ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά ΜΜΕ: Το Oruc Reis ίσως φτάσει έως και το Καστελόριζο -Δεν θα επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία

Τουρκικά ΜΜΕ: Το Oruc Reis ίσως φτάσει έως και το Καστελόριζο -Δεν θα επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία
Associated Press

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis δεν θα επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ».

Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πάρθηκε εξαιτίας της στάσης της Αθήνας η οποία σαμποτάρει την αναζήτηση λύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, το Oruc Reis - σύμφωνα με το δημοσίευμα - αναμένεται να διευρύνει τις έρευνές του, φτάνοντας ίσως και κοντά στο Καστελόριζο και δυτικά της Ρόδου.

«Η Άγκυρα δεν θα κάνει ένα βήμα πίσω και τα πλοία της που συνεχίζουν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά το Oruç Reis, δεν θα επιστρέφουν από τις περιοχές τους», αναφέρει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα.

Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis είχε βγει για έρευνες στη Μεσόγειο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις 9 Αυγούστου με navtex που έληγε στις 23 του μήνα. Με νέα τουρκική navtex παρέτεινε την παρουσία του μέχρι σήμερα, 27 Αυγούστου.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Γαλλία ενθαρρύνει επικίνδυνα Ελλάδα και Κύπρο που ευθύνονται για την ένταση

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (26/08) το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα το τουρκικό ΥΠΕΞ, κατηγορεί την Αθήνα και τη Λευκωσία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επιτίθεται και στη Γαλλία για τη συμμετοχή της στην στρατιωτική άσκηση νότια της Κύπρου.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Γαλλία «ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο που είναι υπεύθυνο για τις τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η προσγείωση των γαλλικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου με το πρόσχημα μιας άσκησης με την ελληνοκυπριακή διοίκηση, την Ιταλία και την Ελλάδα και η προσωρινή ή μόνιμη ανάπτυξη αυτών των αεροσκαφών στο νησί είναι αντίθετη με τις συμφωνίες του 1960. Με αυτή τη στάση η Γαλλία, που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη στο νησί, ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο που είναι υπεύθυνο για τις τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ενώ επισημαίνεται ότι οι ενέργειες της Γαλλίας θα έχουν ως αποτέλεσμα να κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι προσπαθούν να οδηγήσουν σε λύση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων: Νέα ημερομηνία για το πρώτο κουδούνι - Τι θα ισχύσει με τις μάσκες