ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απολύτως ελεεινή η πράξη των πεζοναυτών

ΗΠΑ: Απολύτως ελεεινή η πράξη των πεζοναυτών

«Απολύτως ελεεινή» χαρακτήρισε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα την συμπεριφορά τεσσάρων ανδρών, που παρουσιάζονται ως αμερικανοί πεζοναύτες, και εικονίζονται να ουρούν πάνω σε πτώματα φερόμενων ως Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, ζήτησε από το Σώμα των Πεζοναυτών και από τον διοικητή των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αμερικανό στρατηγό Τζον Άλεν, να διενεργηθεί έρευνα «άμεσα και σε βάθος» για την υπόθεση αυτή.

Το επίμαχο βίντεο καταδικάστηκε ομόφωνα σήμερα στο Αφγανιστάν, ενώ οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν το αντάρτικο, σε μια περίοδο που οι δύο χώρες βρίσκονταν σε συνομιλίες για ειρήνευση .

Το βίντεο έχει προκαλέσει την οργή του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος είπε δήλωσε «βαθύτατα ενοχλημένος» από αυτή τη σύληση των σορών των τριών Αφγανών από Αμερικανούς στρατιώτες», ζητώντας παράλληλα από την αμερικανική κυβέρνηση «την πιο σοβαρή τιμωρία».

Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) έχει καταγγείλει την «ασεβή πράξη» που διαπράχθηκε από «μια μικρή ομάδα Αμερικανών» που «πιθανώς δεν υπηρετούν πλέον στο Αφγανιστάν και ατιμάζουν τις θυσίες και τις βασικές αξίες του κάθε μέλους που εκπροσωπεί τα πενήντα έθνη της Συμμαχίας».

Οι Ταλιμπάν κατήγγειλαν την πράξη, αποκαλύπτοντας ότι και στο παρελθόν έχουν υπάρξει εκατοντάδες παρόμοιες πράξεις που δεν έχουν αποκαλυφθεί».

Δείτε το βίντεο εδώ