.

Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

Την 20η Ιανουαρίου, κινέζος επιδημιολόγος επιβεβαιώνει ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Κρούσματα εντοπίζονται σε σχεδόν τις μισές κινεζικές επαρχίες και μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σεντζέν.

Μία ημέρα αργότερα ανακοινώνεται ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος στις ΗΠΑ.

Αποκλεισμός της Ουχάν

Την 23η Ιανουαρίου αναστέλλονται τα σιδηροδρομικά καθώς και τα αεροπορικά δρομολόγια προς και από την Ουχάν. Οι αυτοκινητόδρομοι κλείνουν. Εορταστικές εκδηλώσεις για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος ακυρώνονται στο Πεκίνο. Η Απαγορευμένη Πόλη κλείνει για το κοινό.

Ο ΠΟΥ διαπιστώνει και κηρύσσει κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία στην Κίνα».

Την 24η Ιανουαρίου αναφέρονται οι δύο πρώτοι θάνατοι πέραν της εστίας της επιδημίας, ένας στη Χεμπέι, την επαρχία που περιβάλλει το Πεκίνο, ο δεύτερος κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Τρία κρούσματα επιβεβαιώνεται στη Γαλλία, τα πρώτα στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Προσοχή: Τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπισή του

56 εκατομμύρια κάτοικοι υπό περιορισμό

Την 25η Ιανουαρίου το Πεκίνο διατάσσει μέτρα όπως η εξέταση επιβατών σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Πρακτικά όλη η επαρχία Χουμπέι αποκόπτεται από τον υπόλοιπο κόσμο. Πάνω από πενήντα έξι εκατομμύρια άνθρωποι τελούν πλέον υπό περιορισμό.

Το Χονγκ Κονγκ ανεβάζει τον υγειονομικό συναγερμό στο ανώτατο επίπεδο.

Την 26η Ιανουαρίου το Πεκίνο αναστέλλει τα οργανωμένα ταξίδια στην Κίνα και στο εξωτερικό. Πολλές συγκοινωνίες στο εσωτερικό της χώρας αναστέλλονται, η εβδομάδα των αργιών για το νέο έτος παρατείνεται ως τη 2α Φεβρουαρίου.

Την 27η, ο ιός προκαλεί τον πρώτο θάνατο στην κινεζική πρωτεύουσα.

Γερμανία και ΗΠΑ εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες προτρέποντας τους πολίτες τους να μην μεταβαίνουν στην Κίνα.

Μετάδοση εκτός Κίνας

Την 28η Ιανουαρίου εντοπίζονται τα πρώτα κρούσματα μετάδοσης του κοροναϊού εκτός των ορίων της Κίνας, στην Κίνα και στην Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ αρχίζουν να αναπτύσσουν εμβόλια.

Την 29η Ιανουαρίου, η επιδημία ξεπερνά τον αριθμό των κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί σε εκείνη του κοροναϊού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ). Τα πρώτα κρούσματα εντοπίζονται στη Μέση Ανατολή, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο ΠΟΥ καλεί «τον κόσμο ολόκληρο να αναλάβει δράση». Η UNICEF στέλνει έξι τόνους βοήθεια στην Κίνα, κυρίως μάσκες και προστατευτικό ρουχισμό για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός - Τρόμος στην Ευρώπη: Όγδοο κρούσμα στη Γερμανία - Φόβοι για άλλα έντεκα

Κοροναϊός: Στην απομόνωση η Κίνα - 259 τα θύματα - 24 οι χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα