ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε έως τέλους τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο - Αν. Μεσόγειο

Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε έως τέλους τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο - Αν. Μεσόγειο
AP

Τη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, απείλησε με «χρήση όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων», επικαλούμενος ως παράδειγμα το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. «Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως κάναμε με το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο άνοιξε ξανά ως τζαμί» τόνισε, χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το Anadolu.

Την ίδια στιγμή, διεμήνυσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσει τη νίκη μας και τη νίκη των συμμάχων μας».

Έξω από την Αμμόχωστο το Barbaros

Η παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου επέρχεται λίγες ώρες μετά τη νέα τουρκική Navtex σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Από το πρωί της Πέμπτης (30/07), μάλιστα, το σεισμογραφικό πλοίο Barbaros βρίσκεται στα ανατολικά της Αμμοχώστου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σταματήστε τις επιχειρήσεις

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά 2020: Πόσα χρήματα θα πάρετε και πότε - Αναλυτικοί πίνακες