ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Φλόιντ - ΟΗΕ: Έρευνα για τον ρατσισμό και την αστυνομική βία στις ΗΠΑ

Δολοφονία Φλόιντ - ΟΗΕ: Έρευνα για τον ρατσισμό και την αστυνομική βία στις ΗΠΑ
Associated Press

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαγάγει επείγουσα συζήτηση σχετικά με τις κατηγορίες για «συστηματικό ρατσισμό, αστυνομική βαναυσότητα και βία εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων» στις Ηνωμένες Πολιτείες μεθαύριο, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση.

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη χωρίς καμία εναντίωση από τις 47 χώρες μέλη του σώματος, ακολουθεί ένα αίτημα είχε υποβληθεί την περασμένη εβδομάδα από την Μπουρκίνα Φάσο εκ μέρους αφρικανικών κρατών, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλος του φόρουμ που έχει την έδρα του στη Γενεύη.

«Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ δεν είναι δυστυχώς μια μεμονωμένη περίπτωση», σύμφωνα με το κείμενο, που αναφέρεται στον Αφροαμερικανό που πέθανε στις 25 Μαΐου από ασφυξία που του προκάλεσε ένας λευκός αστυνομικός της Μινεάπολις ο οποίος πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό του επί σχεδόν εννέα λεπτά, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε όλο τον κόσμο.

Νέο βίντεο από τη σύλληψη του 46χρονου

Ένα νέο βίντεο - ιδιαίτερα σοκαριστικό - από την βίαιη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ από τέσσερις αστυνομικούς του Τμήματος της Μινεάπολις πριν από τρεις εβδομάδες, δημοσιεύουν σήμερα αμερικανικά ΜΜΕ.

Το βίντεο αυτό αναδεικνύει την αδιάφορη στάση του πρώην αστυνομικού Του Θάο, ο οποίος εμφανίζεται να αγνοεί επιδεικτικά τις επίμονες εκκλήσεις αυτόπτων μαρτύρων να παρέμβει.

«Θα τον αφήσεις να σκοτώσει αυτός τον άνθρωπο μπροστά σου;», ακούγεται ένας αυτόπτης μάρτυρας να ρωτάει τον Θάο, που στέκεται λίγα μέτρα μακριά από το πεσμένο σώμα του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ αυτό πιέζεται ασφυκτικά από τον Ντέρεκ Σόβιν.

Δείτε το βίντεο:

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς η εφιαλτική σκηνή του θανάτου του 46χρονου Αφροαμερικανού διαδραματίζεται στο φόντο, ο ασιατικής καταγωγής αστυνομικός, με μια έκφραση παγερής αδιαφορίας, αρνείται να κάνει το παραμικρό για να σώσει μια ζωή που χάνεται μπροστά στα μάτια του.

Σύμφωνα με τη New York Post, οι μόνες στιγμές που ο Του Θάο μετακινήθηκε από τη θέση του ήταν για να εμποδίσει το πλήθος που συγκεντρωνόταν να πλησιάσει τον Σόβιν, ενώ οι κραυγές «δεν μπορώ να αναπνεύσω» του Φλόιντ λιγόστευαν και έσβηναν, δίνοντας τη θέση τους στη σιωπή.

Το βίντεο, σύμφωνα με την ΝΥP, δημοσίευσε την Κυριακή στο Instagram ο Μπεν Κραμπ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ. «Αυτές οι εικόνες είναι απίστευτα σοκαριστικές και είναι πιο δύσκολο να τις παρακολουθήσεις ακόμα και σε σχέση με το πρώτο βίντεο», έγραψε Κραμπ, συμπληρώνοντας ότι ο Του Θάο εκτελούσε χρέη φρουρού ενώ ο Ντέρεκ Σόβιν δολοφονούσε τον Τζορτζ Φλόιντ και αυτόπτες μάρτυρες της εκτέλεσης προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή του.

Τουλάχιστον ένας από τους παρευρισκομένους ικετεύει επανειλημμένα τους αστυνομικούς να ελέγξουν τον σφυγμό του Φλόιντ, κάτι που εμφανίζονται να κάνουν μόνο στο τέλος του εξάλεπτου βίντεο, ενώ το σώμα του Φλόιντ μεταφέρεται σε ένα φορείο. Υπενθυμίζεται ότι ο Σόβιν, ο Θάο και δύο ακόμη αστυνομικοί έχουν απολυθεί από το Σώμα και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για φόνο και συνέργεια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μαρκέλλα: Ταυτοποιήθηκε και αναζητείται η γυναίκα που άρπαξε την 10χρονη