ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη - Οι ΗΠΑ το επόμενο κέντρο της πανδημίας

Κορονοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη - Οι ΗΠΑ το επόμενο κέντρο της πανδημίας

Ο covid-19 βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση και ο ΠΟΥ κάνει δυσοίωνες εκτιμήσεις.

Ο κορονοϊός καλπάζει πάνω στον πλανήτη μας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναμένει περισσότερα κρούσματα μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο το κέντρο της πανδημίας δεν θα είναι η Ευρώπη αλλά οι... ΗΠΑ!

Αυτή την στιγμή, οι ΗΠΑ δείχνουν να δέχονται μια τεράστια επίθεση από τον covid-19. Τα κρούσματα έχουν φτάσει τις 46.000 και μόνο την Δευτέρα διαγνώστηκαν 20.000 νέα!

Η Νέα Υόρκη είναι το επίκεντρο του κορονοϊού στις ΗΠΑ με τον Covid- 19 να σκοτώνει πάνω από έναν πολίτη κάθε ώρα που περνάει, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού έχουν αυξηθεί δραματικά στη Νέα Υόρκη, καθώς τόσο ο κυβερνήτης, Αντριου Κουόμο όσο και ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο ζήτησαν επείγουσα και καλύτερη βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πρόβλεψη του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να νοσήσει περίπου το 80% του πληθυσμού.

Τις τελευταίες 24 ώρες , το 85% των νέων κρουσμάτων προέρχονταν από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από αυτά, το 40% αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε η εκπρόσωπος.

Συνολικά, η παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας Covid-19 επιταχύνεται πολύ και αναμένονται μεγάλες αυξήσεις στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από τα σημερινά 334.981 κρούσματα και τους 14.510 θανάτους, προειδοποίησε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις.

«Πρώτα η οικονομία», λέει ο Τραμπ!

Μπορεί πριν λίγες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ να έβαζε τις ΗΠΑ σε καραντίνα ωστόσο πλέον δηλώνει αποφασισμένος να την «σπάσει» για να σώσει την οικονομία της χώρας!

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σε τρεις εβδομάδες είναι διατεθειμένος να άρει το μέτρο του περιορισμού, προκειμένου να επανεκκινηθεί η αμερικανική οικονομία και να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά.

«Η χώρα μας δεν κτίστηκε για να είναι σε καραντίνα. Αν το αφήσουμε στους γιατρούς, θα μας πουν κλείστε το. Κλείστε όλον τον κόσμο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό», κουνώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο τα χέρια του, ώστε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις δηλώσεις του.

Νέα Υόρκη όπως... Ουχάν

Την ίδια ώρα, η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, η Νέα Υόρκη, δεν έχει πέσει απλά για ύπνο αλλά είναι σε... λήθαργο!

Οι δρόμοι είναι σχεδόν άδειοι από την Κυριακή οπότε τέθηκαν σε εφαρμογή νέοι κανόνες που περιορίζουν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων που θεωρούνται απαραίτητες –σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και παρόχους ίντερνετ— και αναγκάζουν τους πολίτες να παραμένουν στο σπίτι τους όσο το δυνατό περισσότερο.

«Πρέπει τα μέτρα περιορισμού που έχουν ληφθεί στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια να επεκταθούν παντού στις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο. «Πρέπει να λάβουμε αυτά τα ακραία μέτρα».

«Δυστυχώς βλέπουμε ότι η Νέα Υόρκη πλησιάζει στην Ιταλία», εκτίμησε ο Τζερόμ Άνταμς υπεύθυνος δημόσιας υγείας των ΗΠΑ καταγγέλλοντας ότι οι πολίτες δεν εφαρμόζουν τις ομοσπονδιακές συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και για 15 ημέρες.

Η Νέα Υόρκη αναμένει επίσης τη βοήθεια και της Εθνοφρουράς και των Μηχανικών του αμερικανικού στρατού ώστε να στηθούν επιπλέον νοσοκομειακές κλίνες.

Το συνεδριακό κέντρο Javits στο Μανχάταν θα μετατραπεί σε νοσοκομείο με χωρητικότητα 1.000 κλινών, όπως και κάποια ξενοδοχεία. Ο Κουόμο που το επισκέφθηκε χθες δήλωσε ότι ελπίζει να είναι έτοιμο «σε μία εβδομάδα με 10 ημέρες».

Επίσης ο κυβερνήτης έχει υπογράψει διάταγμα με το οποίο ζητεί από τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους κατά 50% και να φτάσουν τις 75.000 κλίνες, καλώντας τα παράλληλα να έχουν στόχο το 100%.

Ένα πλοίο- νοσοκομείο, το USNS Comfort, χωρητικότητας 1.000 κλινών αναμένεται να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη τις επόμενες δύο εβδομάδες, επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

Σχετικές ειδήσεις