ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Πότε και για ποιες χώρες αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Νορβηγία: Πότε και για ποιες χώρες αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί
Associated Press

Η Νορβηγία, μια από τις χώρες της Ευρώπης με τους περισσότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα (25/06) την άρση των περιορισμών της με ορισμένες χώρες της ηπείρου από τις 15 Ιουλίου.

Οι εν λόγω χώρες πρέπει να πληρούν διάφορα υγειονομικά κριτήρια, κυρίως να έχουν ένα ποσοστό μόλυνσης μικρότερο από 20 ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NRK και την εφημερίδα Dagens Naeringsliv.

«Από τις 15 Ιουλίου, στοχεύουμε στην κατάργηση της καραντίνας για τα ταξίδια από όλο τον χώρο Σένγκεν και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) που περιλαμβάνει την ΕΕ και τρεις χώρες μη μέλη (Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν)», δήλωσε η πρωθυπουργός 'Ερνα Σόλμπεργκ.

«Αλλά, και είναι σημαντικό αυτό το αλλά, η κατάργηση της καραντίνας προϋποθέτει ότι τα αντικειμενικά κριτήρια πρέπει να πληρούνται από κάθε χώρα», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η είσοδος στο έδαφος της Νορβηγίας απαγορεύεται επί του παρόντος στην πλειονότητα των μη κατοίκων και, παρότι δεν απαγορεύονται επίσημα, για τα ταξίδια στο εξωτερικό επιβάλλεται υποχρεωτική 10ήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή.

Μόνες εξαιρέσεις, η χώρα άνοιξε στις 15 Ιουνίου τα σύνορά της στις γειτονικές της χώρες - Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία - με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Σουηδίας όπου καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Για τα ταξίδια προς και από το νησί της Γροιλανδίας, μόνο σουηδικό έδαφος για το οποίο οι περιορισμοί είχαν αρθεί επίσης, επιβάλλεται εκ νέου σε υποχρεωτική καραντίνα, λόγω μιας επιτόπιας αύξησης των κρουσμάτων.

Σε μια χώρα, όπου ο τουρισμός από το εξωτερικό απέφερε σχεδόν 55 δισεκατομμύρια κορώνες (περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ) σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι επαγγελματίες ζητούν επιμόνως το άνοιγμα των συνόρων.

Η ανακοίνωση αυτή δίνεται στη δημοσιότητα την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει ανησυχία την ίδια ημέρα για μια επανεμφάνιση της επιδημίας στην Ευρώπη μετά την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων.

Η Νορβηγία μετρά επί του παρόντος 8.793 κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 249 θανατηφόρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κωστής Πολύζος: Τον στραγγάλισαν - Ένοχοι ξανά μάνα και πατριός