ΚΟΣΜΟΣ

Αυτή είναι η «έκπληξη» που θα ανακοινώσει ο Ερντογάν την Παρασκευή

Αυτή είναι η «έκπληξη» που θα ανακοινώσει ο Ερντογάν την Παρασκευή

Πληροφορίες ότι η Τουρκία ανακάλυψε ενεργειακό κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα που πιθανότατα αφορά φυσικό αέριο μεταφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές του.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται μετά τις αναφορές Ερντογάν ότι θα ανακοινώσει «καλά νέα» την Παρασκευή που θα δώσουν νέα ώθηση στο τουρκικό Έθνος.

Για την ώρα, πάντως, το βάθος στο οποίο φέρεται να εντοπίστηκε το κοίτασμα, αλλά και το κατά πόσο θα είναι εφικτή η εξόρυξή του παραμένει άγνωστο.

Η αινιγματική αναφορά Ερντογάν έδωσε, πάντως, ώθηση στην τουρκική λίρα η οποία κέρδισε 2% έναντι του δολαρίου.

Παρόμοια άνοδο κατέγραψε και ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ είχε ανακοινώσει έρευνες στην Μαύρη Θάλασσα από το γεωτρύπανο Fatih.

Νέες προκλητικές δηλώσεις

Νωρίτερα, σε νέες προκλητικές δηλώσεις για την ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

«Η Toυρκία είναι αποφασισμένη κι έχει το δικαίωμα να ζητήσει τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο. Καμία απειλή και καμία αποικιοκρατική δύναμη δεν μπορεί να μας στερήσει απο τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θεωρείται πως υπάρχουν στην περιοχή», δήλωσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «πάντα είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των συμφωνιών αντί του καβγά. Και σήμερα με την ίδια ειλικρίνεια κινούμαστε με τον ιδιο τρόπο. Και απο τους ομολόγους μας περιμένουμε κινήσεις που να μειώσουν την ένταση και βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο του διαλόγου. Ελπίζω πως θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

«Ο αγώνας που δίνει η Τουρκία σε διάφορα μέτωπα όπως η ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη, δεν είναι μόνο αγώνας δικαιώματος αλλά και αγώνας του μέλλοντος» σημείωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι «όσο δίνουμε σημαντικούς αγώνες για να προστατέψουμε την πατρίδα μας είναι το ίδιο σημαντικό να αμυνθούμε και να προστατέψουμε την Γαλάζια Πατρίδα. Όπως πριν 100 χρόνια σκίσαμε και πετάξαμε τη Συνθήκη των Σεβρών έτσι και τώρα δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε νέα Συνθήκη των Σεβρών που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στην ανατολική Μεσόγειο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτη Μέρκελ: Ο Ερντογάν έφτασε στην… Άνδρο και μας καλεί να κάνουμε διάλογο μαζί του!