ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Μια ισπανική πόλη υποβάλλει σε εξετάσεις κατοίκους της ενάντια στη γνώμη της κυβέρνησης

Κορονοϊός: Μια ισπανική πόλη υποβάλλει σε εξετάσεις κατοίκους της ενάντια στη γνώμη της κυβέρνησης

Κορονοϊός: Η πόλη Τορεχόν ντε Αρντός, στα περίχωρα της Μαδρίτης, από τις πλέον πληγείσες περιοχές από την πανδημία του νέου κορονοϊού στην Ισπανία, ξεκίνησε σήμερα να υποβάλει σε εξετάσεις τους κατοίκους της, ενάντια στη γνώμη της ισπανικής κυβέρνησης.

Χιλιάδες από τους σχεδόν 130.000 κατοίκους της πόλης περίμεναν κάτω από τον ήλιο για να τους πάρουν αίμα, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας οροεπιπολασμού.

Αυτά τα δωρεάν τεστ, που πρότεινε η δημοτική αρχή, στοχεύουν στο να γίνει γνωστή η «ανοσολογική κατάσταση του πληθυσμού» ώστε να μαθευτεί ποιος «βρέθηκε σε επαφή με τον ιό» και επίσης να αποκαλυφθούν «οι διαστάσεις και η εξέλιξη της επιδημίας», εξηγεί η δημοτική αρχή σε ένα δελτίο τύπου.

«Εάν κάνετε το τεστ σήμερα και βγείτε θετικοί, εμείς θα σας καλέσουμε μεθαύριο για να κάνετε ένα τεστ PCR» (ιολογικό), προκειμένου να «μάθουμε σε ποια φάση μεταδοτικότητας βρίσκεστε» και να «λάβουμε τα ανάλογα μέτρα απομόνωσης», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Πέπα Σοριάνο, η διευθύντρια του προγράμματος.

«Η Τορεχόν είναι μία από τις πλέον πληγείσες πόλεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας», υπογράμμισε.

«Μου φαίνεται πολύ καλό (...). Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, διότι μπορεί να είχαμε τον ιό χωρίς να αναπτύξουμε συμπτώματα», εκτιμά η Αντριάνα Αρμπολέδα, μια 35χρονη που πήγε να δώσει αίμα μαζί με την κόρη της. Η δημοτική αρχή υπολογίζει ότι το ποσοστό συμμετοχής θα ανέλθει στο 80% του πληθυσμού με έναν ρυθμό 28.000 πολιτών ανά ημέρα.

Όμως, με την όλη πρωτοβουλία δεν συμφωνεί η ισπανική κυβέρνηση.

«Δεν μπορούμε να ακολουθούμε αυτόνομη πορεία σε αυτό το θέμα», ανέφερε σήμερα το υπουργείο Υγείας, εκτιμώντας πως «θα είναι πολύ αντιπαραγωγικό να εμπλακούμε σε έναν αγώνα δρόμου για να δούμε ποια κοινότητα κάνει τα περισσότερα ή ταχύτερα» κι ότι θα «πρέπει να ακολουθείται μία μονάχα στρατηγική διάγνωσης», που συντονίζεται σε εθνικό επίπεδο.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται σε ισχύ με τις όποιες κυρώσεις», προειδοποίησε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Αυτές οι επιχειρήσεις επανεκκινούν από 1η Ιουνίου - Αναλυτική λίστα

Σχετικές ειδήσεις