ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Έλληνα ομογενή στις ΗΠΑ - Ξεσπά η μητέρα του: Δεν μπορώ να ανεχτώ το τι τράβηξε

Δολοφονία Έλληνα ομογενή στις ΗΠΑ - Ξεσπά η μητέρα του: Δεν μπορώ να ανεχτώ το τι τράβηξε

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει άλλο ένα κρούσμα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, με το τελευταίο της θύμα να είναι ένας ελληνικής καταγωγής άνδρας στη Νέα Υόρκη.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο 29χρονος Γιώργος Ζαπάντης (George Zapantis) που ζούσε στην γειτονιά του Κουίνς «έσβησε» όταν τέσσερις αστυνομικοί, που πήγαν για έλεγχο στο σπίτι του, τον ακινητοποίησαν βίαια, χτυπώντας με taser (παραλυτικό όπλο).

Σύμφωνα με τον ομογενειακό ιστότοπο «Greek City Times», o 29χρονος, ο οποίος φέρεται να πάσχει από διπολισμό, βρισκόταν στο υπόγειο του σπιτιού του, ντυμένος μονομάχος και κρατώντας ένα ξίφος σαμουράι.

Η αστυνομία έφτασε εκεί κληθείσα από έναν γείτονα, ο οποίος ανέφερε ότι ο νεαρός Ελληνοαμερικανός οπλοφορούσε.

Δείτε την gallery:

Κατά την αστυνομία, ο 29χρονος ενεπλάκη με τους άνδρες της κρατώντας το ξίφος και αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές τους και να το πετάξει.

Η αστυνομία, σύμφωνα με το NBC και την New York Post, προέβη σε χρήση taser, χωρίς να είναι γνωστό πόσες φορές χτυπήθηκε με αυτό ο 29χρονος.

Ακολούθως, σύμφωνα με την αστυνομία, ο Γιώργος Ζαπάντης φέρεται να αντιμετώπισε σοβαρό ιατρικό πρόβλημα.

O 29χρονος Ελληνοαμερικανός μεταφέρθηκε στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο Queens όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η New York Post σημειώνει ότι ο δικηγόρος της οικογένειας ανέφερε ότι ο 29χρονος, που έχει διανοητικά προβλήματα, ίσως προέβαλε αντίσταση στις αρχές, αλλά ήταν άοπλος όταν του περνούσαν χειροπέδες.

Γείτονες του Γιώργου Ζαπάντη περιέγραφαν στην «Greek City Times» τον 29χρονο ως έναν τακτικά εκκλησιαζόμενο άνθρωπο που φρόντιζε την 33χρονη αδερφή του, η οποία πάσχει από σύνδρομο Down.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι ο 29χρονος δεν απειλούσε κανέναν με το ξίφος όταν κλήθηκε η αστυνομία, αλλά τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή όταν οι αστνομικοί κατέφθασαν.

Βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο δείχνει ότι ο Ζαπάντης ήταν άοπλος κατά τη σύλληψή του.

«Κάποιες στιγμές ο George έλεγε ότι "δεν μπορεί να αναπνεύσει" προς τους αστυνομικούς. Εκείνοι του απαντούσαν ‘άστα αυτά, κανείς δεν σε πνίγει’», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

Δείτε το βίντεο:

Ξεσπά η μητέρα του 29χρονου

Η μητέρα του μίλησε αποκλειστικά στην κάμερα του ΑΝΤ1, περιγράφοντας τις δραματικές ώρες που έζησε ο γιος της.

«Δεν μπορώ να ανεχτώ το τι τράβηξε το παιδί μου» λέει χαρακτηριστικά η μητέρα του Γιώργου Ζαπάντη ξεσπώντας σε κλάματα.

Όπως αποκάλυψε ο ανταποκριτής του Ant1, ο 29χρονος, πριν τον συλλάβουν, τηλεφώνησε στη μάνα του και είπε ότι οι αστυνομικοί είναι έξω από το σπίτι. Δεν είχε καταλάβει ότι είχαν έρθει για αυτόν και φαίνεται ότι πανικοβλήθηκε, αρνήθηκε να συμμορφωθεί και να παραδοθεί.

Η μητέρα του 29χρονου, Αθανασία Ζαπάντη, κάνει λόγο για υπερβολική χρήση βίας και εναποθέτει τις ελπίδες τις στην αυτοψία από ανεξάρτητο ιατροδικαστή για τα αίτια θανάτου του γιου της, εμμένοντας στην δολοφονία.

Όσο για τον γείτονα που κάλεσε την Αστυνομία και πολλοί τον θεωρούν υπεύθυνο για τον θάνατο του Ζαπάντη, σύμφωνα με μαρτυρίες την ώρα που του περνούσαν τις χειροπέδες, χειροκροτούσε. «Αν τον δω θα τον φτύσω», είπε η μητέρα του θύματος, ενώ υπάρχουν «φωνές» που ζητούν τη δίωξη του γείτονα για το ψευδές τηλεφώνημα στις Αρχές ότι υπήρχε άνδρας με όπλο.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Δικαιοσύνη ζητούν οι συγγενείς του

Συγγενείς και φίλοι του Γιώργου Ζαπάντη μιλούν για έναν άνθρωπο που δεν θα έκανε κακό σε κανέναν. Ο δικηγόρος του Έλληνα ομογενή μίλησε για ενδεχόμενο να υπήρξε αστυνομική βία, κάτι που φέρνει ξανά στο μυαλό τις στιγμές με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο ekirikas.com αναφέρει πως ο Γιώργος Ζαπάντης ήταν ένας Έλληνας ομογενής ο οποίος έπασχε από διπολισμό και αναδημοσιεύει τις δηλώσεις που έκανε η μητέρα του θύματος στη New York Daily News.

«Κλαίω επειδή δεν ήμουν εδώ για τον γιο μου κατά τις τελευταίες του ημέρες και πέθανε με τόσο τρομερό τρόπο», ανέφερε η απαρηγόρητη μητέρα Αθανασία Ζαπάντη την Τρίτη στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης. «Ήταν τα πάντα για μένα… Πέθανε χωρίς λόγο», είπε η Αθανασία Ζαπάντη.

Στήριγμα στην αδερφή του που πάσχει από σύνδρομο Down

Ο Ζαπάντης ήταν το μεγάλο στήριγμα της οικογένειάς του. Γείτονες της οικογένειας επιβεβαίωσαν σύμφωνα με το greekreporter.com πως ο 30χρονος ήταν ένας άνδρας που υποστήριζε τη μητέρα του και φρόντιζε την 33χρονη αδερφή του, που έχει σύνδρομο Down.

Τη συγκεκριμένη πληροφορία έδωσε και μία φίλη του Ζαπάνη με την ανάρτησή της στο Facebook, όπου περιγράφει τον Γιώργο ως έναν άνθρωπο που αγαπούσε τους φίλους και την οικογένειά του και ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τους γείτονες.

«Ήταν ο καλύτερος αδερφός που θα μπορούσε να θέλει κάθε κορίτσι καθώς βοηθούσε την αδερφή του καθημερινά που έχει σύνδρομο Down», γράφει η Andrea Sanpietro η οποία χαρακτηρίζει τον Ζαπάντη ως «ευγενικό γίγαντα».

Ζητείται δικαιοσύνη για τον θάνατό του - Οικονομική ενίσχυση στην οικογένεια

Οι άνθρωποι του Γιώργου Ζαπάντη ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατό του, τη στιγμή που η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα ελέγξει το περιστατικό.

Στο Facebook έχει δημιουργηθεί η σελίδα Justice for George Zapantis, δηλαδή δικαιοσύνη για τον Γιώργο Ζαπάντη.

«Έπεσε θύμα της υπερβολικής δύναμης από την αστυνομία της Νέας Υόρκης. Πέθανε τραγικά στα χέρια της αστυνομίας στο ίδιο του το σπίτι», αναφέρει στο Facebook η Sophia Dee σε μήνυμά της και καλεί όποιον μπορεί να βοηθήσει την οικογένεια του ξαδέρφου της οικονομικά.

Επίσης, η ξαδέρφη του Γιώργου, Μαρίνα Ζαπάντη, ξεκίνησε μια προσπάθεια για να συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα βοηθήσει την μητέρα και την αδερφή του αδικοχαμένου ομογενή. Η ενέργειά της έγινε γνωστή μέσω της ιστοσελίδας gofundme και η ανταπόκριση από συγγενείς, φίλους και ανώνυμους ήταν άμεση, αφού μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό που ξεπέρασε τα 40.450 δολάρια.

«Ο Γιώργος ήταν ξάδερφός μου και κάτι σαν μικρός μου αδερφός» έγραψε η Μαρίνα Ζαπάντη. «Συγκεντρώνω δωρεές για την τελετή, την κηδεία και άλλα έξοδα που σχετίζονται με τον θάνατό του, προκειμένου να βοηθήσω την μητέρα του Σία και την αδερφή του Ελευθερία αυτές τις δύσκολες ώρες» συμπλήρωσε η συγγενής του 29χρονου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κωστής Πολύζος: Τον στραγγάλισαν - Ένοχοι ξανά μάνα και πατριός