ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρή απάντηση από την Αθήνα στον Τσαβούσογλου για την μειονότητα στη Θράκη

Σκληρή απάντηση από την Αθήνα στον Τσαβούσογλου για την μειονότητα στη Θράκη
INTIME NEWS

Αυστηρή απάντηση στους ισχυρισμούς του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί τουρκικής μειονότητας στη χώρα μας έδωσαν διπλωματικών πηγές. 

«Στην Ελλάδα διαβιοί μόνο μουσουλμανική μειονότητα» επισημαίνει η Αθήνα, υπενθυμίζοντας τη Συνθήκη της Λωζάννης στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που πάντως επανέλαβε τους πάγιους τουρκικούς ισχυρισμούς.

«Στην Ελλάδα -που είναι όχι μόνο ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας αλλά και μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα- διαβιοί με όρους απόλυτης ισονομίας και ισοπολιτείας μια μόνο μειονότητα: η μουσουλμανική. Αρκεί μια απλή ανάγνωση της Λωζάννης για να το αντιληφθεί κανείς» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι διπλωματικές πηγές.

«Η μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι τουρκική και τουρκική θα παραμείνει», δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικρίνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, επειδή την αποκάλεσε μουσουλμανική μειονότητα.

Ο Τσαβούσογλου σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως «ο πρόεδρος μιας χώρας που λέγεται πως είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας, τη Μουσουλμανική 'τουρκική' μειονότητα την αποκάλεσε ως Ελληνική Μουσουλμανική μειονότητα. Παρά τις τόσες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οτιδήποτε και να πείτε, η 'τουρκική' μειονότητα της Δυτικής Θράκης ήταν 'τουρκική' εδώ και αιώνες και θα παραμείνει τουρκική».

Ξεκίνησε ο διάλογος για τα ΜΟΕ

Υπενθυμίζεται ότι από χθες, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, έχει ξεκινήσει ο διάλογος των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Η πρώτη συνάντηση των κλιμακίων πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και διήρκεσε περίπου έξι ώρες. Βασικός στόχος των 30 στρατιωτικών και διπλωματών είναι να διατηρηθεί το κανάλι επικοινωνίας και συνεννόησης ανοικτό και λειτουργικό, με την ελπίδα ότι και η θερμοκρασία στο ελληνοτουρκικό «μέτωπο» θα κρατηθεί χαμηλά.

Μεταξύ των αντιπροσωπιών, όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, συμφωνήθηκε η δημιουργία μίας απευθείας τηλεφωνικής σύνδεσης του ελληνικού στρατηγείου της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα με το αντίστοιχο τουρκικό στο Εσκί Σεχίρ. Με αυτόν τρόπο Έλληνες και Τούρκοι επιτελείς θα μπορούν να επικοινωνούν πιο άμεσα και να αποφεύγονται περιστατικά που μπορεί να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο ή σε κάποιο ατύχημα.

Προκλήσεις και Navtex από την Άγκυρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα για τα ΜΟΕ ξεκίνησαν χθες (17/02), με την Τουρκία να συνεχίζοντας το κρεσέντο των προκλήσεων στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, η Άγκυρα εξέδωσε 16 NAVTEX με τις οποίες δεσμεύει περιοχές σε όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δυτικά της Κύπρου. Στις θαλάσσιες περιοχές που δεσμεύει η Άγκυρα συμπεριλαμβάνεται η περιοχή μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης και Λήμνου καθώς και κοντά στη Σαμοθράκη. Στις 16 συνολικά NAVTEX, συμπεριλαμβάνονται θαλάσσιες έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ασκήσεις πυρών στο Αιγαίο καθώς και ναυτικά γυμνάσια.

Παράλληλα με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν την Δευτέρα και οι εναέριες προκλήσεις. Συνολικά εννέα αεροσκάφη προχώρησαν σε 34 παραβιάσεις, έξι παραβάσεις και τέσσερις εικονικές αερομαχίες στην περιοχή του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, έξι αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια κακοποίηση» - Φρικιαστική περιγραφή του ιατροδικαστή για το νεκρό βρέφος

Πόλεμος Ρωσίας-Τουρκίας: Ο Πούτιν απειλεί να διαλύσει τον Ερντογάν

Σχετικές ειδήσεις