ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Σε καραντίνα στη Γαλλία ο Έλληνας που επέστρεψε από την Κίνα-Ύποπτο κρούσμα στο αεροπλάνο

Κοροναϊός: Σε καραντίνα στη Γαλλία ο Έλληνας που επέστρεψε από την Κίνα-Ύποπτο κρούσμα στο αεροπλάνο
ASSOCIATED PRESS

Αυξάνονται τα κρούσματα του κοροναϊού - Ελπίδα από τους επιστήμονες καθώς απομονώθηκε ο γενετικός κώδικάς του

Ένας Έλληνας μαζί με την αλλοδαπή σύζυγό του βρίσκονταν μεταξύ των επιβατών που μετέφερε αεροπλάνο από την Ουχάν της Κίνας στη Γαλλία, το απόγευμα της Κυριακής (02/02).

Πρόκειται για έναν από τους τρεις Έλληνες που βρίσκονταν στην επαρχία Χουμπέι όταν ξέσπασε η επιδημία του κοροναϊού και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι καλά στην υγεία του. Μεταφέρεται με τους άλλους επιβάτες στη Μασσαλία όπου θα παραμείνει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Με αυτό το πούλμαν μεταφέρονται στη Μασσαλία όσοι έφτασαν από την Κίνα.ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι ένας εκ των επιβατών του συγκεκριμένου αεροπλάνου παρουσίασε συμπτώματα του κοροναϊού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

«Ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση»

O Άλεξ Ζαχάρ είναι ο Έλληνας που έφυγε από την Ουχάν και μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μόλις το αερσοκάφος προσγειώθηκε στη Γαλλία, περιέγραψε την εμπειρία του.

«Είμαι ο Έλληνας που ήρθε από το Οουχάν στην Γαλλία. Κάθομαι στο αεροπλάνο, φοράω μία μάσκα και είναι οι γιατροί γύρω μου και έχει πολύ φασαρία. Θα με κρατήσουν εδώ για 14 ημέρες πριν μπορέσω να ταξιδέψω αλλά όταν μπορέσω να φύγω το σχέδιο μου είναι να έρθω στην Αθήνα αλλά δεν θα με αφήσουν να φύγω για 2 εβδομάδες. Δεν έχω κανένα σύμπτωμα», είπε ο Άλεξ Ζαχάρ.

Και συνέχισε: «Κανένα (σ.σ. σύμπτωμα) αλλά θα μας κρατήσουν ούτως ή άλλως καραντίνα. Καλύτερα είναι αυτό από το να μέναμε στην Ουχάν. Η γυναίκα μου είναι εδώ μαζί μου. Είναι 8 μηνών έγκυος. Δεν μπορούσαμε να καθίσουμε παραπάνω. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι αν δεν είχαμε αυτούς τους ανθρώπους, τους Έλληνες (διπλωμάτες) να με βοηθήσουν εγώ ακόμα εκεί θα ήμουν με τη γυναίκα μου που όπως σας είπα είναι 8 μηνών έγκυος και ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. Έπρεπε να φύγουμε γρήγορα», κατέληξε.

Το «ευχαριστώ» του υπουργείου Εξωτερικών

Ευγνωμοσύνη στη Γαλλία για την οργάνωση του επαναπατρισμού Έλληνα και άλλων πολιτών της ΕΕ από την πόλη Ουχάν της Κίνας, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, εκφράζει με ανάρτηση στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών στην ίδια ανάρτηση ευχαριστεί τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-ιβ Λε Ντριάν και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών είναι επίσης σε συνεχή επικοινωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και τους Ευρωπαίους εταίρους για να επαναπατριστούν κι άλλοι δύο Έλληνες που παραμένουν σε περιοχή της Κίνας που τελεί υπό καραντίνα.

Το αεροπλάνο που μετέφερε 250 Γάλλους και Ευρωπαίους πολίτες από την κινεζική πόλη, προσγειώθηκε σήμερα (02/02) σε στρατιωτική αεροπορική βάση στην Ιστρ, στη νότια Γαλλία.

Περίπου 65 Γάλλοι θα μπουν σε καραντίνα σε ένα θέρετρο στο Καρί Λε-Ρουέ, στη νότια Γαλλία, ή σε ένα κέντρο εκπαίδευσης πυροσβεστών κοντά στην Εξ-αν-Προβάνς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Παιδικής Προστασίας Αντριέν Τακέ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν είχε δηλώσει νωρίτερα πως το αεροπλάνο μετέφερε υπηκόους 30 χωρών και πως οι περισσότεροι μη Γάλλοι θα συνεχίσουν για τις πατρίδες τους.

Η Τσεχική Δημοκρατία δήλωσε ότι πέντε πολίτες της επιβαίνουν στο αεροσκάφος και ότι θα μεταβούν αεροπορικώς στις Βρυξέλλες απ΄όπου θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους με τσεχικό αεροπλάνο.

Η Σουηδία ανέφερε πως περίπου 10 πολίτες της επιβαίνουν στο γαλλικό αεροπλάνο και θα μεταφερθούν στη συνέχεια στη Σουηδία.

Στη γαλλική πτήση επιβαίνουν και Βρετανοί πολίτες.

Πρόκειται για τη δεύτερη πτήση τσάρτερ προς τη Γαλλία. Το πρώτο αεροσκάφος με Ευρωπαίους από την Κίνα προσγειώθηκε την Παρασκευή κοντά στη Μασσαλία.

Αυξήθηκαν τα κρούσματα στη Γερμανία

Θετικά στον νέο κινεζικό κοροναϊό βρέθηκαν δύο από τα 124 άτομα που επαναπατρίσθηκαν χθες (01/02) το βράδυ, από την Ουχάν στην Φρανκφούρτη.

Οι επιβάτες του αεροσκάφους της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας οδηγήθηκαν άμεσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στρατοπέδου, όπου θα παραμείνουν για 14 ημέρες, ενώ έντεκα εξ αυτών μεταφέρθηκαν κατευθείαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, με ύποπτα συμπτώματα. Τα δύο νέα κρούσματα ωστόσο δεν βρίσκονται μεταξύ αυτών των ατόμων, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Έσσης, Κάι Κλόζε.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο αεροσκάφος που προσγειώθηκε χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης επέβαιναν 100 Γερμανοί, 22 Κινέζοι, ένας πολίτης ΗΠΑ και ένας Ρουμανίας.

Με τα νέα κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των ασθενών στην Γερμανία ανέρχεται στους δέκα, με τους οκτώ να βρίσκονται στην Βαυαρία και να συνδέονται με την εταιρία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Webasto, την οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισκεφθεί συνεργάτιδα της εταιρίας από την Κίνα, θετική, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, στον κοροναϊό.

Διαβάστε επίσης: Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο νέος επίσημος απολογισμός των υγειονομικών αρχών της Κίνας από τον κοροναϊό ανεβάζει τους νεκρούς στους 305, ενώ το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ως το βράδυ του Σαββάτου έφθανε τα 14.380.

Κρούσματα της επιδημίας έχουν επιβεβαιωθεί και εκτός Κίνας, γεγονός που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί είκοσι πέντε κρούσματα – δέκα στη Γερμανία, έξι στη Γαλλία, δύο στην Μεγάλη Βρετανία, δύο στην Ιταλία, δύο στη Ρωσία, ένα στη Σουηδία, ένα στην Ισπανία και ένα στη Φινλανδία-, θέτοντας σε επιφυλακή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν στον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών. Συνολικά, στην Αμερική, έχουν καταγραφεί έντεκα επιβεβαιωμένα κρούσματα, επτά στις ΗΠΑ και τέσσερα στον Καναδά.

Εν τω μεταξύ, καταγράφηκε και το πρώτο θύμα εκτός Κίνας. Πρόκειται για έναν 44χρονο Κινέζο πολίτη από την πόλη Ουχάν. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων, εμφάνισε πνευμονία και τελικά υπέκυψε.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Προσοχή: Τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπισή του

Απομονώθηκε ο γενετικός κώδικας του κοροναϊού

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα του κοροναϊού.

Όπως τόνισε ο Ιταλός υπουργός υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, "με τον τρόπο αυτό ανοίγονται νέοι δρόμοι για την μελέτη, την διάγνωση και την θεραπεία του ιού".

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η χώρα του γίνεται σημείο αναφοράς για την διεθνή έρευνα επί του κοροναϊού και ότι πρόκειται να θέσει όλα τα σχετικά στοιχεία στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Δύσοσμα» πρόσωπα στο κυβερνητικό περιβάλλον: Το Tetra, τα πλαστά τιμολόγια και ο… Θαλής ο Μιλήσιος

Το ήξερες; Γιατί η σημερινή Κυριακή είναι η πιο ξεχωριστή μέρα του 21ου αιώνα (photos)