ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Χαροπαλεύει αστυνομικός που πυροβολήθηκε στα επεισόδια

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Χαροπαλεύει αστυνομικός που πυροβολήθηκε στα επεισόδια

Ένας 29χρονος αστυνομικός δέχθηκε πυροβολισμό στο κεφάλι το βράδυ της Δευτέρας σε περιοχή του Λας Βέγκας, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν σε διαδηλώσεις για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Ο αστυνομικός Σέι Μικαλόνις, σύμφωνα με το GreekReporter.com, αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας και δίνει μάχη για τη ζωή του.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, την Δευτέρα καθώς οι αστυνομικοί επιχειρούσαν να προβούν σε συλλήψεις, ένοπλος που στεκόταν στην άλλη άκρη του δρόμου, τράβηξε τη σκανδάλη και τραυμάτισε σοβαρά τον 29χρονο Σέι Μικαλόνις.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο επί τέσσερα χρόνια αστυνομικός βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο, με μηχανήματα υποστήριξης, σύμφωνα με το GreekReporter.com.

Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα στις ΗΠΑ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 250 διαμαρτυρίες σε περισσότερες από 140 πόλεις, ενώ πάνω από τις μισές πολιτείες έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Εθνοφρουράς για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.

Χιλιάδες διαδηλωτές ανά τον κόσμο στέλνουν μήνυμα κατά του ρατσισμού

Αθήνα, Άμστερνταμ, Βερολίνο και Ρίο ντε Τζανέιρο: χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο ενώνουν τις φωνές τους με τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας τόσο στην αμερικανική πολιτική ηγεσία όσο και στις κυβερνήσεις του κόσμου.

Στο Άμστερνταμ, περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νταμ για να αναδείξουν και να διαμαρτυρηθούν για τις ανισότητες μεταξύ λευκών και μαύρων πολιτών του κόσμο.

«Η ρατσιστική βία κατά των μαύρων ανθρώπων είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει και στην Ολλανδία και στην υπόλοιπη Ευρώπη» είπαν οι διαδηλωτές της διαμαρτυρίας, σύμφωνα με το συνεργαζόμενο με το CNNi εθνικό δίκτυο NOS.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την οικεία του γερουσιαστή για να φωνάξουν «Vidas Negras Importam», δηλαδή «οι ζωές των μαύρων έχουν αξία».

Οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Εάν ο ρατσισμός είναι παγκόσμιο πρόβλημα, τότε το ίδιο ισχύει και για τον αντιρατσισμό», «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» και «Η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Πληρώνεται για να μη βλέπει».

Αντίστοιχο ήταν το σκηνικό και στο Παρίσι, όπου μια μικρή ομάδα πολιτών διαδήλωσε ειρηνικά κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.

Οι διαδηλωτές, μέλη αρκετών αντιρατσιστικών οργανώσεων, φορούσαν μαύρα ρούχα και μάσκες και γονάτισαν, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Δεν μπορώ να ανασάνω», «Είμαστε όλοι Τζορτζ Φλόιντ» και «Ο ρατσισμός μάς πνίγει».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διαδηλωτές στο Λονδίνο συνελήφθησαν επειδή έσπασαν την καραντίνα για να σταθούν στο πλευρό των Αμερικανών και να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά της αστυνομικής βίας.

«Συμβαίνει παντού στον κόσμο… Οι άνθρωποι επιλέγουν να πιστεύουν ότι τέτοια φαινόμενα δεν υπάρχουν σήμερα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δείγμα ρατσισμού αυτή τη στιγμή – το γεγονός ότι κάθονται εκεί νομίζουν ότι το φαινόμενο αυτό δεν υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας διαδηλωτής, όπως μεταδίδει το CNNi.

Αντίστοιχη διαμαρτυρία έχει ήδη πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, έξω από την Αμερικανική πρεσβεία, αλλά και άλλες χώρες όπως την Αυστραλία και την Ιρλανδία.

Η έκρηξη οργής στις ΗΠΑ, η οποία έγινε μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη όταν ανακοινώθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του πρώην -πλέον- αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους ηγέτες του κόσμου. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν δήλωσε πως αισθάνεται αποτροπιασμό για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και καλωσόρισε τις ειρηνικές διαδηλώσεις στη χώρα της.

Στη δολοφονία αναφέρθηκε και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, που τόνισε πως ο ρατσισμός κατά των μαύρων είναι μια πραγματικότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλήρωση Τζόκερ: Απίστευτο! Έχασαν τα 10 εκατομμύρια στο... τσακ! Δείτε τι έπαιξαν