ΚΟΣΜΟΣ

«Κόλαση» στη Συρία: Ρωσικό σφυροκόπημα στον Ερντογάν με δεκάδες Τούρκους νεκρούς

«Κόλαση» στη Συρία: Ρωσικό σφυροκόπημα στον Ερντογάν με δεκάδες Τούρκους νεκρούς
ASSOCIATED PRESS

Στο «κόκκινο» είναι η ένταση στη Συρία μεταξύ των δυνάμεων του Ασάντ και της Ρωσίας με την Τουρκία, μετά τον θάνατο τουλάχιστον 34 Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ.

Σε μία πρώτη αντίδραση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο, ενώ Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Άγκυρα έχει λάβει την απόφαση να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη στους πρόσφυγες και μετανάστες, δίνοντας εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονται στα σύνορα με την Ελλάδα, να μην εμποδίζουν τη διέλευσή τους.

Τον θλιβερό απολογισμό των 34 νεκρών ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι, ο Ραχμί Ντογάν, ο οποίος είχε κάνει λόγο νωρίτερα για 29 απώλειες. Υπάρχουν όμως πληροφορίες πως οι νεκροί είναι πολλοί περισσότεροι. 36 Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν, κανείς τους όμως, σύμφωνα πάντα με τον κυβερνήτη, δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Άγκυρα από την πλευρά της, μέσω τηλεγραφημάτων του πρακτορείου Anadolu, κάνει λόγο για «εξουδετέρωση» 1.709 «στοιχείων του καθεστώτος» κατά τις επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία τις τελευταίες 17 ημέρες και παραδέχεται με αυτόν τον τρόπο τη νέα εισβολή που ξεκίνησε στο συριακό έδαφος, δίχως την άδεια της κυβέρνησης Άσαντ.

Τουρκικά Μέσα παρουσίασαν βίντεο που δείχνει τον τουρκικό στρατό να πλήττει στόχους του συριακού στρατού:

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού ξηράς και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, επισκέφτηκε τραυματίες στρατιωτικούς που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στη Χατάι.

Όλα ξεκίνησαν από την αεροπορική επίθεση και την επίθεση με πυροβολικό που δέχτηκε κονβόι του τουρκικού στρατού στην Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, νότια της πόλης Σαρακέμπ. Ο απολογισμός των 34 νεκρών είναι ο βαρύτερος που είναι γνωστό πως έχουν υποστεί ποτέ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία.

Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες τις επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, καθώς τα τουρκικά κόμματα πιέζουν για ολοκληρωτική στρατιωτική δράση στη Συρία, τονίζοντας πως θα στηρίξουν οποιαδήποτε απόφαση για επέμβαση, όποιο και αν είναι το κόστος.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ερντογάν

Ο πρόεδρος της ΤουρκίαςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε χθες βράδυ έκτακτη σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), με στελέχη της κυβέρνησής του, τους επιτελάρχες και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών, μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Τουρκία εκβιάζει την ΕΕ για στήριξη στην Ιντλίμπ

Η Τουρκία«ενεργοποίησε» την «βόμβα» του προσφυγικού, καθώς αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε στο Reuters πως δε θα εμποδίζουν πλέον τους Σύρους πρόσφυγες να περνούν στην Ευρώπη!

Ο Τούρκος αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, ανέφερε συγκεκριμένα στο Reuters ότι «η Τουρκίαδεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη από ξηράς ή μέσω θαλάσσης από την περιοχή του Ιντλίμπ».

«Τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριακοί φύλακες», όπως αναφέρει το πρακτορείο, «διατάχθηκαν να σταματήσουν να τους εμποδίζουν, μετά την έκτακτη στρατιωτική σύσκεψη που έκανε στην Αγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Πάνω από δύο ώρες κράτησε η σύσκεψη στην Αγκυρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όπου πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες είχαν πλησιάσει στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚ, Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες άλλο» και πρόσθεσε πως σήμερα, Παρασκευή, θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, για την κατάσταση στην Συρία.

ΝΑΤΟ: Δεν υπάρχει θέμα -προς το παρόν- για επίκληση του άρθρου 5

Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα επίκλησης του άρθρου 5, περί συλλογικής άμυνας, στη Συρία, κατά τον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Το άρθρο 5 αφορά συλλογική άμυνα σε περίπτωση επίθεσης εναντίον κράτους-μέλους του, μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό των συριακών ενόπλων δυνάμεων ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 34 Τούρκους στρατιωτικούς στην Ιντλίμπ.

«Ολα είναι πάνω στο τραπέζι. Αυτή είναι νέα εξέλιξη. Είναι σημαντική εξέλιξη και βρισκόμαστε σε συμμαχία με την Τουρκία. Δεν γίνεται λόγος για το Άρθρο 5 αυτή τη στιγμή», ανέφερε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στο NATO, Κέι Μπέιλι Χάτσινσον.

Δραματική έκκληση από ΟΗΕ: Να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός

Την ίδια στιγμή, που η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις του Ασάντ ως αντίποινα για την επίθεση στους στρατιώτες της, ο ΟΗΕ απευθύνει δραματική έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, πριν ξεφύγει η κατάσταση.

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και δηλώνει πως ανησυχεί ιδιαίτερα όσον αφορά τον μεγεθυνόμενο κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό εξαιτίας των κλιμακούμενων στρατιωτικών συγκρούσεων στην επαρχία Ιντλίμπ. Εάν δεν αναληφθεί δράση γρήγορα, ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης θα αυξάνεται ώρα με την ώρα», κρίνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με το κείμενο που διένειμε ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού.

Τουρκία υπό πίεση

Η κλιμάκωση στην Ιντλίμπ, όπου από τον Δεκέμβριο σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν σκοτωθεί 400 άμαχοι και σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουν εκτοπιστεί άλλοι 948.000, αυξάνει την πίεση προς την τουρκική κυβέρνηση, κυρίως διότι αναμένεται να ωθήσει ακόμα περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός της — η τουρκική κυβέρνηση λέει πως φιλοξενεί ήδη 3,6 εκατ. Σύρους.

Η Άγκυρα απείλησε ήδη ότι θα πάψει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα επιτρέπει πλέον στους Σύρους πρόσφυγες να κινούνται ανεμπόδιστοι διά θαλάσσης και μέσω χερσαίων οδών προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός - Προσοχή! Ποια είναι τα συμπτώματα - Έτσι μεταδίδεται ο ιός

Σχετικές ειδήσεις