ΚΟΣΜΟΣ

Μέχρι το 2014 η αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Μέχρι το 2014 η αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, επιβεβαίωσε σήμερα το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έως το τέλος του 2014 έπειτα από την απόφαση της Γαλλίας να ολοκληρώσει τις πολεμικές επιχειρήσεις ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο.


Ο ίδιος δεν σχολίασε ωστόσο άμεσα την απόφαση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, να ολοκληρώσει στο τέλος του 2013 και όχι το 2014, τον επαναπατρισμό των γαλλικών στρατευμάτων που συμμετέχουν στην νατοϊκή δύναμη ISAF στο Αφγανιστάν.

Να σημειωθεί πως η γαλλική απόφαση ελήφθη ύστερα από το θάνατο τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν από ένα Αφγανό στρατιώτη τον οποίο εκπαίδευαν και αποτέλεσε αντικείμενο διαβουλεύσεων με τους Αφγανούς και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζεράρ Λονγκέ, οφείλει να εξηγήσει λεπτομερώς τα αίτια αυτής της απόφασης κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.