ΚΟΣΜΟΣ

Και ο Ερντογάν τον χαβά του: Ήταν όνειρό μου να απελευθερώσω την Αγία Σοφία

Και ο Ερντογάν τον χαβά του: Ήταν όνειρό μου να απελευθερώσω την Αγία Σοφία
Associated Press

Ακάθεκτος συνεχίζει ο Ταγίπ Ερντογάν αδιαφορώντας για τις διεθνείς αντιδράσεις σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Ήταν όνειρο από τα νιάτα μας να απελευθερώσουμε την Αγία Σοφία από τα δεσμά της σκλαβιάς της», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την προσευχή της Παρασκευής, ακριβώς μια εβδομάδα πριν η Αγία Σοφία λειτουργήσει ως τζαμί. Είπε μάλιστα ότι πλέον έσπασαν αυτές οι αλυσίδες.

Την ώρα που συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής στην οποία με ελληνική πρωτοβουλία συζητούνται κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε ότι δεν τον δεσμεύει καμία από τις διεθνείς αντιδράσεις τονίζοντας ότι «το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί είναι θέμα δική μας κυριαρχίας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι διεθνείς αντιδράσεις για την Αγιά Σοφιά είναι κενές περιεχομένου. Ανακοίνωσε επίσης ότι στην πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά την Παρασκευή 24 Ιουλίου θα παραβρεθούν 1.000 με 1.500 άτομα.

Προχωρούν οι εργασίες στην Αγία Σοφία

Την ίδια στιγμή, στην Κωνσταντινούπολη οι προετοιμασίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί συνεχίζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς. «Γι’ αυτούς που αγνοούν την οικειοποίηση των πέντε αιώνων και επιμένουν να αντιμετωπίζουν την Αγία Σοφία με βάση το καθεστώς που υπήρχε πριν από την άλωση, θα πρέπει να σκεφτόμαστε άλλα πράγματα, στην περίπτωση που δεν πρόκειται για μια απλή απερισκεψία. Εξάλλου, δεν έχουμε ξεχάσει στις διαδηλώσεις στους δρόμους, τα συνθήματα που γράφονταν στους τοίχους, σύμφωνα με τα οποία η καταπίεση ξεκίνησε το 1453. Σίγουρα, γνωρίζουμε και εμείς και όλο το έθνος πολύ καλά το ποιοι έχουν γράψει αυτά τα συνθήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την θέση ότι η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω στο θέμα της Αγίας Σοφίας εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, διαμηνύει ότι «η Αγία Σοφία ανήκει στην Τουρκία και κάθε σχέδιο που την αφορά, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του καθεστώτος της, επαφίεται στην κυριαρχική δικαιοδοσία και μόνο της Τουρκίας». Επανέφερε, μάλιστα, και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι «τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η σύσταση ενός μηχανισμού συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων».

Η προκλητικότητα, όμως, της γείτονος δεν περιορίζεται εκεί, καθώς συνεχίζει τις πειρατικές ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Με τη NAVTEX υπ’ αριθμόν 950/20 μετακίνησε το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», λίγο νοτιότερα απ’ ό,τι βρίσκεται, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για συνέχιση των ερευνών από τις 18 Ιουλίου έως και τις 18 Αυγούστου.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για τη νέα παράνομη navtex που εξέδωσε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι «είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη, τι εννοούν όταν λένε ότι επιδιώκουν τάχα διάλογο και ότι τάχα προσπαθούν με κάθε τρόπο να είναι σύννομοι με το διεθνές δίκαιο». Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσέθεσε ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκτεθούν στους εταίρους «οι ενέργειες και οι δράσεις της Τουρκίας, η οποία παραγνωρίζει και διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι «η ΕΕ θα είναι έτοιμη να δράσει όποτε είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ίδιας και των κρατών-μελών της με βάση το διεθνές δίκαιο». Τέλος, ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας ότι «αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία αντιβαίνει απολύτως το καθεστώς δικαίου που η Unesco έχει ως πρόβλεψη για τα μνημεία».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρίκαλα - Θάνατος 16χρονης: Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση