ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά - Νέα πρόκληση Ακάρ: Θα συνεχίσουμε επ’ αόριστον τις σεισμικές έρευνες

Ελληνοτουρκικά - Νέα πρόκληση Ακάρ: Θα συνεχίσουμε επ’ αόριστον τις σεισμικές έρευνες

Αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία.

Με νέες εμπρηστικές δηλώσεις στο πρακτορείο Anadolu, o υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, τόνισε ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνές.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Έχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί, μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή» δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αναφορικά με τη συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «έχασαν και οι δυο τους».

«Όσο και να θέλετε να φέρετε από πίσω σας την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλετε πάρτε και όλο τον κόσμο μαζί σας, δεν θα μπορείτε να αλλάξετε την πραγματικότητα. Δύο επί δύο δεν κάνει πέντε, κάνει τέσσερα», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο Ακάρ απηύθυνε πρόσκληση στους Έλληνες ομολόγους για διάλογο. «Είμαστε υπέρ των συνομιλιών. Ας μιλήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία, αλλά θέλουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιο. Εάν οι Έλληνες ομόλογοι το επιθυμούν τις επόμενες ημέρες, θα ήμασταν χαρούμενοι να τους φιλοξενήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν μόνες τους χωρίς παρεμβολές από τρίτες χώρες, όπως η Γαλλία» είπε ο Ακάρ, και συμπλήρωσε:

«Η Γαλλία έχει παραβιάσει διεθνείς συμφωνίες στέλνοντας τρία μαχητικά στην ελληνική πλευρά της Κύπρου».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε μάλιστα, την πάγια τουρκική θέση περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και κατηγόρησε την χώρα μας ότι έχει παραβιάσει συμφωνίες.

Ωστόσο, ο ίδιος έθεσε θέμα για τα δικαιώματα, όπως είπε, που έχει ο τουρκικός λαός των 83 εκατ. ανθρώπων. «Δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι 83 εκατομμύρια κάτοικοι της Τουρκίας; Αυτή είναι τόσο λανθασμένη, μονομερής, εγωιστική προσέγγιση που βλάπτει τον εαυτό τους καθώς και τον ελληνικό λαό» τόνισε.

«Πρώτη επιλογή ο διάλογος για να μην ακολουθήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις»

Παρά την πρόσκληση για διάλογο, ο Ακάρ τόνισε ότι τα τουρκικά σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «ξεκάθαρα», όπως είπε.

«Τα σύνορα της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπαμε τι θα συνέβαινε εάν τα παραβιάσουν. Όμως, τονίζουμε πάντα ότι προτιμούμε τον διάλογο» επισήμανε.

«Ο διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, διαφορετικά θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Νέα NAVTEX από την Τουρκία

Νέα NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σήμερα Πέμπτη, τη μέρα που λήγει η επέκταση της NAVTEX για το Oruc Reis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα NAVTEX θα πραγματοποιηθεί άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου.

Τη νέα NAVTEX είχε προαναγγείλει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ λέγοντας πως «το Oruc Reis δεν θα επιστρέψει», μετά τη λήξη της Navtex, κι ότι οι ερευνητικές του δραστηριότητες θα επεκταθούν με νέα Navtex, που θα εκδοθεί, μέχρι εκεί που τελειώνουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου.

Η «Γενί Σαφάκ», υπενθύμισε τη δήλωση του Τούρκου προέδρου μετά την έκδοση της Navtex της Ελλάδας για άσκηση στην ίδια περιοχή: «Επέκτεινα τη Navtex μέχρι τις 27 Αυγούστου. Αποτελεί κόμμα ή τελεία; Επιτρέψτε μου να βάλω κόμμα προς το παρόν», είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι το «θερμόμετρο» έχει ανέβει στην Ανατολική Μεσόγειο ύστερα από έκδοση πολλαπλών NAVTEX. Η Τουρκία προχώρησε σε παράταση της NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την Ελλάδα να απαντά με αντι-NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις.

Την ίδια στιγμή, επίσκεψη πραγματοποίησε στις δύο χώρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη διαλόγου με βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ προειδοποίησε ότι «η παρούσα κατάσταση είναι παιχνίδι με τη φωτιά και η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή».

Ραγδαίες εξελίξεις με παρέμβαση Τραμπ

Το βράδυ της Τετάρτης, είχαμε αιφνιδιαστική τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μητσοτάκη με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου. Αμέσως μετά ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται την Παρασκευή και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ να τηλεφωνήσει τον Ερντογάν.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως έγινε γνωστό, βρέθηκε η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης. Αρχικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

Η επικοινωνία με Ερντογάν

Αμέσως μετά ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία επιθυμεί μείωση της έντασης στην περιοχή και πως είναι υπέρ του διαλόγου.

Δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν ωστόσο πως ο Ερντογάν υπέδειξε την Ελλάδα στον Τραμπ, ως υπαίτια για την κρίση, ζητώντας του να στραφεί προς την Αθήνα για αποκλιμάκωση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων: Νέα ημερομηνία για το πρώτο κουδούνι - Τι θα ισχύσει με τις μάσκες