ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - Τουρκία: Ξεπέρασε τους 5.000 ο αριθμός των νεκρών

Κορονοϊός - Τουρκία: Ξεπέρασε τους 5.000 ο αριθμός των νεκρών
Associated Press

Η Τουρκία ξεπέρασε το όριο των 5.000 θανάτων από τον νέο κορονοϊό με τους 27 νέους θανάτους που ανακοίνωσε σήμερα (23/06) ο υπουργός Υγείας.

Η πανδημία της Covid-19 έχει οδηγήσει σε θάνατο συνολικά 5.001 ανθρώπους μεταξύ των 190.165 κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Φαχρετίν Κοτζά.

Για την ανάκαμψη της οικονομίας, η Τουρκία άρχισε τις τελευταίες εβδομάδες να αίρει περισσότερα από τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ωστόσο, στα μέσα Ιουνίου, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τις αρχές του μήνα με περίπου 1.500 νέες μολύνσεις ανά ημέρα. Ο Κοτζά προειδοποίησε έπειτα τους συμπολίτες του να μην παραμελήσουν τον αγώνα κατά της πανδημίας.

Για να αποτρέψουν αυτήν την αύξηση, οι τουρκικές αρχές κατέστησαν στις 17 Ιουνίου υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους σε πολλές πόλεις, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, τις δύο μεγαλύτερες στη χώρα.

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως

Η σταδιακή άρση των περιορισμών σε αρκετές χώρες οδήγησε σε σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων του κορoνοϊού.

Στην Ινδία καταγράφονται 15.000 νέα κρούσματα ημερησίως και εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο, καθώς η χώρα μόλις βγήκε από ολικό lockdown, το οποίο οδήγησε σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Στο Πακιστάν τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στο σημείο να μην δέχονται ασθενείς, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να άρει τα περιοριστικά μέτρα. Απότομη έξαρση των κρουσμάτων σημειώνεται επίσης στο Μεξικό, στην Κολομβία και στην Ινδονησία. Στη Βραζιλία έχουν μέχρις στιγμής καταγραφεί πάνω από 1 εκατ. κρούσματα και 51.000 θάνατοι από τον COVID-19 και είναι η περιοχή του πλανήτη με τα περισσότερα προβλήματα λόγω του κορoνοϊού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ όπου έχουν καταγραφεί 2,3 εκατ. κρούσματα και 120.000 θάνατοι, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχει το Πανεπιστήμιο John Hopkins.

Στις ΗΠΑ η ανησυχία είναι έκδηλη δεδομένου ότι οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει και αρκετοί πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι σήμερα είναι 9 εκατ. και οι θάνατοι που συνδέονται με μόλυνση από τον κορoνοϊό είναι 472.000. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων είναι πολύ μεγαλύτεροι δεδομένου του περιορισμένου αριθμού προληπτικών ελέγχων σε κάποιες χώρες καθώς και του γεγονότος ότι πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανείπωτη τραγωδία: Πνίγηκαν 8 παιδιά σε ποτάμι - Βούτηξαν να σώσουν φίλο τους