ΚΟΣΜΟΣ

Ειδικός επιβεβαιώνει την άφιξη του ρωσικού πλοίου στη Συρία

Ειδικός επιβεβαιώνει την άφιξη του ρωσικού πλοίου στη Συρία

Στην Ταρτούς της Συρίας έφτασε το ρωσικό πλοίο με το «επικίνδυνο φορτίο», που είχε αγκυροβολήσει τις προηγούμενες ήμερες στο λιμάνι της Λεμεσού, σύμφωνα με τον ειδικό σε ναυτικά θέματα Μιχαήλ Βοϊτένκο.

«Το πλοίο Chariot έφτασε στην Ταρτούς στις 11 ή 12 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Βοϊτένκο, ο οποίος το 2009 είχε αποκαλύψει τη μυστηριώδη εξαφάνιση του φορτηγού πλοίου Arctic Sea του οποίου η απίστευτη οδύσσεια είχε εμπλέξει περίπου είκοσι χώρες επί μήνες.

Ο ίδιος εξήγησε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό, βασιζόμενος στα δεδομένα του AIS (Σύστημα Αυτόματης Ταυτοποίησης για τα πλοία).

«Έχοντας αναχωρήσει από τη Λεμεσό (Κύπρος), το πλοίο κατευθύνθηκε προς την Ταρτούς. Έχοντας κάνει τα δύο τρίτα του δρόμου, το πλήρωμα αποσύνδεσε τον αναμεταδότη AIS», πρόσθεσε ο κ. Βοιτένκο λέγοντας ότι έφθασε εκεί με ασφάλεια.

Μια πηγή της εταιρείας στην οποία ανήκει το πλοίο, της Westberg Ltd, δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το πλοίο με σημαία Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων μετέφερε ένα φορτίο που "ταξινομείται ως επικίνδυνο" και κατευθυνόταν προς τη Συρία.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το πλοίο θα μπορούσε να μεταφέρει έως και 60 τόνους όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που είχαν σταλεί από την ρωσική κρατική εταιρεία εξαγωγής εξοπλισμών Rosoboronexport μέσω ενός αποστολέα, την εταιρεία Balchart.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή εξέφρασαν την ανησυχία τους στη Μόσχα για μια πιθανολογούμενη προμήθεια ρωσικών όπλων προς τη Συρία.