ΕΘΝΙΚΑ

«Τείχος» και στην Κύπρο: Ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πάνω από τη Μεγαλόνησο

«Τείχος» και στην Κύπρο: Ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πάνω από τη Μεγαλόνησο

Ηχηρά και αποφασιστικά μηνύματα στέλνει ακόμη μια φορά η ενισχυμένη ελληνογαλλική συμμαχία και η συνεργασία με την Ιταλία και την Κύπρο.

Οι τέσσερις χώρες πραγματοποιούν συνεκπαίδευση με αεροναυτικές ασκήσεις στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς την Άγκυρα ότι η Μεγαλόνησος δεν είναι μόνη.

Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε από τα υπουργεία Άμυνας και τα Στρατιωτικά Επιτελεία των 4 Χωρών η αρχική δραστηριότητα σε τετραμερές επίπεδο. Η άσκηση υλοποιείται σε μεγάλη έκταση Νοτίως της Κύπρου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, από 26 μέχρι 28 Αυγούστου 2020 και συμπεριλαμβάνει μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων.

Ανάμεσα σε άλλα διεξάγονται κοινά ναυτικά γυμνάσια και ασκήσεις έρευνας διάσωσης, αλλά και αεροπορικές επιχειρήσεις με εμπλοκή των αντιαεροπορικών μέσων της Εθνικής Φρουράς Κύπρου.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση με την Φρεγάτα “ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ” τύπου “S” και το οργανικό της ελικόπτερο καθώς και τα (3) μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced. Η Ιταλία με το Καταδρομικό κλάσης “Durand de la Penne” D560, και η Γαλλία με δύο αεροσκάφη Rafale και δύο φρεγάτες. Η Κύπρος θα συμμετέχει ενεργά με το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) “ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ” P61, μια ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ) και ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης AW139. Επιπλέον στην άσκηση θα συμμετάσχει και η Διοίκηση Αεροπορίας όπως προαναφέραμε με τα αντιαεροπορικά συστήματα BUK M1-2, TOR M1 και ενδεχομένως το σύστημα “Οθέλλος”.

Σήμερα, δύο ελληνικά μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις με γαλλικά αεροσκάφη Rafale εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σε συνεργασία με την Ιταλία και την Εθνική Φρουρά Κύπρου.

Ελληνικά μαχητικά προσγειώθηκαν στην Κύπρο - Πώς έπιασαν στον ύπνο τους Τούρκους

Είκοσι χρόνια πέρασαν από τότε που ένα ζεύγος μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Χθες, Τρίτη 25 Αυγούστου 2020, προσγειώθηκε ένα ζεύγος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που είχε απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα και αφού είχε πιάσει στον… ύπνο την τουρκική αεράμυνα.

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα είχε πληροφόρηση ότι ελληνικά μαχητικά ενδέχεται να κινηθούν προς την Κύπρο για να συμμετάσχουν στην άσκηση, εν τέλει δεν κατάφεραν να τα σταματήσουν.

Μάλιστα, είχαν απογειώσει από νωρίς το πρωί της Τρίτης (25/08) ιπτάμενο ραντάρ προκειμένου να εντοπίσει τα ελληνικά «φτερά», ενώ είχαν θέσει σε ετοιμότητα και τα μαχητικά τους αεροσκάφη που θα απογειώνονταν υποτίθεται για να εμποδίσουν τα ελληνικά να φτάσουν στην Κύπρο.

Οι Έλληνες πιλότοι γνώριζαν τις προθέσεις των Τούρκων και κατάφεραν όχι απλά να τους ξεφύγουν, πιάνοντας στον ύπνο την τουρκική αεράμυνα, αλλά να γίνουν αντιληπτοί μόνο όταν τελικά είχαν προσγειωθεί στην Πάφο.

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» διατηρούσαν σιγή ισχύος για αυτή την αποστολή. Μόνο όταν παρουσιάστηκαν tweet στο διαδίκτυο από την Κύπρο και κυκλοφόρησε η είδηση στα κυπριακά Μέσα ενημέρωσης παραδέχτηκαν την παρουσία των Ελληνικών αεροσκαφών στο νησί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ένοπλες Δυνάμεις: «Κατάπιαν» τη NAVTEX των Τούρκων! Έτσι απαντούν Ναυτικό και Αεροπορία