ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ NEWSBOMB.GR

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

«Δύσοσμα» πρόσωπα στο κυβερνητικό περιβάλλον: Το Tetra, τα πλαστά τιμολόγια και ο… Θαλής ο Μιλήσιος

«Δύσοσμα» πρόσωπα στο κυβερνητικό περιβάλλον: Το Tetra, τα πλαστά τιμολόγια και ο… Θαλής ο Μιλήσιος

«Θολά» πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σε βαριές δικογραφίες και ελέγχονται για το ρόλο τους τόσο σε υποθέσεις τραπεζικών σκανδάλων, όσο και σε δύσοσμες προμήθειες του Δημοσίου, τα οποία, κατά τις διωκτικές Αρχές, έχουν κάνει επάγγελμα την έκδοση πλαστών – εικονικών τιμολογίων, αλλά και το ξέπλυμα χρήματος, διεκδικούν ρόλο μεσαζόντων κοντά σε προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη και έχουν ήδη εξασφαλίσει αμοιβές με «εκπρόθεσμες» τροπολογίες.

Το Νewsbomb.gr ξεκινά σήμερα ένα κύκλο αποκαλύψεων για τους εν λόγω επιτήδειους φέροντας στο φως στοιχεία που ήδη είναι υπό εξέταση από τις εισαγγελικές, δικαστικές και φορολογικές αρχές. Δεδομένου ότι τα εν λόγω πρόσωπα έχουν ενταχθεί στο περιβάλλον ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων, ευελπιστούμε πως μετά τις αποκαλύψεις μας θα εκδιωχθούν, θα απομονωθούν και θα «αποδοθούν» στις εισαγγελικές Αρχές.

Και εάν η αφέλεια «κάποιων» πολιτικών έχει κρατήσει τα εν λόγω άτομα κοντά τους, επιφυλάσσοντας τους μάλιστα ειδικό ρόλο σε επικείμενα έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν στη διαχείριση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την ταχεία απομάκρυνση τους, δεδομένου ότι πρόκειται για εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο χώρο των τεχνολογιών επικοινωνίας και ο οποίος υποστηρίζει διαρκώς πως διατηρεί αγαστές σχέσεις με ξένες πρεσβείες και μυστικές υπηρεσίες (σύμφωνα με τους γνωρίζοντες το κάνει προκειμένου να έχει πρόσβαση σε πολιτικούς και σε δημόσια έργα).

Ο επιχειρηματίας αυτός, που προσφάτως έλαβε αγωγή από συστημική τράπεζα διότι φέρεται να της έκοψε την περίοδο 2012-2013 πλαστά και εικονικά τιμολόγια άνω των 1,7 εκατ. ευρώ – τα οποία έκανε δεκτά η παρελθούσα διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος- είναι «παλαιός γνωστός» της Νέας Δημοκρατίας, καθώς είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναβάθμιση του συστήματος Tetra το 2014.

Η υπόθεση Tetra

Ο εν λόγω κύριος είχε επιδιώξει να «πωλήσει» την αναβάθμιση του συστήματος Tetra, όταν υπουργός Δημοσίας Τάξης ήταν ο Νίκος Δένδιας. Ωστόσο, προς τιμήν του ο κ. Δένδιας τον έδιωξε με συνοπτικές διαδικασίες. Όμως, η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης τον Ιούνιο του 2014 και η έλευση του Βασίλη Κικίλια του έδωσε μια «δεύτερη ευκαιρία». Έτσι, ο εν λόγω επιτήδειος, έβαλε μπροστά ένα σχέδιο για την πώληση της νέας γενιάς του συστήματος Tetra, που παρέκαμπτε το σύστημα δημοσιών προμηθειών. Τι έκανε; Εμφάνισε μια εταιρεία «φάντασμα» με έδρα τις ΗΠΑ να κάνει δωρεά το σύστημα κόστους 25 εκατ. ευρώ στην Ελληνική Αστυνομία με την προϋπόθεση πως το Δημόσιο θα αναλάμβανε το ετήσιο κόστος συντήρησης του ύψους 1,6 εκατ. ευρώ!

Δημοσιεύματα του Δεκεμβρίου 2014 ανέφεραν πως το σύστημα ήταν «δωρεά της βρετανικής κυβέρνησης και Ελλήνων επιχειρηματιών» και πως η δωρεά του προς το Ελληνικό Δημόσιο έγινε μέσω της εταιρείας Lamas Pinto Consultants Corporation με έδρα τη Νέα Υόρκη, στη διαδικασία επιλογής της οποία είχε εμπλακεί η βρετανική Sepura.

Από έρευνα του Βήματος της Κυριακής τον Ιανουάριο του 2016 έχει προκύψει πως η Lamas Pinto Consultants Corp. ιδρύθηκε την 1η Απριλίου 2014, λίγους μήνες πριν από τη «συμφωνία δωρεάς» στο Ελληνικό Δημόσιο και πως πλέον είναι «αδρανής». Η εν λόγω εταιρεία δεν φέρεται να έχει υποβάλει κανένα απολύτως οικονομικό στοιχείο. Οι δε τρεις ιδρυτές της, που είναι συγγενικά πρόσωπα, έχουν συστήσει και άλλες εταιρείες, από τις οποίες οι περισσότερες είναι πάλι μικρής χρονικής χρήσης και επίσης αδρανείς.

Αν και ως έδρα της μητρικής εταιρείας Lamas Pinto Group εμφανίζονταν η λεωφόρος Μάντισον 590 στη Νέα Υόρκη, ωστόσο το ρεπορτάζ της εφημερίδας απεκάλυψε πως η Lamas Pinto Group δεν είχε έδρα στον συγκεκριμένο ουρανοξύστη, αλλά χρησιμοποιούσε μόνο ως αναφορά τη συγκεκριμένη διεύθυνση και ένα μικρό τηλεφωνικό κέντρο -χωρίς υπαρκτά γραφεία –.

Αποδεχόμενο λοιπόν τη δωρεά μιας ανύπαρκτης εταιρείας το Δημόσιο συμφώνησε να αναβαθμίσει το σύστημα Tetra, με την φερόμενη «παρέμβαση» της βρετανικής εταιρείας Sepura. Η Tetra Sepura είναι μια γνωστή βρετανική εταιρεία που προσφάτως έχει εξαγοραστεί από Κινέζους επενδυτές. Οι οικονομικές καταστάσεις της Tetra Sepura για τα έτη 2015 και 2016 περιλαμβάνουν πρόβλεψη για πληρωμή έργων από την Ελλάδα. Αυτό όμως που δεν ξεκαθαρίζεται είναι από ποιον ανέμεναν να πληρωθούν. Από το Δημόσιο ή από τον αντιπρόσωπο τους στην Ελλάδα. Ο δεύτερος, για τον οποίο κάνουμε λόγο, διατηρεί μέσω παρένθετων προσώπων μια βρετανική εταιρεία, την Tetra Communications Limited, την οποία εμφανίζει ως την αντισυμβαλλομένη με τις εταιρείες του στην Ελλάδα.

Αν και η όλη συμφωνία πέρασε από τη Βουλή και πήρε και ΦΕΚ , ωστόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την «πάγωσε» το 2015, καθώς το σύστημα δεν λειτουργούσε και παρουσίαζε διαρκώς προβλήματα. Είναι ενδεικτικό πως το καλοκαίρι του 2018, μετά τα τραγικά γεγονότα με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, έγινε μια προσπάθεια επαναφοράς του συστήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ στην πορεία των διαδικασιών έγινε αντιληπτό ότι υπήρξε καθοριστικό πρόβλημα συμβατότητας των παλιών ασυρμάτων του Tetra με το νέο σύστημα επικοινωνίας Sepura, κάτι που οφειλόταν στην αρχική κακή εκτίμηση υπηρεσιακών παραγόντων ότι τέτοιο ζήτημα δεν θα παρουσιαζόταν.

Τα χέρια του «επιτήδειου» που πούλησε το μη συμβατό σύστημα Tetra μέσω δωρεάς, βάζοντας το Δημόσιο να πληρώνει τεράστιες συμβάσεις συντήρησης, λύθηκαν όλως περιέργως με την έλευση της Νέας Δημοκρατίας στην Κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό πως σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης συμπεριλήφθηκε τροπολογία που προέβλεπε «αναδρομικά» την εξόφληση υποχρεώσεων του υπουργείου Δημοσίας Τάξης (Προστασίας του Πολίτη) που δεν είχαν συνομολογηθεί με σύννομο τρόπο. Με τον τρόπο αυτό ξεκλείδωσε η αποπληρωμή του επιτήδειου, ο οποίος ήδη φέρεται να έχει λάβει ένα ποσό των 300.000 ευρώ από τα συνολικά 1,6 εκατ. ευρώ που του «οφείλει» ετησίως το Δημόσιο.

Τα εικονικά τιμολόγια

Αλλά ο εν λόγω επιχειρηματίας δεν είναι δραστήριος μόνον στο να στήνει διαγωνισμούς και προμήθειες. Έρευνες του ΣΔΟΕ και των εισαγγελικών αρχών ανακάλυψαν πως εταιρείες του συμπεριλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που μεταξύ 2009-2013 είχαν εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια πολλών εκατομμυρίων ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτές οι εταιρείες ουσιαστικά έκοβαν παραστατικά και εισέπρατταν χρήματα για υπηρεσίες που ποτέ δεν παρείχαν. Δεν είναι τυχαίο πως η νυν διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς κατέθεσε προ ημερών αγωγές σε βάρος των εταιρειών και των τραπεζιτών που εμπλέκονται σε αυτό το κύκλωμα.

Από την έρευνα του newsbomb.gr προκύπτει πως πρόσωπα που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι της βρετανικής Tetra Communications Limited, εμφανίζονται στο ΔΣ και των εταιρειών που έκοβαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Κάποια από τα πρόσωπα αυτά έχουν ταυτοποιηθεί από τις εισαγγελικές αρχές και για την εμπλοκή τους σε άλλες υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την προηγούμενη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Ετοιμάζεται νέο πάρτι

Και εδώ τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα. Ένας επιχειρηματίας που περιλαμβάνεται στη δίωξη που έχει ασκηθεί για την υπόθεση Σάλλα – Λογοθέτη από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ο οποίος έχει τόσο κεντρικό ρόλο στην υπόθεση, που η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος του πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία, εμφανίζεται μαζί με τον προαναφερόμενο επιχειρηματία του συστήματος Tetra να συναναστρέφονται στελέχη της κυβέρνησης, τάζοντας διάφορων ειδών μεσιτείες και διαμεσολαβήσεις στα πλαίσια ενός μεγάλου έργου, που πάλι έχει να κάνει με θέματα ασφάλειας και που θα προκηρυχθεί. Κόστος μεγάλο, κόστος συντήρησης επίσης σημαντικό. Η μια εταιρεία που θέλει την δουλειά είναι από την Γαλλία και διάφανη.

Η άλλη έχει πάλι σκοτεινά σημεία και οι εγκέφαλοί της θαυμάζουν τον Θαλή τον Μιλήσιο. Αυτή η εταιρεία λοιπόν παίρνει ώθηση και…στοργή από την Κυβέρνηση , καθώς το δίδυμο έχει συναντήσει στελέχη της ουκ ολίγες φορές.

Το παράδοξο είναι πως το δίδυμο αυτό είναι σήμερα στο επίκεντρο των εισαγγελικών ερευνών και αντιμετωπίζουν σοβαρές κακουργηματικές διώξεις. Και όπως φαίνεται δεν θα πέσουν στα μαλακά παρά τις αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα και στη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος.

Το Νewsbomb.gr θεωρεί πως η υπόθεση είναι εξαιρετικά σημαντική και θα επανέλθει με πρόσθετα στοιχεία και αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα των εν λόγω κυρίων και για τις σχέσεις τους με πολιτικά πρόσωπα και με το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα.