ΚΟΣΜΟΣ

Νέο «χαστούκι» ΗΠΑ σε Άγκυρα: Σεβαστείτε την ιστορία της Αγιάς Σοφιάς

Νέο «χαστούκι» ΗΠΑ σε Άγκυρα: Σεβαστείτε την ιστορία της Αγιάς Σοφιάς
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν τη διατήρηση του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε νέα τοποθέτησή του.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει εκ νέου τη στήριξή του στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο για το έτος 2019.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολυθρησκευτική ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές.

Στην έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο αναφερόταν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να θέτουν το θέμα στους Τούρκους συναδέλφους τους, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της Αγίας Σοφίας κατά έναν τρόπο που θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, «αναφορικά με την αμερικανική πολιτική για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, τονίζεται ότι ο πρέσβης, άλλα στελέχη της πρεσβείας και των προξενικών αρχών, καθώς και επισκέπτες αξιωματούχοι των ΗΠΑ θέτουν το ζήτημα σε συνεχή βάση κατά τις συναντήσεις τους με Τούρκους αξιωματούχους».

Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Άκσοϊ με ανακοίνωσή του απάντησε στις ΗΠΑ για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

«H Aγία Σοφία και το Καριγιέ (Μονή της Χὠρας) είναι στην ιδιοκτησία της Τουρκίας, και κάθε απόφαση γι᾽αυτά είναι μια υπόθεση που αφορά το εσωτερικό της Τουρκίας. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν δεν είναι αρμοδιότητα άλλων χωρών. Όταν είναι ξεκάθαρα τα βήματα που κάνει η Τουρκία για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και την βελτίωση αυτών, είναι τραγοκωμωδία οι ΗΠΑ με εκθέσεις τους να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη την ώρα που αυξάνεται ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και η εναντίωση στο Ισλάμ. Αρνούμαστε όλες τις αβάσιμες και ανούσιες εκφράσεις που υπάρχουν στην έκθεση, και καλούμε τις ΗΠΑ να εστιάσουν την προσοχή τους στις εσωτερικές τους υποθέσεις για την θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» αναφέρει ο Ακσοϊ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Αυτό το μήνυμα στο Facebook έστειλε η 35χρονη στην Ιωάννα