ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατία στη Γερμανία: Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία για το μακελειό - Έγκυος μεταξύ των θυμάτων

Τρομοκρατία στη Γερμανία: Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία για το μακελειό - Έγκυος μεταξύ των θυμάτων
Το δεύτερο -χρονικά- μπαρ όπου επιτέθηκε ο δράστης.
ASSOCIATED PRESS

Ο τρόμος με τη μορφή του 43χρονου Γερμανού ακροδεξιού «χτύπησε» γύρω στις δέκα το βράδυ της Τετάρτης (19/02) - Εννέα τα θύματα του ρατσιστικού του μένους - Σκότωσε και τη μητέρα του πριν αυτοκτονήσει

Δύο ένοπλες επιθέσεις σε μπαρ με ναργιλέδες στην πόλη Χάναου της Γερμανίας, είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα άτομα και να τραυματιστούν πέντε.

Οι πρώτοι πυροβολισμοί «έπεσαν» στο μπαρ "Midnight" στο κέντρο της πόλης αφήνοντας νεκρούς και τραυματίες. Στη συνέχεια ο δράστης μπήκε σε ένα μαύρο αυτοκίνητο και έφτασε στο δεύτερο μπαρ, το "Arena Bar & Café" όπου σκότωσε ακόμα περισσότερους ανθρώπους.

Πέντε από τα θύματα είναι Τούρκοι υπήκοοι όπως ανακοίνωσε η τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που είχε μεταδώσει νωρίτερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

«Περιμένουμε από τις γερμανικές Αρχές να κάνουν τα πάντα προκειμένου να διευρευνήσουν το συμβάν», δήλωσε εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις «ρατσιστικές».

Και οι εννέα νεκροί ήταν μετανάστες ή παιδιά μεταναστών ενώ τέσσερις από τους πέντε τραυματίες έχουν ρίζες εκτός Γερμανίας.

Μεταξύ των θυμάτων του μακελάρη ήταν και μια 35χρονη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών και έγκυος στο τρίτο και πέντε νεαροί.

Η τουρκική εφημερίδα "Hurriyet" ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι ένας 20χρονος Τούρκος, ένας 20χρονος Βόσνιος και μια Πολωνή σερβιτόρα.

Τις έρευνες έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας.

«Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανέλαβαν την έρευνα καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης είχε ακροδεξιό, εξτρεμιστικό παρελθόν», δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Αυτός είναι ο δράστης

drasths-germania-makeleio.jpg
Ο Τομπίας Ράθτζεν.

Η Αστυνομία οδηγήθηκε στον δράστη από τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, μέσα από το οποίο πυροβολούσε τα θύματά του. Το αυτοκίνητο βρέθηκε παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του και ερευνάται προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Τα στοιχεία του μακελάρη δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη γερμανική εφημερίδα "Bild". Πρόκειται για τον 43χρονο Τομπίας Ράθτζεν (Tobias Rathjen), ο οποίος βρέθηκε λίγες ώρες μετά νεκρός, στο διαμέρισμά του. Στο ίδιο σπίτι εντοπίστηκε νεκρή και η 72χρονη μητέρα του, την οποία και είχε πυροβολήσει πριν αυτοκτονήσει. Δίπλα του βρισκόταν το όπλο με το οποίο φέρεται να εκτέλεσε τα θύματά του.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του κρατιδίου της Έσσης Πέτερ Μπόιτ, ο δράστης είχε στην κατοχή του νομίμως όπλα καθώς ήταν σκοπευτής.

Ο 43χρονος δεν ήταν γνωστός στην Αστυνομία, για τυχόν ξενοφοβικό ή ρατσιστικό παρελθόν.

Ο πατέρας του απομακρύνθηκε από το διαμέρισμα με χειροπέδες αλλά σύμφωνα με την Αστυνομία δεν εμπλέκεται στους πυροβολισμούς.

Δείτε εικόνες από τα σημεία των επιθέσεων στη gallery που ακολουθεί:

Το ρατσιστικό μανιφέστο του μακελάρη

Πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα "Bild", ο φερόμενος ως δράστης, είχε αφήσει ένα γράμμα-μανιφέστο και διάφορα βίντεο.

Στο 24ων σελίδων γράμμα, ο Ράθτζεν αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι συγκεκριμένοι λαοί πρέπει να καταστραφούν καθώς η απέλασή τους από τη Γερμανία δεν είναι πια εφικτή. Φέρεται επίσης να κάνει λόγο μυστικές οργανώσεις και διάφορες θεωρίες συνομωσίας ενώ πίστευε ότι τον παρακολουθούσαν και τον μελετούσαν.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας, Πέτερ Νόιμαν, «πρόκειται για ένα γράμμα-ομολογία. Θα το αποκαλούσα μανιφέστο. Είναι πολύ μπερδεμένο, πολλές θεωρίες συνομωσίας. Όλα όμως οδηγούν στην ακροδεξιά».

«Ζητεί την εξαφάνιση πολλών χωρών στη βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία», χρησιμοποιώντας «όρους που παραπέμπουν στην ευγονική, λέγοντας ότι η επιστήμη έχει αποδείξει ότι κάποιες φυλές είναι ανώτερες», έγραψε ο Νόιμαν στο Twitter.

Εξάλλου ο δράστης δηλώνει ότι «παρακολουθείται όλη του τη ζωή από τις μυστικές υπηρεσίες» και περιγράφει τον εαυτό του «κατ’ επιλογή εργένη», ομολογώντας ότι «ποτέ δεν είχε σχέση με γυναίκα», ανέφερε ο Νόιμαν.

Οι Αρχές προς το παρόν δεν έχουν σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Ένα από τα σημεία της επίθεσης.ASSOCIATED PRESS

Το βίντεο με τα παρανοϊκά μηνύματα

Σε βίντεο που είχε αναρτήσει πριν από λίγες ημέρες, ο μακελάρης απηύθηνε ένα «προσωπικό μήνυμα σε όλους τους Αμερικανούς». Μιλώντας άπταιστα αγγλικά, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «υπάρχουν υπόγειες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου τα παιδιά κακοποιούνται και σκοτώνονται. Εκεί ο διάβολος θα έδινε φόρο τιμής. Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να ξυπνούν και να "αγωνίζονται τώρα" ενάντια σε αυτές τις συνθήκες».

Το συγκεκριμένο βίντεο δεν περιέχει αναφορά σε επικείμενη πράξη βίας στη Γερμανία.

Οι δηλώσεις των πολιτικών

«Συγκλονισμένος» από την «τρομοκρατική βία» στην Χάναου δηλώνει, με ανακοίνωση του, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και εκφράζει την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Στέκομαι στο πλευρό όλων των ανθρώπων οι οποίοι απειλούνται από ρατσιστικό μίσος. Δεν είναι μόνοι. Είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων στην Γερμανία καταδικάζει αυτή την πράξη και κάθε μορφή ρατσισμού, μίσους και βίας. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για την ειρηνική συνύπαρξη στη χώρα μας», αναφέρει ο κ. Σταϊνμάιερ στην ανακοίνωσή του.

«Σήμερα το πρωί η σκέψη μας βρίσκεται με τους ανθρώπους στην Χανάου», έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στοTwitter, εκφράζοντας την συμπαράσταση της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων που θρηνούν τους νεκρούς τους, αλλά και στους τραυματίες από την επίθεση.

«Να μην επιστρέψουμε γρήγορα στην καθημερινότητά μας», ζήτησε ο Αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι 75 χρόνια μετά το τέλος της ναζιστικής δικτατορίας υπάρχει και πάλι δεξιά τρομοκρατία στην Γερμανία». Οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην δεξιά τρομοκρατία με κάθε συνέπεια, αλλά και η κοινωνία «πρέπει να υπερασπιστεί την ανοιχτή, φιλελεύθερη δημοκρατία μας από τους εχθρούς της».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την «απέραντη θλίψη» του και την «πλήρη υποστήριξη προς τη Γερμανία μπροστά σ' αυτή την τραγική επίθεση».

«Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στα θύματα και στις πενθούσες οικογένειες. Είμαι στο πλευρό της καγκελαρίου Μέρκελ σ' αυτή τη μάχη για τις αξίες μας και την προστασία των δημοκρατιών μας», συνέχισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε μήνυμά του που ανέβασε στo Twitter.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σήμερα «βαθιά σοκαρισμένη» από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ένοπλος στην πόλη Χανάου της Γερμανίας με αποτέλεσμα να σκοτώσει εννέα ανθρώπους, οι οποίες, σύμφωνα με τις αρχές, είχαν «ρατσιστικά κίνητρα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μάρθα Καραγιάννη: Αποκάλυψη! Αυτή είναι η διάγνωση των γιατρών - Τα νεότερα για την υγεία της

Οι Τούρκοι στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο: Τώρα βεβαιώθηκα ότι θα μπουν στην συνεκμετάλλευση

Σχετικές ειδήσεις