ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρό μήνυμα Πάιατ στην Τουρκία για ελληνικά νησιά και υφαλοκρηπίδα

Αυστηρό μήνυμα Πάιατ στην Τουρκία για ελληνικά νησιά και υφαλοκρηπίδα

Στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος σε συνέντευξή του επεσήμανε πως τα νησιά «περιλαμβανομένων των νησιών όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές».

«Σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και μέρος των αρχών της Λιβύης, ξεκαθάρισα τον Δεκέμβριο τη νομική ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι τα νησιά – περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές» δήλωσε ο κ. Πάιατ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως «θέματα σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών πρέπει να λύνονται με διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, όχι με μονομερείς ενέργειες».

Παράλληλα, ο κ. Πάιατ τονίζει πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ θέλουν να χτίσουν μια ευρεία κοινότητα σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο «που δεν αποκλείει κανέναν, και για αυτόν τον λόγο επικροτούμε την Ελλάδα και την Τουρκία για τη συμφωνία τους να ξεκινήσουν τα στρατιωτικά τους μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Σχολιάζοντας την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνει «τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας».

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία περί τούτου» τόνισε χαρακτηριστικά, και συνέχισε:

«Θέλουμε η Ανατολική Μεσόγειος να είναι ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας. Για αυτό για παράδειγμα στηρίζουμε σθεναρά τον αγωγό East Med».

«Ύστερα από μια δεκαετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα μεταμορφώθηκε σε πηγή λύσεων, πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ. Η Ελλάδα παίζει ήδη περιφερειακό ρόλο ως εγγυήτρια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, ένας κήρυκας περιφερειακής συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των βαλκάνιων γειτόνων της στην πορεία τους προς την ευρωατλαντική μας κοινότητα» τόνισε επίσης ο κ. Πάιατ.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη - «βόμβα» για την εξαφάνιση της 7χρονης Βαλεντίν στο κέντρο της Αθήνας