ΚΟΣΜΟΣ

«Σβήνει» ο Ερντογάν: Δεν έπεισε τις αγορές το σόου με τα κοιτάσματα - Νέα πτώση της τουρκικής λίρας

«Σβήνει» ο Ερντογάν: Δεν έπεισε τις αγορές το σόου με τα κοιτάσματα - Νέα πτώση της τουρκικής λίρας

Δεν κατάφερε να κρατήσει τα πρωινά της κέρδη η τουρκική λίρα στον απόηχο των ανακοινώσεων του Ταγίπ Ερντογαν για την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Ενώ αρχικά το νόμισμα της Τουρκίας σημείωνε άνοδο πάνω από 1% μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν αντιστράφηκε το κλίμα και τελικώς υποχώρησε κατά 0,6% στα 7,34 δολάρια.

Αναλυτές επισημαίνουν πως το κοίτασμα φυσικού αερίου δεν είναι τόσο μεγάλο και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα χαρακτηρίζουν υπερβολικούς τους πανηγυρισμούς του Ερντογάν και θεωρούν πως ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά και να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, Eurasia Group, διαψεύδει τον Ερντογάν σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Ερντογάν: Ανακαλύψαμε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Όπως εκτιμά το Διεθνές Ινστιτούτο, το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια, ενώ θεωρεί εξαιρετικά φιλόδοξες τις προσδοκίες του Erdogan να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023.

Όπως αναφέρει το Eurasia Group, οι εκτιμήσεις για το αέριο είναι χαμηλότερες από τις προσδοκίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αποκάλυψε επιτέλους τα μεγάλα νέα για την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, οι αναφερόμενοι όγκοι είναι περίπου 320 δισ. κυβικά μέτρα είναι αρκετοί για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου της Τουρκίας για περίπου 7-8 χρόνια, πολύ λιγότερο από τα υποτιθέμενα 800 δισ. κυβικά μέτρα.

Και τονίζει ότι η τουρκική λίρα, η οποία είχε ανακτήσει μέρος από τις απώλειές της με τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Eρντογάν για την ύπαρξη κοιτάσματος, επανήλθε σε πτωτική τροχιά, λίγο μετά τις σημερινές επίσημες δηλώσεις.

Η υπάρχουσα υποδομή αγωγών στην περιοχή και η γειτνίαση με προσοδοφόρες αγορές με υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου καθιστούν το κοίτασμα ελκυστικό, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η Άγκυρα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών ενέργειας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πεδίων.

Η μάλλον πρόωρη ανακοίνωση είναι πιθανώς μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ντόπιων στην οικονομία και να αποσπάσει την προσοχή από την πρόσφατη νομισματική αδυναμία, τονίζει το Διεθνές Ινστιτούτο.

Πηγή: Cnn.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων