ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Συγκλονίζει η οικογένεια του 35χρονου - «Δεν είχε πρόβλημα υγείας»

Κορονοϊός: Συγκλονίζει η οικογένεια του 35χρονου - «Δεν είχε πρόβλημα υγείας»
AP PHOTOS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Συγκλονίζει το πανελλήνιο ο θάνατος του 35χρονου από τη Θεσσαλονίκη που έχασε σήμερα τη μάχη με τον κορονοϊό - Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας - Τα λόγια της οικογένειάς του

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, προέβη σε εκτενή αναφορά για τον θάνατο του 35χρονου ξυλουργού από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το μικρότερο σε ηλικία θύμα στην Ελλάδα από τον κορονοϊό.

Ο κύριος Τσιόδρας παραδέχτηκε ότι «δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας». Μάλιστα, παρέθεσε και στοιχεία που αφορούν τους θανάτους στη χώρα μας τονίζοντας ότι κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί σε παιδιά ηλικίας 0-17 των ενώ έχουν καταγραφεί μόλις 2 θάνατοι σε νέους 18-39 ετών και 29 θάνατοι σε ανθρώπους ηλικίας 40-64 ετών.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο θάνατος σε νέους ανθρώπους έχει παρατηρηθεί και σε άλλες σοβαρές πνευμονίες που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη. Παραδέχθηκε ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί καταλήγουν οι νέοι άνθρωποι από τις επιπλοκές τέτοιων ιών και εξήγησε τι μπορεί να συμβαίνει: «Ίσως να είχαν άλλα υποκείμενα νοσήματα τα οποία δεν γνώριζαν. Σε κάποιες περιπτώσεις μένουμε με αναπάντητο το ερωτηματικό τι συνέβη και πως συνέβη. Κάποιοι πιστεύουν ότι η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθείς περισσότερο στον ιό. Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής που νοσεί βήξει δίπλα μου έχει μεγάλες ποσότητες του ιού τις οποίες θα εισπνεύσω. Επίσης, άλλοι υποστηρίζουν την προδιάθεση σε μια συγκεκριμένη νόσο και μάλιστα γίνονται μελέτες που εξετάζουν αν κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό».

Μια τρίτη εκδοχή, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, είναι αυτή της πολυσυστηματικής μορφής στα σοβαρά περιστατικά που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά. Είναι αυτό που ονομάζουμε ιογενή σήψη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας, και μπορεί σε κάποιους νέους να οδηγήσει σε κατάρρευση είτε έχουν καλό είτε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, ο κύριος Τσιόδρας προσπαθώντας να δικαιολογήσει τους θανάτους σε νέους, αναφέρθηκε σε κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για τους ίδιους τους επιστήμονες που παρατηρείται και στη χώρα μας: «Κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν τόσο σοβαρή δύσπνοια και μπορούν ακόμη και να μιλούν στα τηλέφωνά τους, έχουν αυτήν τη σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, φθάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων». Αυτή μπορεί να είναι ακόμη μια η εξήγηση για αυτούς τους γρήγορους και περίεργους θανάτους από τον κορονοϊό σε νέους.

Τι λέει η οικογένεια του 35χρονου από τη Θεσσαλονίκη

Σοκαριμσένη από τον χαμό του 35χρονου είναι και η οικογένεια τους άτυχου άνδρα. Η πεθερά του νεαρότερου θύματος στην Ελλάδα μίλησε στον ΣΚΑΪ για την δύσκολη κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει μετά τον ξαφνικό θάνατο του 35χρονου, ο οποίος ήταν και πατέρας ενός μικρού κοριτσιού.

«Μέχρι την Παρασκευή (10 Απριλίου) ο γαμπρός μου δούλευε. Το ίδιο βράδυ είχε ρίγος, το Σάββατο το πρωί έκανε 38 πυρετό, μετά κατέβηκε ο πυρετός με κομπρέσες κλπ κι εκείνη την ημέρα έπαιξε στο μπαλκόνι του σπιτιού με την κόρη του. Το βράδυ ανέβασε ξανά πυρετό 38 και μισό. Την Κυριακή έπαιρναν τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ που τους έλεγε να καθίσουν 3 ημέρες στο σπίτι για να δουν πώς θα εξελιχθεί. Η κόρη μου ρώτησε μήπως πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο γιατί στο σπίτι υπάρχει κι ένα παιδάκι ενάμιση έτους» είπε αρχικά η πεθερά του.

«Στο νοσοκομείο τελικά τον πήγα εγώ. Πήραμε σε έναν γιατρό τηλέφωνο τη Δευτέρα και μας έδωσε μια αντιβίωση. Θα κάνω μια παρένθεση, λέγοντας πως φταίει και το κράτος, που μας άφησε αβοήθητους, καθώς κανείς γιατρός δεν μας δεχόταν, ούτε ιδιωτικός ούτε στο κέντρο υγείας, όταν τους λέγαμε πως έχει πυρετό. Τον πήγα περπατώντας στο νοσοκομείο. Οταν κάναμε την εισαγωγή είχε 38 πυρετό και τίποτε άλλο. Του μέτρησαν το οξυγόνο και είχε 95. Του έβγαλαν ακτινογραφία η οποία έδειξε μια διήθηση, έτσι μας είπαν. Οι αιματολογικές του ήταν πολύ καλές. Μετά ρώτησε η κόρη μου τους γιατρούς για τα τεστ που θα έπρεπε να κάνει όλη η οικογένεια, αν έβγαιναν τα δικά του τεστ θετικά. Της απάντησαν πως πρέπει να περιμένουμε, καθώς μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί και θα κάναμε το τεστ μόνο αν εμφανίζαμε κάποιο σύμπτωμα. Πήραν τον γαμπρό μου μέσα, του έκαναν το πρώτο τεστ και το δεύτερο τεστ, που βγήκαν αρνητικά».

Σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ενημερώθηκαν για την διασωλήνωση του 35χρονου, αλλά και τις στιγμές που μεσολάβησαν μέχρι να χάσει τη μάχη με τη ζωή, μίλησε η πεθερά του 35χρονου.

«Την Πέμπτη το απόγευμα τον μετέφεραν στο «Γεννηματά» για να κάνει αξονική και εκεί είδαν μια πολύ βαριά πνευμονία. Την ίδια μέρα τον έβαλαν σε οξυγόνο, καθώς είχαν διαπιστώσει πως είχε πέσει, υπήρχε κορεσμός. Την Παρασκευή το βράδυ στις 12 μας πήραν τηλέφωνο για να μας πουν πως θα τον μεταφέρουν στη ΜΕΘ και θα τον διασωληνώσουν, επειδή η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί. Όταν κατέβηκε στη ΜΕΘ, δεν είχαμε καμία επικοινωνία. Ήταν ένα νεότατο παιδί, που δεν κάπνιζε, δεν είχε πρόβλημα υγείας, δεν ήταν κανένας παππούλης για να μην μας ενημερώνουν. Στις 27 Απριλίου είχε τα γενέθλιά του… Οταν με πήραν για να μας πουν πως απεβίωσε, μας είπαν πως θα έπρεπε να κάνουμε το τεστ. Δεν μας έχουν πάρει ακόμα τηλέφωνο».

Απολύμανση στην γειτονιά του 35χρονου

Από τις 8.30 το πρωί, συνεργεία του δήμου παρουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, βρίσκονται στο σημείο και απολυμαίνουν τόσο τον δρόμο, τους κάδους και τα πεζοδρόμια όσο και τα υπόλοιπα σημεία που έχουν κριθεί απαραίτητα. Απολύμανση αναμένεται να γίνει και στην πολυκατοικία στην οποία διέμενε ο άτυχος άντρας.

Η είδηση του θανάτου του 35χρονου πατέρα ενός κοριτσιού 1,5 ετών, σκόρπισε θλίψη αλλά και ανησυχία στη γειτονιά όπου έμενε τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά του.

Οι κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν την αγωνία τους στον δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη ο οποίος βρέθηκε από νωρίς το πρωί στην περιοχή όπου ζούσε ο 35χρονος.

«Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε σαν δήμος τη συμπαράστασή μας και στην οικογένεια και στη γειτονιά με απολυμάνσεις στην περιοχή και σε όλη την οικοδομή όπου υπάρχει ανησυχία», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης επισημαίνοντας πως ο δήμος επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ ο οποίος διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη γειτονιά. Επίσης, ο κ. Δανιηλίδης τόνισε πως ο δήμος θα στηρίξει την οικογένεια σε ό,τι χρειαστεί, ενώ ανακοίνωσε ότι η απολύμανση θα πραγματοποιηθεί μέσα στην ημέρα και πως η ενέργεια αυτή γίνεται σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Γιατί πεθαίνουν νέοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα;

Κορονοϊός: Λύθηκε το «ιατρικό μυστήριο»; Γιατί «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες

Κορονοϊός: Γιατί ζήτησε «συγγνώμη» από τους Έλληνες ο Σωτήρης Τσιόδρας

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πότε ανοίγουν τα σχολεία; Η κρίσιμη ημερομηνία

Σχετικές ειδήσεις